“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

A nemzeti után nemzetközi INSARAG minősítést szerzett a Rescue24

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. május 19., péntek 17:23

 

Kovácsvágás, Hajdúszoboszló – Az elmúlt napokban eredményesen elvégzett gyakorlataival a következő öt évre megkapta nemzeti és nemzetközi minősítését a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport, amely a nemzetközi minősítő gyakorlaton a HUNOR támogató egységeként vett részt.


Festői domboldal előterében egy egyáltalán nem festői látvány fogadta azokat, akik ellátogattak a baptista mentőcsapat kovácsvágási gyakorlatára. Romos ház körül dolgoztak a speciális egység tagjai: szám szerint tizennyolcan, közülük négyen az Egyesült Államokból érkeztek a műveletre. A május 15-én, hétfőn elkezdődött tevékenység csütörtökön és pénteken Hajdúszoboszlón, a HUNOR és a HUSZÁR mentőcsapattal együtt folytatódott tovább.     

– Az összetartás a fő célja a gyakorlatnak – összegzett sisakját levéve egy rövid pihenő ideje alatt Pavelcze László, a csapat vezetője, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója. Akinek a legközelebbi éles bevetése éppen a 60. lesz. Elmondta: az amerikai, Észak-Karolinából és Texasból érkezett kollégákkal a 600 lelkes kis faluban úgy tudtak valós körülmények között gyakorlatozni, hogy ehhez nem volt szükség különösebb anyagi ráfordításra. Nem kellett ugyanis egy viszonylag ép házat szétdönteni, akadt olyan, amit a helyi önkormányzat eleve bontásra ítélt. A telken – amit a mentőcsapat elvonulása után közmunkások tisztítanak meg a törmeléktől –, éppen egy katasztrófavédelmi kiképzőbázis létesül majd.

– Hétfőn beavatkozást szimulálva gyakoroltuk a födém átvágását, a feltételezett sérültek felkutatását, kiemelését – folytatta a szakember. – Kedden következett az épület bontása. Szerdán kezdődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR és HUSZÁR mentőcsapatának a nemzetközi minősítő gyakorlata a hajdúsági városban, mi a HUNOR támogató egységeként vettünk részt a mozzanatokban.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a baptisták szakemberei, közöttük az amerikai kollégák a fogadó ország egységeként dolgoztak a HUNOR keze alá. .

– Itt Kovácsvágáson tehát épületomlást szimuláltunk, amit a való életben előidézhet például robbanás és földrengés. A szakmai feladatok végrehajtása mellett megpróbáltuk megmenteni azokat az építési anyagokat, amelyeket a későbbiekben az önkormányzat még felhasználhat.

Melyik korábbi valóságos akcióhoz volt hasonlatos a szimuláció? Akár a törökországi, a pakisztáni, vagy az indiai földrengések utáni helyzethez. A legjobban mégis talán a pakisztáni mentést idézte fel a csoport tapasztalt tagjaiban a gyakorlat, mert a megsérült borsodi házhoz nagyon hasonlóak, hatalmas terméskövekből, méteres falakkal építettek omlottak össze ott is. 

– A kovácsvágási művelet végrehajtásával nemzeti minősítésünket újabb öt évre meghosszabbítottuk – zárta értékelését kávéját lehajtva Pavelcze László, majd visszaindult a dübörgő munkagép mellé. Ez azt jelentette, hogy a Rescue24 mentőcsapat már akkor megkapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által a nemzeti bevethetőségre szóló igazolást. Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő a helyszínen személyesen ellenőrizte a végrehajtást, amelyen ott volt Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója és Szilágyi Attila kommunikációs igazgató is.    

A gyakorlat csütörtökön Hajdúszoboszlón folytatódott, ahol már a nemzetközi INSARAG minősítés megszerzése volt cél, ott kellett bizonyítani a felkészültséget az ENSZ OCHA által összeállított értékelő csapatok és megfigyelők jelenlétében.  A riasztást május 16-án, kedden este kapták a mentőegységek, attól a pillanattól kezdve a nemzetközi standardoknak megfelelően jártak el.

A feltételezés szerint egy, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a képzeletbeli Magorlandot, tönkretette az ország infrastruktúráját, áldozatokat szedett, sokan rekedtek a romok alatt. A HUNOR, annak támogató egységeként a HUBA Rescue24 mentőcsapat és a HUSZÁR mentőcsapat szerdától folyamatosan dolgozott a különféle kárhelyszíneken, ahol – az érintett térség gyógyturizmusa miatt – arra is számítaniuk kellett, hogy fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott sérülteket is menteniük kell. A feladatok a romok alóli mentésen belül és kívül is változatosak voltak, hiszen a csapatoknak akadt dolguk magas rangú politikus sérült hozzátartozójával, mentés közben súlyosan, amputálást igénylően „megsérült” keresőkutyával (ezt a mozzanatot természetesen nem élő állaton mutatták be), kutattak termálvíztározóhoz tartozó alagútrendszerben, ismeretlen vegyi anyag jelenlétében, vágtak át vasbetont, támasztottak meg és alá, szimuláltak újraélesztést, mentettek kötélpályán alpintechnikával, és kisiklott vasúti kocsit is emeltek.

Az egész esemény mentő biztosítását a HUBA Rescue24 látta el a tevékenység ideje alatt. 

A Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport (International Search and Rescue Advisory Group, INSARAG) több mint 80 ország és katasztrófareagáló szervezet globális hálózata az ENSZ égisze alatt. A városi kutatással és mentéssel kapcsolatos témákkal foglalkozik, célja, hogy a nemzetközi USAR-csapatok tevékenységét koordinálja, és minél szélesebb körben elfogadtassa az egységes INSARAG irányelveket és módszertant. Az INSARAG világszerte kifejti tevékenységét, ennek érdekében három regionális csoportba szerveződik (Afrika, Európa, Közel-Kelet Régió, Ázsia, Csendes-óceáni Régió és Amerikai Régió).

A sikeres INSARAG minősítő gyakorlatnak, részben az amerikai kollégák eredményes közreműködésének köszönhetően tehát leszögezhető: a Hajdúszoboszlón a HUNOR támogató egységekét tevékenykedő a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőegysége, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport ismét bebizonyította, hogy a nemzetközi segítségnyújtás során alkalmazott és elfogadott ENSZ irányelveknek megfelelően működő, a nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtásra felkészült és kiképzett mentőerővel rendelkezik.

 


 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Új gyermekhospice ház épül, az alapkövét helyeztük el

Törökbálint - A 28 éve alapított Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Gyermekhospice Ház 2011-ben Törökbálinton nyitotta meg kapuit, az intézmény azóta ingyen támogatja a kis betegeket és családtagjaikat. Ma egy új épület alapkövét helyeztük el, amely egyedülálló fejlesztés Magyarországon.

„Én vagyok az élet kenyere…”: konferencia az önkéntességről

Budapest - A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ konferenciára várta vendégeit csütörtökön Budapesten, a Benczúr utcai Baptista Házba – a téma az önkéntesség volt.

A Baptista Szeretetszolgálat díjakkal ismerte el kiváló munkát végzett kollégáit

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje áldozatos munkájukat. Eddig több mint négyszáz munkatárs kapott díjat. A 2024. év elismeréseit április 19-én a Wesselényi utcai imaházban adták át az arra érdemeseknek.

Lap tetejére