“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Üzenet a hajósoknak Seregélyesről

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. január 26., hétfő 10:02

Üzenet a hajósoknak Seregélyesről

Seregélyes – Lelkes iskolás csapat követi nyomon Fa Nándor és Conrad Colman útját, a fiatalok kérdéseket is feltettek az Atlanti-óceánon vitorlázó hajósoknak.

 

            Az ifjak kipirult arccal hajolnak a térkép fölé, fantáziájuk hullámok hátán táncol, képzeletük távoli tájakon barangol és mindannyian egyformán aggódnak a „mi” hajósunkért, Fa Nándorért, és persze társáért, az új-zélandi Conrad Colmanért is.  A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak csoportja, a hetedikesek és a „kéktúrások” szüleik és tanáraik támogatása mellett úgy döntöttek, hogy nyomon követik a Spirit of Hungary világjáró versenyét, a veszélyes utat, annak lehetőleg minden pillanatát rögzítik és megbeszélik egymás között. Egy hatalmas térképet készítenek, rajta kijelölik a vitorlások helyzetét, gyűjtik a Fejér Megyei Hírlapban és másutt megjelent újságcikkeket, interneten keresik a fellelhető adatokat. Mindez sokkal több, mint szórakozás, árulja el Sajtos József igazgató.

             - Nagyon fontosnak tartom, hogy Fa Nándor hajóútjának nyomon követésével ráirányíthatjuk a figyelmet az emberi teljesítmény nagyszerűségére, példát mutathatunk arra, hogy ha valaki mindent megtesz az álmaiért, elérheti azt. Nagyon fontos, hogy lássanak maguk előtt ilyen példát  a gyerekek – mondta a pedagógus a gyerekek gyűrűjében. - Azzal, hogy figyeljük a Spirit of Hungary útját, számos tantárgyat, tudományt van alkalmunk gyakorolni, alkalmazni. A verseny honlapjának kezeléséhez szükség van az informatika ismeretek elsajátítására, az út méréséhez kell matematikai tudás, a történések megértése lehetetlen fizika nélkül. Térképet csak földrajzi felkészültség mellett lehet használni, ráadásul a hetedikesek éppen a kontinensek tanulásánál tartanak. Mivel arra készülünk, hogy Fa Nándornak levelet írunk, ez a magyar irodalomhoz kapcsolódik, társa, Conrad számára azonban angolul kell kérdéseket megfogalmazni.

            Rajzversenyt is szerveznek a gyerekeknek, melynek során az lesz a feladat, hogy le kell rajzolni, festeni, milyen benyomásokat tett a kis szurkolókra Fa Nándor életútja, kitartása és a jelenlegi verseny. 

            - A gyerekekben már eddig is megfogalmazódtak kérdések, és ezeket, ha van rá lehetőség, szeretnénk eljuttatni  a magyar hajó fedélzetére – teszi hozzá az elmondottakhoz Sajtos József.

            Leülünk a térkép köré, a gyerekekből pedig máris előtörnek a szavak. Persze nem bírom megállni, hogy amire tudok, ott helyben válaszoljak, mesélni kezdek mindarról, ami történt Nándorral eddig az Egyenlítő felé haladtában. Elmagyarázom, hogy a mezőny eleje azért gyorsabb a Spirit of Hungarynál, mert a többi hajó nem pontosan a szabályok szerint épült, ezért könnyebb, mint a magyar vitorlás, amely egyelőre a középmezőnnyel képes tartani az iramot. Idézem Fa Nándor hajónaplóját erről:  „Az én hajóm az egyetlen ebben a mezőnyben, amely az új szabályok tiszteletben tartásával épült és megfelel a vonatkozó szabályoknak a belső szerkezeti és panel szilárdságra vonatkozóan. A régi flotta hajóinak, amelyek előttünk mennek, egyike sem tudja ezeket a paramétereket, viszont mind jelentősen könnyebbek nálunk.” Elmondom, hogy a korábban kifogott szélcsend mellett ez az oka a Spirit of Hungary jelenlegi hátrányának: de semmi gond, a hajó még az Egyenlítőnél jár, még meg kell kerülniük a Földet. A magyar vitorlás fedélzetén éjjel-nappal dolgoznak a hajósok, sokszor a háromórás pihenőidő rovására is készülnek a következő váltásra, de a lényeg, hogy jól haladnak, jól mennek, rendben vannak...

            A gyerekek kíváncsian és csillogó szemmel hallgatnak. Elköszönök tőlük és a tanár úrtól, aztán néhány óra múlva ismét beszélek Sajtos Józseffel, aki elmeséli, a gyerekek kérik, ha lehet, adjuk át Fa Nándornak és társának az üzenetet: nagyon szorítanak értük, sok szerencsét és jó utat kívánnak nekik. Arra gondolok, Nándiék biztosan érzik ezt a szeretetet ott kint, az óceánon. Így kell ennek lennie, hiszen ez az, ami átsegítheti őket a valóságos és a lélektani hullámvölgyeken. 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére