“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. október 13., péntek 17:11

 

N'Djamena ­– Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.


Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a  Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét a régióban élő emberek életminőségére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekülnek, amely további terhet ró az országra. A térség megsegítése érdekében, a magyar kormány döntése alapján, a Hungary Helps Program részeként humanitárius és fejlesztési központ nyílik Csád fővárosában, N'Djamenában, ahonnan minap tért vissza egy humanitárius és orvosi segítséget nyújtó csapat, amelynek a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is tagjai voltak.

A segítségnyújtás többek között az egészségügyi felmérés és feladatvégrehajtás, valamint a humanitárius szakemberképzés területén folyt. Utóbbit az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán immár három évvel ezelőtt megkezdődött és azóta sikeresen folytatódó „Humanitarian Response Manager” elnevezésű, angolnyelvű, egyéves poszt-graduális képzés keretében hajtották végre a szakemberek. Az oktatási misszióban résztvevő kollégáink (Szilágyi Béla, Gál Dávid, Horváth Sándor és Szabó Márk) a képzésen túl konzultációs céllal menekülttáborokat látogattak, de segítséget nyújtottak az orvosoknak is.

A Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi szakemberei (Dr. Lamboly Beáta, Dr. Papp István és Pavelcze László, a Rescue 24 parancsnoka, a BSZ veszélyhelyzet-kezelési igazgatója) pedig a misszióban résztvevő többi orvossal szorosan együttműködve egészségügyi intézményekben és menekülttáborokban egészségügyi felderítést végeztek, valamint az ország déli határszakaszán nyújtottak konkrét orvosi segítséget. 

Köszönjük a munkatársak és az önkéntesek munkáját, az együttműködés folytatódik!

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Magyar agrártechnológiai termék a humanitárius segítségnyújtás érdekében

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató képviselte.

Lap tetejére