“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Megépült a bölcsőde, megszépült az óvoda Koroncón

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. augusztus 25., péntek 08:46

 

A csillogó szemű leendő bölcsiseket már az első pillanatban elvarázsolta az új épület. A legfiatalabbakat szeptembertől teljesen új épületben várja a Szeder és a Bodza csoport. A beruházásnak köszönhetően 24 férőhelyesre nőtt a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett helyi bölcsőde befogadóképessége. Emellett az óvoda is megszépült és további egy csoporttal bővült.

Közel tíz százalékkal nőtt Koroncó népessége 2021 óta, nem is csoda, hogy a gyorsan fejlődő település kinőtte addigi 18 férőhelyes kis bölcsődéjét, melyet a polgármesteri hivatal hátsó részében alakítottak ki korábban.

– Tavaly 46 gyermek született a településen, az azt megelőző évben pedig 51. Egyértelmű volt, hogy cselekednünk kell – mondta el Radicsné Kincses Mária polgármester. – A telek néhány éve került az önkormányzat tulajdonába és azt terveztük, hogy öregek otthonát létesítünk ezen a helyen. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően végül itt épülhetett meg a mintegy 40 négyzetméteres új bölcsőde, melyre 310 millió forintos támogatást sikerült elnyernünk. Az új intézmény szeptembertől két tizenkét fős csoporttal várja a gyerekeket. Ezek szükség szerint 2-2 fővel tovább bővíthetőek.

Reményeik szerint néhány éven belül az eredeti terveket is meg tudják majd valósítani.

A bölcsődésekkel egyetemben az óvodások száma is emelkedett. A nyolcvan férőhelyes óvoda már szintén kicsinek bizonyult. A Magyar Falu programban a település 100 millió forintot nyert az épület 140 négyzetméteres bővítésére, 50 milliót a felújításra és 6 millió forintot az udvar megújítására. Az immár 110 férőhelyes óvodában szeptemberben, négy csoportban 106 kisgyerek kezdi meg az évet.

A polgármester azt is elmondta az üzemeltetés egyik nagy kihívása, hogy nincs elég óvodapedagógus. A négy csoportra jelenleg két és fél óvónő jut.

Gyopáros Alpár, Koroncó település országgyűlési képviselője elmondta, a település eredetileg 240 millió forintra pályázott európai uniós forrásból, ám ez a hirtelen építőanyag drágulás miatt már nem volt elegendő, így a további 70 millió forint kormányzati támogatásban is részesült a település. Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke, hangsúlyozta, az ilyen intézmények rendkívül fontosak a fiatalok gyermekvállalásának segítése terén.

Dr. Szilágyi Béla, a bölcsődét működtető Baptista Szeretetszolgálat elnöke pedig kiemelte, már nagyon várják, hogy a gyerekek birtokba vegyék az új termeket.

A bejárás során a csöppségek azonnal elkezdték felfedezni az új játékokat. Nagy-Horváth Orsolya kétéves kisfia is alig várta, hogy megnézhesse a polcokon sorakozó könyveket, kockákat.

– Szép, tágas és fényes. Mindenképp nagy szükség volt már a bővítésre, és mondhatom számunkra ez pont a legjobbkor jött, mivel szeptemberben kezdjük a bölcsődét és így nem kell Győrbe hordanom – mondta el az édesanya. – Öt éve lakunk a településen, a nagyobbik lányom öt éves, így az óvodai férőhelyek bővítésének is nagyon örülünk.

 

Forrás: Kisalföld

Fotó: MTI

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A DHL is segítette Sulipakk akciónkat!

Budapest - A vállalatnál úgy gondolták, hogy ebben az évben is csatlakoznak a Baptista Szeretetszolgálat Sulipakk akciójához. Előbb szeptember 14-én, majd 19-én fogtak össze azért, hogy a nélkülöző magyar kisgyerekek értékes tanszerhez juthassanak.

Meglátogatta menekültszállónkat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális koordinátora

Budapest - Minap meglátogatta a nálunk elszállásolt menekülteket Scott Lang, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális menekültügyi koordinátora, aki megtekintette a szállót, beszélgetett munkatársainkkal és az ott élőkkel.

Tanévnyitó ünnepség a megújult fővárosi baptista középiskolában

Budapest - A megújult „Budapest” Baptista Gimnázium, Technikum és Sportiskola szeptember 1-én, pénteken rendezte meg tanévnyitó ünnepségét.

Lap tetejére