“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Soproni Baptista Pont: nyolc év után átadták a stafétát a vezetők

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. január 09., hétfő 11:58

 

Sopron - A Baptista Szeretetszolgálat és a gyülekezet vasárnap egy hálaadó istentisztelet és szeretetvendégség keretében köszönte meg a soproni Baptista Pontot nyolcadik éve vezető Gálné Kapás Mártának és férjének, Jánosnak az eddigi munkáját. Ők meghatódva adták át a stafétát az utánuk következőknek.


A Baptista Pont a Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezését folytatva a Soproni Bárka Baptista Gyülekezet segélyezési pontjaként működik. Adományokat fogadnak el és támogatják az igazoltan rászorulókat. A Várkerület 43. alatti kis üzlethelyiségükben ruhákat, cipőket, játékokat, gyerekkönyveket, ágyneműt, konyhaeszközöket vesznek át és adnak tovább rászorultaknak, ugyanakkor pénzadomány felajánlása mellett a kapott dolgok bárki számára elvihetők. A karácsonyi ünnepek előtt is igazi kincsekre, egyedi ajándékokra találhattak az ide betérők. Az így befolyt összeget részben élelem vásárlására, rászorulók megsegítésére, részben az adományozási pont fenntartására fordítják. A Baptista Pontot a kezdetektől Gálné Kapás Márta vezette férje, János támogatásával. Az ünnepi istentiszteleten megköszönték nekik az eddigi szolgálatot.

– Mi ezt a szolgálatot Jánossal majdnem nyolc évig ,,főállásban" vittük. Mostanra elfáradtunk, ezért már kevésbé leszünk jelen a napi munkában, de maradunk a szolgálat irányítói, felügyelői - mondta Márta, aki hálás mindazoknak, akik az elmúlt időszakban segítették a tevékenységüket. Úgy fogalmazott, mindig felismerte a körülötte élők szükségeit, és megragadta a lehetőséget, hogy másokon segítsen. Amikor a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akcióját szervezte rájött, hogy Sopron egy gazdag és adakozó város. Rengeteg ajándékot tudtak továbbítani a helyi rászorulóknak, valamint Magyarország szegényebb vidékei felé és a határon túlra is.

– Az életemben 2014-ben lezárult egy korszak, eljöttem a Nyugat-Magyarországi Egyetemről és kerestem az utamat. Nagyon figyeltem Isten vezetésére, két igevers is megragadott, az egyik így szól: ,,Az éhezőnek adj enni, a ruhátlant ruházd fel". Az év karácsonyán Isten hangosan szólt hozzám, hogy mostantól a neved Tábita. Tábita egy szegényekért munkálkodó asszony volt. Munkát keresve jelentkeztem a Baptista Szeretetszolgálathoz, hogy a nyelvtudásomat és a pályázatírói tapasztalataimat hasznosítsam. De nem ezen a területen volt rám szükség. Felhívott Kondor Attila, a Baptista Pontokat országosan koordináló munkatárs, hogy alakítsunk Sopronban egy adománypontot, hiszen itt a Nyugat-Dunántúlon nem volt ilyen. Ő nemcsak személyes példáján keresztül bátorított, hiszen egy nemzetközi cég ügyvezetői posztját cserélte fel a szerény munkára és jövedelemre, hanem segített az üzemeltetés feltételeinek a kialakításában is – beszélt az indíttatásról Márta.

– A Rákóczi utcai gyülekezeti épületben kezdtünk 2015-ben, ekkor szereztem meg a közvetlen adományozási tapasztalatokat sok öröm és csalódás mellett. Majd átköltöztünk a Várkerület 43. alá, amit az önkormányzat nagyon jutányos bérleti díj mellett bocsátott a rendelkezésünkre. Ekkortól jártam át a Jótékonysági Bazárba két-három kenyérért, mert az éhes emberek gyakran betértek hozzám, akiknek a jó szó mellett az egy-egy szelet zsíros, vagy májas kenyér hagymával, paprikával és egy forró teával sokat jelentett.  2016 júliusában hoztuk el először a kismartoni (Eisenstadt) Vöröskereszttől az ottani osztás után megmaradt pékárut és tejterméket, amit tovább adtunk helyben a rászorulóknak és vittük az ország távolabbi részeire is. János végig mellettem állt, ez kettőnk szolgálata volt, hiszen nélküle nem sikerült volna megmozgatni azt a több tonnányi élelmet és adományt, amit az évek során hoztunk és vittünk - mesélt a gyülekezetnek az elmúlt időszakról Márta, majd a gyülekezet és az önkéntesei felé is tolmácsolta háláját. Kiemelte Éliás Évát, aki a kezdetektől támasza volt a Baptista Ponton. Most ő vállalta, hogy tovább működteti a boltot másik három elkötelezett segítővel: Csukáné Évával, Birsen Yildirimmel és Gáll Évával. Azon vannak, hogy a bolt letisztult, szűkebb profillal, de a jövőben is fogadjon és továbbítson adományokat, kiszolgálja a szükségben lévőket.
 

Forrás: KISALFOLD.HU 

 


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Mentőcsapatunk tagjait köszöntötték a törökországi földrengés évfordulóján

Budapest - A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben látták vendégül azokat a magyar kutató-mentő csapatokat és családtagjaikat, akik az egy évvel ezelőtt bekövetkezett földrengések után harmincöt túlélőt emeltek ki a romok alól.

Lap tetejére