“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Mit teszel másokért?

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2019. január 22., kedd 09:55

 

Az Egyesült Államokban 1986 óta minden esztendő januárjának harmadik hétfőjén tisztelegnek a 90 éve, 1929. január 15-én született Martin Luther King emléke előtt. King baptista lelkész fiaként született Atlantában, örökölte apja hivatását, teológiai tanulmányait a doktori fokozat megszerzéséig folytatta, majd olyan életművet alkotott, amelynek máig ható ereje régen elhagyta Amerika határait. Azért, amit mondott, az életével fizetett, de annak, amit mondott, százezrek köszönhetik az emberhez méltóbb életet, és milliók a reményt.  

Martin Luther King amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége 1963. augusztus 28-án, a washingtoni Lincoln-emlékműnél tartotta pályafutása leghíresebb szónoklatát, melyben a faji diszkrimináció felszámolására szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit, és egy igazságosabb társadalmi berendezkedés álomképével lelkesítette 250 ezres (!) hallgatóságát.

„Van egy álmom, hogy egy napon minden völgy felemelkedik, minden domb és hegy lesüllyed, az egyenetlen helyek kisimulnak, és a kanyargós helyek kiegyenesednek, és az Úr dicsősége megmutatkozik, és minden ember együtt fogja látni. (…) Ez a mi reményünk.”

Kinget 1963-ban az év emberévé választották, 1964-ben pedig a Nobel-békedíjat is elnyerte. Az alabamai lelkész ezek után 1968-ig, az életét kioltó merényletig továbbra is kíméletlenül ostorozta a szociális és társadalmi igazságtalanságokat, hitet tett a béke mellett, kiállt a gyengékért, a nélkülözőkért.

A Baptista Szeretetszolgálat küldetése az alapítása óta eltelt 23 esztendő óta az elesettekért folytatott küzdelem. Szervezetünknek akár jelmondata is lehetne a már életében legendává vált baptista lelkész intelme: „Minden személynek döntenie kell egy bizonyos pontnál, hogy a teremtő önzetlenség fényében fog járni, vagy a romboló önzés sötétségében. (...) Az élet ismétlődő és sürgős kérdése: Mit teszel másokért?"

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére