“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Augusztus 19-e a Humanitárius Világnap

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. augusztus 19., szombat 10:10

 

Az ENSZ határozata alapján 2008 óta augusztus 19-én ünnepeljük a Humanitárius Világnapot, amikor a világ azok előtt tiszteleg, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként, önkéntesként dolgoznak vagy dolgoztak. E nap jó alkalom ahhoz, hogy bár ez lehetetlen vállalkozásnak tűnik, mégis megpróbáljuk röviden összefoglalni a Baptista Szeretetszolgálat elmúlt több mint 20 esztendejét, felidézve a legfontosabb törekvéseket. 

Mára széles körben ismertté vált az 1996 áprilisában alakult szervezet sokrétű segítő munkája. A szeretetszolgálat a Karitatív Tanács tagjaként mára Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezetévé vált, mely intézményein keresztül naponta mintegy 20 ezer embernek nyújt segítséget. Ezt a felelősségteljes munkát közel 3 ezer munkatárs és több száz önkéntes végzi országszerte és a világ számos országában.

A Baptista Szeretetszolgálat alapítója a Magyarországi Baptista Egyház, „megálmodója” és máig elnöke Szenczy Sándor lelkész. Az alapító okiratban is rögzített cél, hogy Jézus Krisztus szeretetparancsa alapján segítsünk a rászorulókon itthon és külföldön származástól, nemzetiségtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül. Törekvésünk, hogy a rábízott feladatokat „hittel és szakértelemmel” végezzük. Magyarországon elsőként indítottuk el és honosítottuk meg a segélyezés és adományozás olyan formáit, mint a jelképes örökbefogadás, az adományok elektronikus nyomkövetése, vagy a védett házak fenntartása az emberkereskedelem áldozatainak.

Legszélesebb körben mégis a hazai és külföldi katasztrófáknál nyújtott gyors és szakszerű segítségnyújtásunkról ismernek bennünket. A HUBA RESCUE 24 speciális mentőcsapat a világ bármely válságövezetében 24 órán belül képes megkezdeni a segítségnyújtást. A Baptista Szeretetszolgálat az elmúlt két évtizedben a világ 30 országában segített több mint egymillió rászorulónak. Így épült fel a cunamit követően árvaház Sri Lankán vagy a földrengés után Haitin. Ezek az intézmények máig segítik a szükségben lévőket. A folyamatos segítségnyújtáshoz szükséges források zöme a szeretetszolgálat „Fogadj örökbe” elnevezésű támogatási programján keresztül magyar adományozók támogatásából érkezik. A szervezetet az Európai Unió a négy legfontosabb magyar segélyszervezet között tartja nyilván.

A szeretetszolgálat egy nemzetközi mentőcsapatot is koordinál, a Baptist World Aid Rescue24 International Team-et.

A segélyszervezet 1997-től részt vesz a mozgáskorlátozott gyermekek rehabilitációjában és segélyezésében azáltal, hogy aktívan segíti a társadalomba való integrációjukat itthon és külföldön. A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi csoportja több globális kérdésekkel, társadalmi érzékenyítéssel foglalkozó program megvalósításában is részt vett az elmúlt évtizedben itthon és külföldön egyaránt. Több mint 10 éve elkötelezetten küzdünk az emberkereskedelem ellen. Lépéseket teszünk a megelőzésért, védett-házakban biztosítjuk az áldozatok védelmét, ellátását, képviseljük érdekeiket, segítséget nyújtunk – a külképviseletek és nemzetközi szervezetek felkérése alapján – a külföldön rekedt áldozatok hazajuttatásában.

A BSZ hazánk egyik legnagyobb egyházi fenntartójaként a jószolgálati tevékenységével összhangban a szegények és rászorulók megsegítése érdekében döntött a szociális közfeladatok ellátásáról. A saját alapítású intézmények mellett jelentős számban az önkormányzatoktól és más fenntartóktól átvett ellátásokkal is bővült a szolgáltatási paletta.

A hajléktalanellátás területén az ország egyik legnagyobb fenntartójaként 800 állandó és további 250 krízis férőhellyel gondoskodunk a fedél nélkül élő emberekről. A szeretetszolgálat által működtetett szociális konyhák, népkonyhák, mobil népkonyhák szintén több ezer rászoruló számára biztosítanak napi egyszeri meleg ételt.

A szervezet 2013 óta foglalkozik a nyílt örökbefogadás közvetítésével. Az ország több pontján nyitottunk olyan Baptista Pontokat, melyek révén a térség szociálisan rászoruló családjainak nyújtanak segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat sokrétű tevékenységének országszerte ismert része a 2003 óta működő Cipősdoboz Akció, mely az ország legnagyobb karácsonyi karitatív akciója.

A történetet tovább írjuk…

 

 

 

 


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Akkumulátorok, más elektronikai eszközök Munkácsra és környékére

Pákozd, Munkács - Akkumulátorokat, invertereket, töltőket és feszültségszabályozókat szállított a határon túlra a Baptista Szeretetszolgálat, a rakomány beszerzését a Hungary Helps Programmal való együttműködésben végeztük el.

Keresztény közösségeket segít a Baptista Szeretetszolgálat

Magyar fejlesztésű mezőgazdasági innovációval segíti a Baptista Szeretetszolgálat az üldözött, vagy humanitárius segítségre szoruló keresztény közösségeket Libanonban, Szíriában és Kenyában.

Földrengés Törökországban: tíz túlélőt talált eddig Antakya-ban a mentőcsapat

Kedden, magyar idő szerint 19 órakor egy 22 éves fiút, majd később egy ugyancsak 22 éves nőt emelt ki a romok alól a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja. Ők voltak az elsők...

Lap tetejére