“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Pályázatok
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány (BSZA)

A letölthető dokumentumok az oldal alján találhatók. 

A Vitaverseny adminisztrációjához szükséges fotókat, dokumentumokat IDE KATTINTVA lehetséges feltölteni.


Vitaverseny felkészítő tréning/oktatási anyag online értékelési felülete ITT érhető el.
(Magyar nyelv kiválasztása lehetséges)


A Vitaverseny egyes fordulóinak online kiértékelési felületei az alábbi linkeken elérhetők.

1. Microsoft Kérdőív (Amennyiben nem rendelkezel Office fiókkal, kérjük a lenti Google Form-ot töltsd ki!)

2. Google Kérdőív

 

   


A VITAVERSENY
I. FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA

A VITAVERSENY
II. FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Magyar
 A VITAVERSENY
II. FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Angol
   

 

   

A VITAVERSENY
I. FELSŐOKTATÁSI
FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Magyar 

A VITAVERSENY
III. FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Magyar
A VITAVERSENY
III. FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Angol
   

 

   

A VITAVERSENY
II. FELSŐOKTATÁSI 
FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Angol 

A VITAVERSENY 
KÖZÉPISKOLAI 
DÖNTŐJÉNEK
TÉMÁJA - Angol

A VITAVERSENY
III. FELSŐOKTATÁSI 
FORDULÓJÁNAK
TÉMÁJA - Angol 
   

 

 

A PROJEKTRŐL RÖVIDEN

 

Az “End Climate Change, Start Climate of Change” röviden, #ClimateOfChange az Európai Unió által támogatott projekt (CSO-LA/2019/410-153), egy olyan Páneurópai kampány projekt, amely az éghajlatváltozás hatásait, a fogyasztási szokásokból fakadó káros anyag kibocsátást és környezet szennyezést, valamint ezzel összefüggésben az elvándorlás hatásait vizsgálja, illetve a fentiek összefüggéseire hívja fel a figyelmet.

 

Kezdet: 2020. Január 15. Időtartam: 40 hónap Projektvezető szervezet/ország: WeWorld – Olaszország

 

15 projekt partner:

Action Aid Hellas – Görögország, ALDA – Franciaország /Belgium, Alianza por la Solidariedad – Spanyolország, Bolognai Egyetem – Olaszország, Bolgár Környezetvédelmi Együttműködési Társaság – Bulgária, Vásároljon Felelősségteljesen Alapítvány- Lengyelország, EEB – Európai Környezetvédelmi Iroda – Belgium,FINEP –Németország, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány – Magyarország, Marques de Valle Flor Intézet – Portugália, Bologna város önkormányzata- Olaszország, Oxfam – Németország, RCSWSP - Nicosiai Egyetemi Kutatóközpont – Ciprus,SLOGA - Szlovén Globális Cselekvési Platform – Szlovénia,Südwind – Ausztria.


10 társult szervezet: 

A.C.A.B.A.S – Olaszország, ASviS - Olasz szövetség a fenntartható fejlődésért – Olaszország, Noi del Tosi Egyesület – Olaszország,BOJA - Nemzeti Ifjúsági Hálózat – Ausztria,A dakari Cheikh Anta Diop Egyetem – Szenegál,Fairtrade Polska – Lengyelország,Mekelle Egyetem – Etiópia,Milánó város Önkormányzata – Olaszország, ÖJV - Osztrák Nemzeti Ifjúsági Tanács – Ausztria, Lengyel Ifjúsági Szervezetek Tanácsa – Lengyelország

Tanulmányutak során vizsgált országok: Szenegál, Etiópia, Kambodzsa, Guatemala,


FŐ PROJEKT ELEMEK

1. Tudományos kutatási anyagok elkészítése (esettanulmány, fogyasztási szokások és annak hatásai, közvélemény kutatás), tréningek és műhelymegbeszélések szervezése.
2. Fiataloknak szóló (nemzeti és nemzetközi) vitaverseny (klímaváltozás és hatásai).
3. Szakemberek által koordinált online és offline kommunikációs anyagok (rövidfilmek, spot-ok, versenyek és szociális érzékenységet támogató helyzetgyakorlatok) készítése.
4. Páneurópai utcai előadásokon keresztül történő érzékenyítés és figyelem felhívás.
5. „TedX talks” előadások megrendezése, amelynek helyszínei: Bologna, Brüsszel, Nicosia és Bécs.
6. Harmadik ország résztvevőinek nyújtott anyagi támogatás (+10 EU- tagállamban) kommunikációs kampány lebonyolításához.
7. Az ifjúság aktív részvételének elősegítése az érdekképviseleti tevékenységekben.


