“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Akkumulátorok, más elektronikai eszközök Munkácsra és környékére

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. március 22., szerda 13:17

 

A Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központja továbbra is fontos állomása az ukrajnai háború miatt több mint egy éve hazánkban megkezdődött humanitárius tevékenységnek, amely elsősorban a kárpátaljai térség, valamint részben a keleti területekről oda érkező belső menekültek ellátását célozza. Akkumulátorokat, invertereket, töltőket és feszültségszabályozókat szállított a határon túlra a segélyszervezet, a rakomány beszerzését a Hungary Helps Programmal való együttműködésben végeztük el. Mindez annak a törekvésnek a része, amely azt célozza, hogy magyarországi lehetőségek kiaknázásával bővítsük a kárpátaljai magyar szervezetek villamosenergia-tárolási kapacitását, ezzel csökkentve a háború okozta nehézségeket, és a mielőbbi béke reményében segítve az ott élőket. Győri Máté, a segélyszervezet fejlesztési igazgatója és munkatársa, Gál Bence örömmel számoltak be arról, hogy a cég, akiktől az elektromos eszközöket vásárolták, saját kezdeményezésre jó minőségű ruhaneműt is gyűjtött és küldött velük a határon túli rászorultaknak.   

Fehér Ferencnek, a Kárpátaljai Szent Márton Karitász igazgatójának üzenete meghallgatásra talált: azt kérte, ellátottjaiknak a segítő szándékú szervezetek Magyarországról juttassanak el akkumulátorokat, invertereket, töltőket és feszültségszabályozókat, amelyekkel az egyre gyakoribb áramszünetek idején is el tudják látni otthonaikat, különböző szociális intézményeiket elektromos árammal. Azt, hogy ezúttal éppen melyik településre jutott el a segítség, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye illetékeseivel együtt jelölték ki Popovics Pálnak, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökének koordinálása mellett. Így jutott akkumulátor egyebek mellett óvodáknak, rehabilitációs központnak, szociális otthonoknak, egyházi létesítményeknek. Az eszközöket Pákozdról, a Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központjából két gépjármű szállította kedden Munkácsra. 

A Kárpátaljai Szent Márton Karitász 1993-ban, a Szovjetunió szétesését követő időkben kezdte el működését, ma egy civil szervezetekből álló hálózatot alkot, amely nehéz szociális és anyagi körülmények között élő embereknek igyekszik segíteni. Ukrajna az ország függetlenné válása után elvesztette a legtöbb kereskedelmi kapcsolatát, amelynek következtében gyárak, üzemek zártak be, jelentősen nőtt a munkanélküliség. Mivel sok humanitárius segély érkezett már abban az időben is nyugatról Ukrajnába, szükség volt olyan szervezetekre, amelyek fogadták és becsületesen szétosztották a támogatást. Azonban hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy önmagában a segélyezés nem jelenthet megoldást a térség szociális problémáira, a rászorultak életének hosszú távú javítására. Ezért a karitász olyan szociális projekteket kezdett el fejleszteni, amelyek növelték a nehéz helyzetben lévő személyek önállóságát, anyagi helyzetüket lehetőség szerint stabilizálták, emberhez méltó életvitelt alakítva ki.

A közelmúltban a kárpátaljai szervezet – külföldi partnerei segítségével – számos újabb szociális projektet valósított meg. Igyekeznek elérni azt, hogy egyre inkább önálló és független módon tevékenykedjenek, de ez a folyamat igen lassú Ukrajna rossz gazdasági állapota, válságos helyzetben lévő közigazgatása és az általános szegénység miatt. A háború pedig csak fokozta a nehézségeket: ezen próbált meg enyhíteni a Pákozdról útnak indult és célba érkezett – mintegy nyolcmillió forint értékű – újabb adomány.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére