X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Leesett az első hó a menekülttáborban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. november 28., szombat 09:55

 

A Baptista Szeretetszolgálat segélymunkásai Opatovac után már hetek óta Slavonski Brodban, egy jól kiépített, téliesített menekülttáborban tevékenykednek együttműködésben a horvát baptistákkal, az amerikai keresztény önkéntesekkel, a Horvát Vöröskereszt munkatársaival és a többi, horvátországi és külföldi segélyszervezet aktivistájával. A magyarok elsősorban az éjszakai, 22 órától 6 óráig tartó nyolc órás műszakot vállalták el, általában akkor van kevesebb segítő a táborban, munkájukra akkor van a legnagyobb szükség. Bár a tábor hatalmas sátrai fűthetőek, a létesítmény jelenleg átmeneti, úgynevezett tranzit állomásként működik. Az autóbuszokkal érkező menekülteket először regisztrálják, ellátják élelmiszerrel, higiéniai eszközökkel és szükség esetén meleg ruhával, a rászorulókat orvos elé kísérik, majd a migránsokat viszonylag rövid idő elteltével ismét autóbuszokra ültetik és a járművek útnak indulnak a szlovén határ felé.

A magyarok elsősorban az élelmiszer és higiéniai csomagok kiosztásában segédkeznek: a november 26-ra virradó éjjelen például az idei első hóesésben tették ezt, amikor csak az éjszakai órákban mintegy húsz autóbusz érkezett, tele menekültekkel.  A táborban egyébként elég sok segélyszervezet képviselteti magát, közöttük többen külföldiek, sokan érkeztek például Svédországból, az Egyesült Államokból, Németországból. A tapasztalatok szerint a migránsok regisztrálása szervezetten folyik, a horvát hatóságoknak Slavonski Brodban eddig még nem kellett komolyabb rendzavarásra reagálniuk. A magyar baptista segélymunkások azt látták az elmúlt napokban, hogy az érkezők többsége továbbra is fiatal, felnőtt férfi, hozzájuk képest arányosan csak kevesen jöttek családostól, és viszonylag kevés az ellátásra szoruló gyermek.

A Baptista Szeretetszolgálat helyi és tengerentúli partnereivel folyamatosan egyeztetve továbbra is igyekszik a lehető leggyorsabban reagálni a migrációs válság okozta kihívásokra. Ha kell, folyamatos menekülttábori jelenléttel, ha szükséges, segélyszállítmány összeállításával és útnak indításával.           

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A vajdaságba is eljutott a segítség: maszkot és fertőtlenítőszert vittünk

Bácsalmás - Több ezer egészségügyi maszkot és nagy mennyiségű fertőtlenítőszert szállított november 19-én, pénteken a határmenti Bácsalmásra a Baptista Szeretetszolgálat, segítve a határon túli magyarság járvány elleni védekezését.

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Négyszázezer védőmaszk érkezett Pákozdról a határon túlra

Pákozd – Az egyik szállítmányt a Nagyvárad közelében lévő település Filadelfia Noom Idősek Otthona és más hasonló intézmények hasznosítják majd, hiszen a legfontosabb cél a gondozottak biztonsága. További 200 ezer védőmaszk az elmúlt napokban Böjte Csaba atya alapítványának erdélyi otthonaiba került a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjából.

Lap tetejére