X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Folytatják a horvátországi munkát a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. január 29., péntek 08:09

 

 

 

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programkoordinátora január 27-én, szerdán végzett felmérést a horvát-bosnyák határvárosban, ahol tárgyalt a magyar segélyszervezet helyi partnereivel. A horvátok kérésére február első napjaiban magyar önkéntesek utaznak a Slavonski Brod-i tranzit táborba, hogy csakúgy, mint 2015-ben, segédkezzenek a menekülthelyzet kezelésében. Abban egyeztek meg, hogy a gyermekek ellátásában működnek közre a horvát hatóságokkal és humanitárius szervezetekkel, olyan eszközöket osztanak nekik, amelyek megkönnyítik mindennapjaikat. Slavonski Brodból egyébként a regisztrációt követően viszonylag rövid idő múlva a vonattal érkezők ugyancsak vasúti szerelvényekkel tovább utaznak Szlovéniába.  A Slavonski Brod-i táborban a horvát hatóságok nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, jelenleg a hármas fokozatnak (egy ötös skálán) megfelelő biztonsági szabályok vannak érvényben.  A segélyezési munkát koordináló Horvát Vöröskereszt illetékesének elmondása szerint az osztrák bejelentést követően naponta háromszor, négyszer érkeznek a migránsokat szállító vonatok. Egy-egy szerelvénnyel mintegy 900-2000 fő utazik.  

Horvátországból származó sajtóértesülések szerint egyébként déli szomszédaink azon dolgoznak, hogy a közeljövőben a migránsokat egyáltalán ne kelljen feltartóztatniuk. A belügyminiszter arra utalt újságírók előtt, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók a jövőben csak átutaznának Horvátországon, a menedékre jogosultakat korábban már egy másik országban regisztrálnák. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 611 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 432 365 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 1723, kedden 326, szerdán 2935, csütörtökön 6 óráig újabb 916 migráns lépte át. Az újévben összesen 53 761 fő volt az átlépők száma.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Nemzetközi vitaverseny döntő volt Brüsszelben

Brüsszel - Hazai fiatalok is részt vettek azon nemzetközi vitaversenyen, melynek fináléját 2021. november 13-án Brüsszelben rendezték meg.

A vajdaságba is eljutott a segítség: maszkot és fertőtlenítőszert vittünk

Bácsalmás - Több ezer egészségügyi maszkot és nagy mennyiségű fertőtlenítőszert szállított november 19-én, pénteken a határmenti Bácsalmásra a Baptista Szeretetszolgálat, segítve a határon túli magyarság járvány elleni védekezését.

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Lap tetejére