“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Egynapos szeminárium: reményt adni válság idején a hit és a szeretet erejével

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2018. november 10., szombat 19:32

 

Budapest - Telt házzal, nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyarországi Baptista Egyház november 10-én, szombaton a Billy Graham Gyors Reagálású Egység egynapos szemináriumát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa székházában.

Hogyan válaszolsz annak, akinek az élete darabokra hullik? Mit mondhatsz, és mit ne mondj annak az ismerősödnek, akit éppen tragédia ért, aki felteszi a kérdést: miért történt mindez így? A Billy Graham Gyors Reagálású Egység (Rapid Response Team – RRT) egynapos szemináriuma segített abban, hogy a résztvevők megérthessék, miként lehet Krisztus szeretetével segíteni embertárainkon, családtagjainkon, barátainkon, kollégáinkon. Hogyan lehet túl lenni a fájdalmon és akár többé válni általa.

A Billy Graham Gyors Reagálású Egység olyan megfelelően képzett, önkéntes lelkészekből álló szolgálat, melyet elsősorban katasztrófák utóhatásainak időszakában vetnek be, hogy a válságban lévő emberek érzelmi és szellemieket érintő szükségleteire gondot viseljen. De szakembereik természetesen ott vannak, ha szükség van rájuk a hétköznapi kihívásoknál is. A szervezet tagjai nem csak bevetésekben vesznek részt, hanem tanítanak, oktatnak is. Olyan jelentkezőknek kínálnak képzést, akik személyes válságot átélő családtagoknak, barátoknak vagy ismerősöknek akarnak hatékony, a szellemi gyógyuláshoz szükséges érzelmi segítséget nyújtani.

A magyarországi szeminárium hallgatói között ott voltak a Belügyminisztérium, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Honvédség, a Rendőrség, a Határrendészet, a Terrorelhárítási Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint más civil szervezetek munkatársai. Sokan érkeztek gyülekezetektől is.

Jack W. Munday, a Billy Graham Gyors Reagálású Egység igazgatója beszámolt szervezetének születéséről: ezt a munkát az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás után kezdték meg lelkészeik. Azóta a világ egy sor országában segítettek elsősorban terrortámadások és természeti katasztrófák után. Működik csoportjuk az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is. Önkénteseik többek között jártak bevetésen az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, afrikai és ázsiai országokban, számos olyan helyen, ahol szükség volt rájuk.

Az igazgató hangsúlyozta, ők nem pszichiáterek, sokkal inkább barátai próbálnak lenni azoknak, akik életük során krízishelyzetbe kerülnek. Azoknak, akik személyes tragédiájukban nehezen látják, miként élhetik meg a holnapot, kétségbeesett kérdéseket tesznek fel és akár úgy is érezhetik, elhagyta őket az Isten. Számukra megnyugtató mondatokat kell fogalmazni, olyanokat, amivel választ adhatunk a „de miért?” szörnyűnek hangzó kérdésére.

A szeminárium során nem csak az igazgató, de Nigel Fawcett-Jones, az egység angliai vezetője és Josh Holland, a szervezet igazgató-helyettese is tartott előadást azoknak, akik elszánták magukat arra, hogy segítenek nehéz, sokszor kilátástalannak tűnő helyzetbe került embertársaikon. Reménységgel, jó szóval, hittel, Krisztus szeretetével.

A kihívás nagy, ezért a segítségnyújtáshoz, a továbblépéshez, a túléléshez megfelelően felkészült szakemberekre van szükség. Ők erőt adnak azoknak, akik egy trauma átélése után kénytelenek szembenézni a történésekkel és a jövővel. A magyarországi baptisták partnerei, a Billy Graham Gyors Reagálású Egység tagjai elkötelezték magukat annak érdekében, hogy minél többeknek adjanak hasznos információkat, gyakorlati tanácsokat azért, hogy az erre vállalkozók Jézus szeretetparancsával és üzenetével felvértezve segíthessenek a bajban.

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére