“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Zöld Kör: kis települések, nagy tettek

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2020. június 25., csütörtök 13:27

 

Hajdúböszörmény - NoPlanetB projekt: Az őshonos gyümölcsfák ültetése volt a legnagyobb „durranás” a Hajdúság fővárosában

 

A Hajdúság fővárosában, Hajdúböszörményben járunk. A főtér csendes, már-már kihalt képet mutat, amelynek hangulata jelképes ellenpontja annak az aktivitásnak, amit a helyben alakult civil szervezet (a Baptista Szeretetszolgálat partnere a NoPlanetB elnevezésű program megvalósítása során) mutatott az elmúlt hónapokban, s mutat még minden bizonnyal egészen a projekt zárásáig. Sőt, a Zöld Kör tagjai abban bíznak, hogy lesz még folytatás.

 

– A Zöld Kör 1991-ben alakult, tehát elég komoly múltra tekinthet vissza a szervezet – emlékezett Kissné Drén Boglárka a Hajdúböszörmény főterén álló irodaházban, a szervezet központjában.

– Időben alig voltunk a rendszerváltás után... Akkor el lehet mondani, hogy az egyik első környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet az önöké?

– Ha országos léptékekben nem is, a térségben, a kelet-magyarországi régióban mindenképpen így van ez. Néhány hasonló érdeklődésű, zömmel fiatal volt az, aki összefogott a vállalt célokért, a természet- és környezetvédelem ügyének felkarolásáért.  Ez jelentette a kiinduló pontot, de idővel bővült a tevékenységi kör és most már környezeti neveléssel, ökoturisztikával, hátrányos helyzetűekkel is foglalkozunk, például a Bodrog-menti térségben is. Bodrogolasziban van egy táborhelyünk, vízitúra bázisunk, s az ott élőket is meg tudjuk szólítani, meg tudjuk segíteni.

– Miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat által koordinált „NoPlanetB”, azaz Nincs B Terv elnevezésű nemzetközi projekthez?

– Mivel civil szervezetről van szó, az egyesület fennmaradását szolgálják a sikeres pályázatok, a klímavédelem pedig mindig is fő tevékenyégeink egyike volt.

– Pontosan mivel pályáztak?

– Egy összetett szemléletformáló programmal. Az észak-kelet magyarországi térségben élő lakosság szemléletét próbáljuk komplex módon formálni, bemutatva, hogy a klímaváltozás igenis valós probléma, hiába vannak sokan még ma is olyanok, akik ezt cáfolják. Megpróbálunk rávilágítani arra, mi a változás kiváltó oka, s bemutatjuk a megoldási lehetőségeket is. A programunk címe: „A Nagy Terv (kistelepüléseknek)”. Gyakorlatilag négy kistelepülés partnerszervezetei dolgoznak velünk a projektben, ők segítik a programokat Bodrogolasziban, Tiszadobon, Túrkevén és Hajdúviden.

– Milyen formái voltak a megvalósításnak?

– Voltak olyan tevékenységeink, amelyeket az általános és középiskolás korosztály számára dolgoztunk ki, nekik tartottunk előadásokat. Szakértő állította össze a gyerekek számára is érthetően az előadások anyagát. „Zöld Otthon” címmel kiállítást is rendeztünk, amellyel intézményekbe látogattunk el. Azt mutattuk be, miként lehet otthonunkat „zöldebbé” tenni a kerttől a nappalin át egészen a fürdőszobáig. Számokkal, tényekkel alátámasztva bizonyítjuk, hogyan lehet takarékosabban élni, és környezetbarát tisztítószereket alkalmazni a háztartásban. Ez nagyon népszerű és hasznos kiállítás, amelynek saját honlapja is készült. Van egy klímavédelmi leporellónk, amely gyakorlati tanácsokat ad, de készítettünk plakátokat is.

– Mi volt a legnagyobb „durranás”?

– Egyértelműen az őshonos facsemeték ültetése, amit mind a négy településen meghirdettünk.  Tájékoztató fórumokat szerveztünk, amelyeknek a résztvevői egy-egy őshonos gyümölcsfát vihettek haza. Ők vállalták, hogy a csemetét a saját kertjükben elültetik, gondozzák, s évek múltával nyilván a gyümölcseit is élvezhetik majd.

– Milyennek bizonyult az érdeklődés a programok iránt?

– Ez változó volt. Igaz, hogy az iskolákban a gyerekek kötelezően ültek ott az előadásokon, ám mégis aktívakká váltak, gyakran saját elképzeléseiket és tapasztalataikat is megosztották velünk. A faosztás azonban vitathatatlanul megmozgatott mindenkit, az ötlet igen népszerűnek bizonyult, jóval többen szerettek volna csemetét, mint amennyi a rendelkezésünkre állt. Sőt, a lehetőség iránt más településekről is érdeklődtek.

– Mit terveznek még a program zárásáig?

– Folyamatban van egy kisfilm elkészítése, amelynek felvételeit már a megvalósítás kezdetétől forgattuk, és folytattuk a főbb eseményeken. Elkezdtük, de a járvány miatt sajnos félbe maradt a gyakorló kertek létrehozása. Eszközöket vásároltunk ahhoz, hogy a négy településen – önkormányzati tulajdonú területen – gyakorló kerteket hozzunk létre, ahol palántákat ültethetnek el a gyerekek, s a nyári időszakban hasznosíthatják ezek terményeit.

– Mennyire látnak rá a többi szervezet programjaira?

– Ott voltunk a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett találkozókon, de egyébként is jó kapcsolatban vannak egymással azok, akik részt vesznek a NoPlanetB elnevezésű programban. Annyira sok aktív környezetvédő szervezet azért nincs az országban ahhoz, hogy ne tudnánk egymásról.

– Mi lesz a következő Nagy Terv a szervezet számára?

– Számítunk arra, hogy a projektnek folytatása lesz, amelynek lehetőségeit mindenképpen szeretnénk majd kihasználni, hiszen hiába vannak lelkes önkénteseink, forrás nélkül nagyon nehéz eredményesen dolgozni. Úgy gondolom, a klímavédelem mindig aktuális lesz, hiszen sajnos a rossz felé haladunk, s minden követ meg kell mozgatnunk annak érdekében, hogy a negatív változásokat lassíthassuk.         

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére