“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Helyzetfelmérés Görögországban, az idomeni menekülttáborban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. március 29., kedd 22:00

 

A látogatás során a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai megbeszéléseket folytattak a helyszínen szolgáló rendőri vezetőkkel és a segélyszervezetek képviselőivel a kialakult helyzetről és a segítségnyújtás lehetséges formájáról. Az a döntés született, hogy a szeretetszolgálat a gyermekek – a legjobban rászoruló és legjobban veszélyeztetett csoport – ellátásában vesz részt a közeli jövőben.

Az általános helyzettel kapcsolatban Horváth Sándor elmondta: a táborban a viszonylagos nyugalom mellett érezhető a feszültség. A tábor viszonyait leginkább a röszkei zöldhatárnál tapasztalt körülményekhez lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy Idomeniben nagy, fűthető sátrakat állítottak fel, ahol van szállás, orvosi rendelő, gyermekfoglalkoztató, élelmiszerellátó egység. A központi rész – a vasútállomás – környékén a tábort megközelítve és attól jóval távolabb is különálló kisebb-nagyobb sátortáborok létesültek. A táborlakók összetételét tekintve elmondható, hogy elég sok a kisgyermekes család és sokszor látni egyedül, vagy csapatokba verődött kisgyermekeket kószálni.  Ezeken a területeken az ellátás hullámzó, nem mindig megoldott. Idomeniből Thesszaloniki felé haladva is akadnak még kisebb táborok. Kollégáink szemtanúi voltak egy, a belgiumi terrortámadást elítélő demonstrációnak, amit a helyi és a külföldi média is rögzített. Egyébként hasonlóan a tavaly Röszkén tapasztaltakhoz, a táborban nagyon erős a médiajelenlét.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére