“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Hazatért Törökországból a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. február 12., vasárnap 12:55

 

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsapata befejezte küldetését Törökország Antakya városában. A csapat vasárnap délelőtt érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol a családtagok, a kollégák és a sajtó munkatársai mellett a török nagykövetség képviselői virággal és tapssal fogadták őket.
   

Pavelcze László, a kutató-mentő csapat – egyébként pákozdi – parancsnoka kimerülten, de büszkén bajtársaira arról számolt be, hogy keresőkutyáik 11 élő személyt jeleztek, majd 7 túlélőt önállóan, vagy pedig török segítőikkel együtt emeltek ki, közülük kettőt nagyon rossz állapotuk miatt kellett az egészségügyi csapatnak ellátnia, hogy szállíthatók legyenek. A többi fellelt élő személy kiemelését más-más technika igénybevételével a török hivatásos és önkéntes csoportok végezték el. Kijelentette: lehetőségeik szombatra elfogytak, de minimális esély a túlélők fellelésére még maradt, hiszen még mindig lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy légmentesen lezártak részeket, ezért nem hűlt le bennük teljesen a levegő. Amennyiben a gépekkel figyelmesen dolgoznak, csodával határos módon előfordulhat még, hogy meg tudnak menteni további embereket. A szakember dicsérte a keresőkutyák szimatát, a csapat tagjainak hősies kitartását, akik olykor az épületek több szintjét is áttörték, vasat és betont vágtak, hogy a romok közé szorult emberek közelébe juthassanak.
Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mondta, felemelő volt látni a csoportot együtt dolgozni azokban a zónákban, melyeket kijelöltek számukra. Felidézte, a földrengés sok túlélőt nagyon szűk helyekre szorított be, ahol mínusz 7 fokos hidegben kellett kivárniuk, míg a mentőcsapatok elérik őket, miközben naponta 4-5-6 különböző erősségű utórezgés mellett kellett abban reménykedniük, hogy a felettük lévő beton kitart. A segélyszolgálati vezető bejelentette, a baptisták eddig 10 millió forintnyi adományt juttattak el a földrengés károsultjainak, legközelebb pedig hétfőn indul el egy szállítmányuk, ezúttal Szíria felé.

A csapat tagjai:
Dr. Szilágyi Béla, a BSZelnöke
Pavelcze László BSZA veszélyhelyzet kezelési igazgató, a
HUBA Rescue24 csoport parancsnoka
Vincellér Tibor mentőkutyavezető, technikai mentő és Lángos kutyája
Dr. Papp István főorvos, technikai mentő
Balogh Zsolt technikai mentő
Kelet-Magyarországi Speciális Mentők Nyíregyháza
Sitkei Zoltán technikai mentő, ADRA Alapítvány
Szabó Gábor mentőkutyavezető és Gogo kutyája
Dr. Mezősi Tamás mentőkutyavezető és Trafi kutyája
Mező Marcel mentőkutyavezető és Black kutyája
Kutyákkal az életért Alapítvány
Pinkóczi Dia mentőkutyavezető és Kevlár kutyája
Mancs a kézben Egyesület
Dr. Löcher Zsuzsanna orvos, mentőkutyavezető és Scoty kutyája
Kröpfl Erzsébet mentőkutyavezető és Szolka kutyája
Kiss Ágnes mentőkutyavezető és Dáma kutyája
Kutyák határok nélkül Alapítvány
Szabó Márk Rescue koordinátor
Borbély János biztonsági tiszt, technikai mentő
Orbán János technikai mentő
Klupács Péter mentőtechnikus, technikai mentő
Siklósi Gábor mentőszakápoló
 
Fotók: Antal Saci

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szociális munkatársat keres a Baptista Integrációs Központ!

Budapest - A Baptista Integrációs Központ budapesti telephelyeire, teljes munkaidőre munkatársat keres.

A köztársasági elnök megköszönte a Baptista Szeretetszolgálat munkáját is

Budapest - A magyar ember segít, ha baj van, s most egyszerre kell támogatnunk az orosz-ukrán háború elől menekülőket és az ott maradtakat - mondta Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Karitatív Tanács szervezeteinek vezetőit, ukrajnai menekülteket, köztük gyermekeket fogadott szerdán a Sándor-palotában.

Ukrajnából érkezett gyerekek kirándulása, nagyszerű programja a fővárosban

Budapest- A Kulturális kirándulás a fővárosban című programsorozatunk március harmadik hétvégéjén újabb állomásához érkezett.

Lap tetejére