“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Látásjavítás modern eszközökkel, magyar szakértelemmel

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2024. május 24., péntek 10:39

 

A Baptista Szeretetszolgálat a csádi projektek folytatásaként május 21-én elindította az optikusképzést. A tréning célja, hogy a látszerészet területén dolgozó helyi szakembereknek bemutassák a modern technológiára épülő szemvizsgálat és a különböző típusú szemüveglencsék és a szemüvegkészítés aktuális technikai alapismereteit.

A program minapi megnyitóján mások mellett részt vett dr. Vogel Dávid, a Hungary Helps Ügynökség csádi irodájának vezetője, Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat csádi projektvezetője, valamint a helyi szakemberek mellett az OPC, a Vakság Megelőzésére Irányuló Nemzetközi Szervezet hazai irodájának képviselője, valamint a PNLC, azaz a Vakság Elleni Nemzeti Program vezetője.

A tréninget tartó Raák Benedek optometrista látszerész mester elmondta: szinte a teljes afrikai kontinensen, de különösen az Egyenlítő és a magas napsütéses óraszámmal rendelkező országokban az 50 év feletti lakosság esetében a szürkehályog népbetegségnek számít. Súlyos problémát jelent, hogy – különösen a vidéken élő lakosság számára – nehezen megvalósítható a látásvizsgálat és elérhető a szemüveg. Nincs elegendő szakember és optikus szaküzlet, hiányoznak a rendelkezésre álló modern eszközök, kevés a nyersanyag. Főként az idősek, nők és gyermekek körében megoldatlan, hogy minden arra rászoruló olvasószemüveghez jusson.

Horváth Sándor arról számolt be, hogy a jelenlegi képzés mellett a csádi ellátórendszer több mint nyolcmillió forint értékű berendezést, látásjavító eszközparkot kap adományba, mely eszközöket a tréningen résztvevő optikusok használhatják fel üzleti, de főként humanitárius kampányprojektek végrehajtására. Ezek a menekülttáborokban élőket és a szegénysorsban levő lakosságot célozzák. Az elképzelés az, hogy a rendszer belátható időn belül önfenntartóvá váljon, azaz a kapott eszközökkel végzett munkából befolyó jövedelemből támogassák a legrászorultabbak látásvizsgálatát és szemüveggel történő ellátását.

Vogel Dávid külön kitért a Baptista Szeretetszolgálattal az egészségügy területén közösen megkezdett másik projektre is, amely még februárban kezdődött el. Ennek során már öt kórház részesült gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz adományban, emellett pedig jelenleg is tárgyalások folynak egy orvosmisszió Csádba érkezéséről.

 

 

Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a  Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét az ottaniak életére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekültek, amely további terhet ró az országra. A magyar kormány döntése alapján a Hungary Helps Ügynökség az év elején Csád fővárosában, N'Djamenában nyitott irodát a humanitárius és fejlesztési programok koordinálása érdekében. A Baptista Szeretetszolgálat, mint a humanitárius programok egyik végrehajtó szervezete az év elejétől kezdve jelen van a térségben.  

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Bizonyítványosztás Csádban, a program egy újabb állomása

Csád - Befejeződtek a Hungary Helps Ügynökség és a Baptista Szeretetszolgálat által szervezett számítógépes és varró tanfolyamok Csádban, a magyarok által felújított tanteremben, a Baba Musztapha Kultúrházban.

Két csapatunk is második lett a robotika Európa-bajnokságon

Németország - Június 12 és 16 között, Németországban került megrendezésre az European RoboCup Junior 2024 elnevezésű robotika Európa-bajnokság, melyen a Baptista Szeretetszolgálat robotika tehetségprogramja két rescue kategóriában képviselte Magyarországot.

Megújult két oktatóterem Csádban, megtörtént az átadás

N'Djamena - A Hungary Helps Program és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével két oktatóterem is megújult Csádban.

Lap tetejére