“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Helyzetfelmérés a déli határszélen és a Vajdaságban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. június 15., szerda 07:47

 

A röszkei határátkelőnél felállított tranzit zónában körülbelül 100-150 migráns tartózkodott.  Szabó Előddel, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kijelölt zónavezetővel a segélyszervezet részéről Horváth Sándor folytatott megbeszéléseket a kialakult helyzetről, a tendenciákról és a segítségnyújtás esetleges módjáról és szükségességéről.

A tompai határátkelőnél kialakított tranzit zónában 50-100 főt fogadtak. Az ellátás és az elhelyezés körülményei a segélyszervezet szakembere szerint elég puritánok, csakúgy, mint a röszkei zónában. Gyorssegélyként a táborban lakó családoknak palackozott ivóvizet adott át a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, aki elmondta: „A főként Szíriából, illetve arab nyelvterületről érkező családtagok elmondták, több hónapja úton vannak a gyerekekkel, és szeretnének egy jobb élet reményében Nyugat-Európába jutni és új életet kezdeni” 

A programvezető Nyúl Zoltánnal, a bácskossuthfalvai (stara moravicai) baptista szervezet vezetőjével bejárta a szabadkai „dzsungel” néven elhíresült egykori téglagyár területét, ahol a tavalyi évben százával táboroztak migránsok, mielőtt tovább indultak volna Magyarország felé. A „dzsungel” teljesen üres volt. Ez annak köszönhető, hogy a terület közelében a szerb hatóságok által létrehozott „Commissairat for Refugees and Migration” szervezet létrehozott egy, akár több száz fő befogadására is alkalmas nyitott tábort. Az ott dolgozó munkatársakkal megtörtént az egyeztetés az esetleges segítségnyújtás módjáról.

A szerb határszakaszon, eseti jelleggel mindkét oldalon a Baptista Szeretetszolgálat – az öt állami támogatást kapott karitatív segélyszervezet mellett – a szükséges mértékig és módon segélyezési feladatokat végez a közeljövőben a görögországi segítségnyújtás mellett. A Baptista Szeretetszolgálat ezt a programját állami támogatás nélkül végzi. 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Világbajnoki első és második helyen a baptista robotikások!

Bangkok – Július 12-től 17-ig Thaiföldön rendezték meg a RoboCup Junior 2022 elnevezésű világversenyt, amelyen a Baptista Szeretetszolgálat robotikásai ismét nagyszerűen szerepeltek.

Felhívás adakozásra az ukrajnai események miatt!

Kérjük adományával segítse Ön is a háború miatt kritikus helyzetbe került ukrajnai embertársainkat nehéz helyzetükben!

Híd Kárpátaljáért összefogás

A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében a karitatív szervezeteink szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését, valamint étkezési kapacitások és tartós élelmiszer felajánlását várják.

Lap tetejére