“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Tízezrével menekülnek a szírek Libanonba

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2014. október 22., szerda 10:54

Tízfős magyar csapat járt az elmúlt napokban Libanonban. A Baptista Szeretetszolgálat segélymunkásai mellett a baptista fenntartású iskolák igazgatói látogatták meg a menekülttáborokat, a humanitárius szervezet összesen 49 iskolájában 17 ezer diák tanul Magyarországon. A háromnapos út eredményeként partneriskolai kapcsolatok alakulnak ki magyar oktatási intézmények és a szíriai határ közlében, Zahlé városban működő True Wine School között. A keresztény alapítású ideiglenes oktatási intézményben 280 szíriai menekült gyerek tanul eredeti otthonuk tanmenete szerint – közülük fognak szimbolikus örökbefogadással támogatni diákokat magyar iskolások. A menekült gyerekek nagy része, legalább 320 ezer fiatal semmilyen képzésben nem részesül.

A magyar segélyszervezet az út során támogatott orvosi ellátás nélkül maradt iraki keresztényeket – ők Moszulból és Bagdadból jöttek el idén júliusban az Iszlám Állam harcosai elől. A szír határ mellett a segélyszervezet munkatársai segítettek olyan szíriai keresztényeknek is, aki szintén a terrorszervezet elől menekültek el Rakkából. Támogatást nyújtottak például egy négygyerekes édesanyának, akinek a férjét kivégezték a terroristák, mert nem volt hajlandó áttérni muzulmán hitre. A baptisták szakmai segítséget nyújtanak a libanoni Manszúriat városban a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő diákok intézményének is.

Szíriai muzulmán mrenekültek gyerekei tanulnak egy ideiglenes, keresztény humanitárius szervezet által működtetett iskolában. Szír tanyagaból, arabul (Libanonban egyébként a diákok angolul és franciául tanulnak sok tárgyat), három váltásban. 320.000 menekült gyereknek nincs hova járnia iskolába.

Mobil patikából kapnak gyógyszert szíriai menekültek. Az iraki keresztény menekültek papjától hallottuk: vasárnap halt meg a hetedik ember közülük amiatt, hogy nem tudták kórházba vinni, mert nincs ki kifizesse az ellátás költségeit.

Két gyermekes szíriai menekültcsalád egy heti élelmiszersegélye. 1.5 millió regisztrált szír menekült van Libanonban, rajtuk kívül még közel félmillió embernek nincs papírja. Hazamennének, de nem lehet - a határ másik odalán az Iszlám Állam katonái.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Bizonyítványosztás Csádban, a program egy újabb állomása

Csád - Befejeződtek a Hungary Helps Ügynökség és a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett számítógépes és varró tanfolyamok Csádban, a magyarok által felújított tanteremben, a Baba Musztapha Kultúrházban.

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Lap tetejére