“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Szív alakzatban álltuk körbe az Országalmát: összefogás a túlélésért

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2021. október 16., szombat 14:00

 

Az újraélesztés világnapja alkalmából egy közös fényképpel hívták fel a figyelmet Székesfehérvár belvárosában mindazokra, akik megmenthetőek lennének, ha megkapják a gyors és bátor segítséget.

 

Szombaton reggel rendőrök, tűzoltók, mentők, polgárőrök, segélyszervezetek és egyesületek tagjai, valamint – a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakképző Iskolájából és a Jáky József Technikumból – diákok gyülekeztek a koronázó város szívében azért, hogy néhány perces jelenlétükkel szívet formázzanak az Országalma emlékmű körül. A látványos fényképet egy tűzoltóautó emelőkosarából sikerült elkészíteni az ébredező megyeszékhelyen.

– Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az újraélesztés fontosságára és örülök annak, hogy senkit sem kellett noszogatni, mindenki azonnal igent mondott a megkeresésre – mondta az ötletgazda Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának, a HUBA Rescue24 csoportnak a vezetője. – Ez az alkalom egyrészt a városról szól, arról, hogy Székesfehérvár lényegesnek érzi az újraélesztés ügyét, másrészt azokról is, akik nap mint nap teszik a dolgukat és embereken segítenek.

Pavelcze László egy másik rendkívül tapasztalt székesfehérvári mentővel, Klupács Péterrel „A Hős benned van!” elnevezéssel egy ideje sikeres programot hajt végre. Természetesen Klupács Péter is ott volt szombaton 9 órakor az Országalmánál.

– Szeretnénk felhívni a figyelmet a szakszerű segítségnyújtásra, arra, hogy merjenek az emberek cselekedni, legalább egy telefonhívás erejéig legyenek bátrak és ne menjenek el a földön fekvő mellett – mondta a nyugalmazott mentő. – A „Hős benned van!” című projekt ott volt már több nyári táborban, ősztől átlagban hetente kétszer tartunk előadást oktatási intézményekben diákok között, december közepéig már előre be van táblázva a programunk. Bíztató, hogy nagyon sokan keresnek minket.

A tudás átadására bizony nagy szükség van, hiszen az adatok szerint évi 25 ezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál miatt Magyarországon. Ha többen tudnánk és mernénk cselekedni, a szakemberek szerint az áldozatok hetven százaléka megmenthető lenne. Mintegy kilencszáz sikeres újraélesztés történt laikusok részéről 2019-ben, ez az utolsó ismert adat, ez a szám azonban a halálesetekhez képest még mindig alacsony. Nagyon sokan még mindig tétováznak, nem mernek segíteni: ezen kell változtatni, s ez mindannyiunk közös érdeke.   

 

 

 

Fotó: Fehér Gábor (feol.hu) és Tihanyi Tamás

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A DHL is segítette Sulipakk akciónkat!

Budapest - A vállalatnál úgy gondolták, hogy ebben az évben is csatlakoznak a Baptista Szeretetszolgálat Sulipakk akciójához. Előbb szeptember 14-én, majd 19-én fogtak össze azért, hogy a nélkülöző magyar kisgyerekek értékes tanszerhez juthassanak.

Meglátogatta menekültszállónkat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális koordinátora

Budapest - Minap meglátogatta a nálunk elszállásolt menekülteket Scott Lang, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális menekültügyi koordinátora, aki megtekintette a szállót, beszélgetett munkatársainkkal és az ott élőkkel.

Tanévnyitó ünnepség a megújult fővárosi baptista középiskolában

Budapest - A megújult „Budapest” Baptista Gimnázium, Technikum és Sportiskola szeptember 1-én, pénteken rendezte meg tanévnyitó ünnepségét.

Lap tetejére