“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Segítség a legtávolabbi magyar falunak

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. február 02., csütörtök 17:33

 

Kommandó Kovászna megye legmagasabban fekvő, a történelmi Magyarország legkeletibb települése, hiszen 1070 méter magasan fekszik a Kárpát-kanyar hegyei között, a Nagy-Bászka völgyében. Szinte teljesen magyarok lakják, arányuk még mindig 95 százalék. Iskolája, a Horn Dávid Iskola 103 gyermeknek biztosít magyar oktatást és erőt a megmaradáshoz.

– Január 9-én, délután 3 órakor befejeződött az oktatás, a gyerekek hazamentek, a kazánfűtő is megrakta a tüzeket a két fás kazánban. Felment az emeletre és becsukta az ajtókat az archívumban, a raktárban, az informatika laborokban, a könyvtárban, majd bezárta az emeleti ajtót és hazament. Semmi különlegeset, semmi rendellenességet nem észlelt. A takarítónő fél négykor ment haza, semmit nem vett észre ő sem. Délután 4 óra 30 perckor tűnt fel egy falubelinek, hogy nagyon füstöl az iskola teteje. Amikor az első emberek beértek az iskola udvarára, még csak nagyon fekete, sűrű füstöt láttak, aztán hirtelen lángba borult a tető.  Értesítették a hivatásos tűzoltókat és beindították a falu tűzjelző szirénáját – emlékezett a történtekre Opra Béla iskolaigazgató.

Percek alatt körülbelül háromszázan gyűltek össze, hogy segítsenek. Fél óra alatt kiürítették az iskolát. A kommandói önkéntes tűzoltók felmásztak a tetőre és két szivattyúval oltottak, miközben egy apuka az önrakodós autóval megszakította az iskola tetejét, hogy ne terjedjen tovább a tűz, ami sikerült is, mire kiértek a hivatásos tűzoltók. Ekkor ők vették át az irányítást.

– Leégett az iskola egy része, odaveszett a könyvtár 9 ezer kötettel együtt, az informatikai labor 15 számítógéppel, az archívum az 1920 óta gyűjtött minden iskolai dokumentummal, egy raktár spotfelszerelésekkel és népi viseletekkel, az illemhely, a kazánház, a tanári szoba, az igazgatói iroda, a konyha és három osztályterem – vont szomorú mérleget a direktor.

A megmaradt épületrészben az oktatást egy hét kényszervakációt követően mostoha körülmények között január 16-án kezdték újra, és nagyon várják a segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat a kommandóiak kérésére a közelmúltban egy szállítmány összeállítását kezdte meg: az elégett könyvek pótlására eddig több mint ezer kötet útnak indítására látszik lehetőség a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár felajánlása nyomán. A jótékonysági akcióhoz csatlakozott a Seregélyesi Baptista Általános Iskola közreműködése nyomán az Alba Fehérvár KC kézilabdacsapata is.  

– Csapatunk február 4-én, szombaton 17 óra 15 perces kezdettel sorsdöntő EHF kupamérkőzésen fogadja a Kuban Krasnodar együttesét. Győzelem esetén marad esélyünk a továbbjutásra, ez legalább ötgólos diadallal lenne bizonyos. Nehéz feladat áll előttünk, hiszen az orosz csapatban hat olimpiai bajnok is játszik – mondta lapunknak az Alba Fehérvár KC képviseletében Kynsburg Zoltán.  

A Köfém Sportcsarnok bejáratánál állítják majd fel azt az asztalt, ahol 16 órától gyűjtik a felajánlott sportfelszereléseket az adakozni kívánó nézőktől: mintegy ezer szurkoló látogatására számítanak Székesfehérváron, ami telt házat jelent a Verseci úton.          

A tervek szerint idővel újraépítik a székelyföldi iskolát, miután teljesen lebontják a megmaradt épületrészt és egy korszerű, a 21. századi követelményeknek is megfelelő, ezer négyzetméteres oktatási intézményt avatnak fel a helyszínen. Májusban kezdődhet a munka. De addig is élni, tanítani és tanulni kell a székelyföldi magyar faluban, ahová a székesfehérváriak adományával rövidesen útnak indulhatnak a segélyszervezet járművei.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Bizonyítványosztás Csádban, a program egy újabb állomása

Csád - Befejeződtek a Hungary Helps Ügynökség és a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett számítógépes és varró tanfolyamok Csádban, a magyarok által felújított tanteremben, a Baba Musztapha Kultúrházban.

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Lap tetejére