“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Bemutattuk a besenyődi BapTower-farm egészséges terményeit

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2023. február 03., péntek 12:34

 

A Belügyminisztérium kezdeményezésére a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban léptek fel az ország legszegényebb kistelepülésein élő, a Felzárkózó Települések programban zenét tanuló gyermekek. A Máltai Szimfónia 50 fős zenekarában Tarnabodról, Tarnazsadányból, Monorról, Tiszaburáról, Erkről, Nyírmihálydiból, Pocsajról, Nagycserkeszről és Göncruszkáról érkeztek növendékek, akik kilenc művet (nemzetközi szerzeményeket és hazai népdalokat) adtak elő.

A Baptista Szeretetszolgálat is meghívást kapott az eseményre, amelyen a Besenyődi Jelen-Lét Pontunkon lévő BapTower-farmon növényvédőszer-mentesen termesztett egészséges salátákat, fűszernövényeket és mikrozöldeket mutattuk be és kóstolhatták a résztvevők. Az előadást mások mellett meghallgatta Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Hári Tibor ügyvezető főigazgató, Győri Máté fejlesztési igazgató és Szanyi Gergely településfejlesztési igazgató is. Külön köszönet illeti a BapTower Besenyőd munkatársait és segítőit: Nyisztorné Vékei Brigittát, Neuzer Nikolettát, Juhász Dánielt, Nyisztor Zoltánt és a Besenyőd Jelen-lét Pont munkatársait!

A Máltai Szimfónia a szeretetszolgálat zenei-szociális programja, amely a zenét eszközként használja annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését segítse. Célja, hogy sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára. A program a különórákra, szakkörökre, zeneiskolába el nem jutó gyermekeknek 35 helyszínen nyújt a nehéz elméleti ismeretek helyett inkább a gyakorlatra építő hangszeres oktatást. A városoktól jellemzően távol eső településeken összesen 1000 gyermek tanul zenélni, közülük a legkiválóbbak a múlt évben több alkalommal is felléptek a Zeneakadémián az Óbudai Danubia Zenekar meghívására, valamint önálló, teltházas koncertet adtak a bécsi Konzerthausban.

A Jelenlét program a magyarországi karitatív szervezetek – közöttük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – és partnereik válasza a nyomorra. A nyomorúság a szegénység azon mélysége, amikor a hiány már olyan mértéket ölt, hogy eltűnik a holnap, és csak a ma számít. Az így élő emberek a társadalom többsége előtt láthatatlanul, minden remény és valós lehetőség nélkül tengetik mindennapjaikat szegregátumokban, szegény kistelepüléseken, zsákfalvakban. Ha fel akarjuk emelni őket, ha jól és hatékonyan akarunk segíteni, akkor ahhoz előbb le kell hajolnunk hozzájuk, és meg kell értenünk a helyzetüket. Nem elég csak odamenni, ott is kell maradni. Ez hosszú távú elköteleződés, sorsközösség-vállalás, de ez a folyamatos, segítő személyes jelenlét alapozza meg a bizalmat, az integrációt. A Jelenlét program ezért nem uniformizált, általános megoldásokat nyújt az egész településre vonatkozóan, hanem mindig személyre szabottan, az egyénre, a családra fókuszálva segít – és ha kellően sok család élete változik meg, akkor az már a település egészén is látható lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Autós felvonulás: mintegy kétszáz gyermek a főváros legszebb útjain

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat szerdán ismét, immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos autós jótékonysági akcióját.

Új gyermekhospice ház épül, az alapkövét helyeztük el

Törökbálint - A 28 éve alapított Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Gyermekhospice Ház 2011-ben Törökbálinton nyitotta meg kapuit, az intézmény azóta ingyen támogatja a kis betegeket és családtagjaikat. Ma egy új épület alapkövét helyeztük el, amely egyedülálló fejlesztés Magyarországon.

„Én vagyok az élet kenyere…”: konferencia az önkéntességről

Budapest - A Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ konferenciára várta vendégeit csütörtökön Budapesten, a Benczúr utcai Baptista Házba – a téma az önkéntesség volt.

Lap tetejére