NEMZETI VITA VERSENY

A #ClimateOfChange projekt keretében meghirdetett vitaverseny a Földet és az emberiséget érintő globális kihívásokra kívánja felhívni a fiatalok figyelmét. A vitaverseny fő témaköre a klímaváltozáshoz és annak hatásaihoz kapcsolódik. Ez a nemzetközi projekt az olasz WeWorld civilszervezet irányítása mellett az Európai Bizottság (DEAR- Fejlesztés, Oktatás és Figyelem Felhívás program) támogatásával valósul meg. A vitaverseny 13 európai országban, egy időben és hasonló szabályrendszer szerint kerül megrendezésre. Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat a házigazdája a vitaversenyek meghirdetésének és a nemzeti iskolák bevonása mellett a lebonyolításának.

A "ClimateofChange" projekt keretében két vitaverseny kerül párhuzamosan megszervezésre: az egyik a középiskolás fiatalok (16-19 éves) számára, ahol 6 hallgatóból álló csapattal lehet indulni, a másik az egyetemi hallgatók számára (19-26 éves), ahol 3fős csapattal lehet majd benevezni a versenyre. A meghirdetésre került vitaverseny a hallgatói csapatok közötti érdemi viták ütköztetéséről szól egy strukturált és egységes keretrendszerben, felkészített bírák részvétele mellett.

 

A vitáknak jellemzően több céljuk van, jelen esetben az alábbi célokat szolgálják:

1. Interaktív és információközlő módon a hallgatók, tanárok, szülők figyelmének ráirányítása egy globális problémát érintő témakörre;

2. Fejleszti a résztvevők szereplési, kommunikációs és érvelési képességét;

3. Fejleszti az összefüggések keresését, megértését, valamint elősegíti a közéletben való eredményes és kulturált érvelést és részvételt;

 

A vitaverseny során a két csapatnak egymással szemben megfelelő kutatási eredményekkel, bizonyítékokkal alátámasztva kell megvédenie az álláspontját. A vita módszertana jelen esetben azt a célt is szolgálja, hogy globális kérdésekről történő véleményütköztetésen keresztül lehetőséget adjon a fiatalok számára a véleményük kifejtésére. Ezen keresztül részvételi lehetőség biztosítása a közéleti szerepléshez, az állampolgári jogok gyakorlásához valamint a demokráciaépítéshez. A vitaverseny, mint módszer ugyanakkor hozzáadott értéket és innovációt kínál a diákok és tanárok számára, mivel lehetővé teszi akár a tananyag részeként, akár a tananyagon kívüli foglalkozások keretében a fent felsorolt készségek és ismeretek fejlesztését. A fentieken túl a vita, mint oktatási módszer számos egyéb területen is segíti a hallgató fejlődését, így például segíti a nyilvános szereplést, kifejezésmódot a vitapartnerekkel történő együttműködést és a más vélemények tiszteletben tartását. Ugyanakkor elősegíti a demokratikus értékrendek betartását, a szabályok tiszteletére és egészséges versenyszellemre nevel. 

 

 

 

Letölthető fájlok

pdf
méret: 261.15 KB
Módosított Középiskolai Versenymenet
pdf
méret: 9.78 MB
Vitaverseny Szabályzat
pdf
méret: 9.05 MB
Vitaverseny Felkésülési Segédlet
pdf
méret: 159.92 KB
Megbízási szerződés - Vitaversenyt segítő tanároknak
pdf
méret: 140.83 KB
Jelenlét ív - Vitaverseny résztvevőknek
pdf
méret: 154.37 KB
Jelenléti Ív - Segítőknek (megbízás szerződéses)
pdf
méret: 142.57 KB
Vitaverseny rövid összefoglaló jelentés minta
pdf
méret: 162.09 KB
Szülői Adatkezelési Nyilatkozat
pdf
méret: 157.57 KB
Adatkezelési Nyilatkozat (felnőtteknek)
pdf
méret: 140.51 KB
Teljesítési igazolás
pdf
méret: 160.93 KB
Vitaverseny - Levezető elnöki köszöntő (magyar)
pdf
méret: 244.75 KB
Vitaverseny - Kiértékelőlap - Magyar
pdf
méret: 237.65 KB
Vitaverseny - Kiértékelőlap - Angol
pdf
méret: 152.30 KB
Levezetőelnöki Köszöntő - Angol
pdf
méret: 360.21 KB
Debate Contest Evaluation Aspects
pdf
méret: 188.60 KB
Bírói Segédlet
Lap tetejére