“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Életünk függőségei – drogfogyasztás a mindennapokban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2018. március 13., kedd 11:31

 

Budapest – Legutóbb, március 13-án, kedden a fővárosi VIK Baptista Középiskolában folytatta drogprevenciós programját a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központja.

 

A BSZ OSZSK az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával olyan drogprevenciós projektet (KAB - ME - KMR - 17 - A –­­­­­­ 001/0 – 2017) hajt végre, amely több fővárosi középfokú oktatási intézmény diákjaihoz és pedagógusaihoz jut el. A program a Momentán Társulat interaktív előadásával, Zacher Gábor toxikológus főorvos közreműködésével valósul meg: korábban, február 20-án a budapesti Ó utcába pedagógusokat vártak.

A Drogcsúszda elnevezésű projekt az egészség- és személyiségfejlesztés komplex módszereit ötvözi annak érdekében, hogy a leghatékonyabb módon tudjon segítséget nyújtani az oktatási intézmények diákjainak és pedagógusainak a drogprobléma kezelése során. Az iskolai prevenciós programok rövid lefutásúak, ezért a hosszú távú eredményesség szempontjából különösen fontos, hogy az érintettek helyben, lakóhelyükhöz legközelebb érhessék el a segítő helyeket, azaz a Baptista Szeretetszolgálat irodáit. Az interaktív foglalkozások hozzájárulnak a készségfejlesztés, a döntéshozatal, a problémamegoldó készség és a stresszkezelés játékos módon való átéléséhez.

A VIK Baptista Középiskolában legutóbb Hentes Ildikó szakmai vezető foglalkozott a fiatalokkal, akik közül nagyon sokan kellő tájékozottsággal rendelkeznek a témában. Ám még mindig bőven akad tévhit, félreértés, ezért érdemes játékos, interaktív módon rávezetni a diákokat a helyes magatartásra, megismertetni velük a valós tényeket és adatokat például a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, a gyógyszertől és kábítószertől való függőségről.

„Helyre kell tenni a meglévő tudást, tisztázni a fiatalokban az információkat. Azt, hogy mi számít súlyos vagy kevésbé súlyos függőségnek, mi büntethető, és mi nem”, mondta Hentes Ildikó, aki szerint igen jólműködik az a fajta játékos, kötetlen és közvetlen módja a foglalkozásoknak, amelyeket a baptista szakemberek alkalmaznak a program során. Hentes Ildikó hozzátette: tapasztalatai szerint ha valakinek a tudása a kelleténél is „mélyebbnek bizonyul” valamelyik káros függőség, például a drogfogyasztás részleteiről, az komolyabb érintettséget mutathat, számukra pedig – ha azt igénylik –, közvetlen módon is segítséget nyújthatnak az erre hivatott munkatársak.      

 

 


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Lap tetejére