“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Keresztény közösségeket segít a Baptista Szeretetszolgálat

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. március 16., csütörtök 11:09

 

Magyar fejlesztésű mezőgazdasági innovációval segíti a Baptista Szeretetszolgálat az üldözött, vagy humanitárius segítségre szoruló keresztény közösségeket Libanonban, Szíriában és Kenyában.  


A Közel-Keleten és Afrikában is egyre nagyobb hatása van a klímaváltozásnak. Ennek következtében az éves csapadékmennyiség eloszlása megváltozott, hosszan tartó száraz időszakot hirtelen heves esőzések követnek. Ez az év egy részében szárazságot okoz, hosszabb távon pedig a talaj nagymértékű erodálódását okozza. Az éves átlag hőmérséklet növekedése ugyancsak fokozza a szárazságot, amely a növények degradálódásához vezet.  

Az Agro-Help elnevezésű projektet a Hungary Helps program támogatásával a Baptista Szeretetszolgálat valósítja meg Libanonban, Szíriában és Kenyában. A projekt célja, hogy segítséget nyújtson az említett országokban az üldözött, hátrányos helyzetű keresztény és humanitárius szükséget szenvedő közösségek részére mikro mezőgazdasági támogatáson keresztül. További cél a humanitárius és társadalmi válsághelyzet által fenyegetett csoportok helyben történő megsegítése. A fentiekre hatékony választ ad egy összetett növénygazdálkodási szemlélet kialakítsa, és a lehető legjobb eredmények elérése érdekében a Gyökéritató (angolul: Agrooter) termék bevezetése. A projekt során fontos szempont a szemléletformálás, és a növénygazdálkodási szaktanácsadás.  

 

A Gyökéritató hatékonyságát bizonyítja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Pécsi Talajbiológiai Laboratóriuma által 2011-ben végzett vizsgálati jelentés is. Ez alapján a haszonnövények folyadékfelvételében legalább 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el a termék talajba juttatásával. A kizárólag természetes anyagokból készült jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A növények táplálása nem különféle, sokszor környezetszennyező vegyszerekkel történik, hanem a talaj mikroorganizmusainak (baktériumok, gombák) aktivizálásával. Az ásványi mikro őrlemény tartalmú és szerves kötőanyaggal stabilizált gyökéritató csövecskék nem csak a növényeknek, de a talajéletnek is tápanyagforrásai lesznek. Így tehát képes optimalizálni a növények víz- és tápanyagfelvételét, miközben a talajt is folyamatosan táplálja. A talajban élő mikroorganizmusokat „eteti, itatja”, vagyis táplálja és ellátja nedvességgel. A kisebb csapadék/öntözési igény révén a Gyökéritató egyrészt alkalmassá teszi a szárazabb szubkultúrás területeket haszonnövények termesztésére, másrészt a honos növények termesztésének optimalizációját éri el. 

 

A projekt három lépcsőben valósul meg. Első lépésben a helyszíni előzetes kutatás és konzultáció során meghatározzák a humanitárius kitettséget, a klimatikus viszonyokat és azok változását az elmúlt időszakban, majd talajtani vizsgálatok, a helyben termesztett mezőgazdasági terményjellemzők, valamint a hosszú távú fenntarthatóság lehetőségének vizsgálata következik. A második szakaszban tudástranszferen keresztül az előzetes felmérésre épülő tanulmány eredményei alapján növénygazdálkodási szaktanácsadás, az optimális felhasználást bemutató felhasználói kézikönyv átadása, helyszíni szaktanácsadás, valamint a helyszínek Agrooter – Gyökéritató termékkel való ellátására kerül sor. A harmadik fázis a nyomon követés, „mentorálás”, valamint az eredmények és tanulságok összegyűjtésének fázisa.  

A projekt innovatív magyar agrártechnológiai termék és a hozzá kapcsolódó tudás exportálását tűzte ki céljául a humanitárius segítségnyújtás érdekében. A projekttel összesen 200-600 ezer főt számláló, válság sújtotta közösségek életminőségét kívánjuk javítani az elkövetkező években. A program az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz is hozzájárul (Sustainable Development Goals /SDGs/ - SDG15 – szárazföldi ökoszisztémák védelme, SDG12 – felelős fogyasztás és termelés, SDG4 – minőségi oktatás, SDG13 – fellépés az éghajlatváltozás ellen, SDG1 – a szegénység felszámolása, SDG8 – tisztességes munka és gazdasági növekedés, SDG9 – ipar, innováció és infrastruktúra.) 

Programvezető: Horváth Sándor (Baptista Szeretetszolgálat).  

 

A fenti projektről a kenyai „The Star” online újság is beszámolt: Hungarian group introduces water-saving technology to boost yield (the-star.co.ke) 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére