“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Kitüntették besenyődi Jelen-Lét Pontunk vezetőjét a fővárosi gálán

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2024. február 02., péntek 19:29


Minap az Uránia Nemzeti Filmszínházban léptek fel az ország legszegényebb kistelepülésein élő, a Felzárkózó Települések programban zenét tanuló gyermekek, a Máltai Szimfónia zenekar tagjai. Az évadnyitó nagykoncert keretein belül a legszegényebb településeken dolgozó szociális segítők elismerésére alapított Jelenlét díjakat is átadták. A 2024-es esztendőben a kitüntetettek között van Szurominé Neuzer Nikoletta, a Baptista Szeretetszolgálat Besenyőd Jelen-Lét Pont munkatársa is! Gratulálunk az elismeréshez! A gálán bemutatkozott segélyszervezetünk rendkívül sikeres BapTower Besenyőd projektje. A BapTower-farmon növényvédőszer-mentesen termesztett egészséges salátákat, fűszernövényeket és mikrozöldeket mutattuk be és kóstolhatták a résztvevők.

A Máltai Szimfónia a szeretetszolgálat zenei-szociális programja, amely a zenét eszközként használja annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését segítse. Célja, hogy sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára. A program a különórákra, szakkörökre, zeneiskolába el nem jutó gyermekeknek 35 helyszínen nyújt a nehéz elméleti ismeretek helyett inkább a gyakorlatra építő hangszeres oktatást. 

A Jelenlét program a magyarországi karitatív szervezetek – közöttük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – és partnereik válasza a nyomorra. A nyomorúság a szegénység azon mélysége, amikor a hiány már olyan mértéket ölt, hogy eltűnik a holnap, és csak a ma számít. Az így élő emberek a társadalom többsége előtt láthatatlanul, minden remény és valós lehetőség nélkül tengetik mindennapjaikat szegregátumokban, szegény kistelepüléseken, zsákfalvakban. Ha fel akarjuk emelni őket, ha jól és hatékonyan akarunk segíteni, akkor ahhoz előbb le kell hajolnunk hozzájuk, és meg kell értenünk a helyzetüket. Nem elég csak odamenni, ott is kell maradni. Ez hosszú távú elköteleződés, sorsközösség-vállalás, de ez a folyamatos, segítő személyes jelenlét alapozza meg a bizalmat, az integrációt. A Jelenlét program ezért nem uniformizált, általános megoldásokat nyújt az egész településre vonatkozóan, hanem mindig személyre szabottan, az egyénre, a családra fókuszálva segít – és ha kellően sok család élete változik meg, akkor az már a település egészén is látható lesz.

Lap tetejére