“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Fogyasztó kúra: program a fogyasztói tudatosság növelése érdekében

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2020. július 31., péntek 10:22

 

Vác - A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány projektjének címe a NoPlanetB elnevezésű program végrehajtása során: Fogyasztó kúra – kiadvány és képzés a fenntartható fogyasztási tudatosság növeléséért.


Autónkkal elfordulunk a Duna vonalától, felfelé haladunk a tájban. Festői az erdő, amelyben keskeny út vezet egy erdei táborhoz, ahol Kurucz Márta egy csapat kisdiák társaságában fogad. Beszélgetésünket csak a szúnyogok meg-megújuló rohamai zavarják meg néha, de látom, a fiatalok megszokták már ezt az igazán természetközeli kellemetlenséget.

– Hol vagyunk most? Miként lehet ezt a helyszínt bemutatni?

– Ez a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány oktató központja a kismagos-börzsönyligeti területen. Az erdő kellős közepén, egy turistaút mellett szervezzük a programjainkat. 

– Milyen elfoglaltságot jelent ez az ide látogatóknak?

– Alapvetően környezeti nevelő tevékenységet folytatunk: jönnek hozzánk az iskolás csoportok, az erdei iskolába május és június hónapokban, de vannak egynapos programjaink is szeptemberben és októberben, amíg még megfelelő ehhez az időjárás.

– Miként kapcsolódtak a NoPlanetB elnevezésű projekthez?

– Van egy Fogyasztókúra elnevezésű kiadványunk. Az általános iskola felső tagozatosainak szóló modulokat tartalmaz ez a könyv, amelyben öt nagy témát dolgoztunk fel a környezetünk rendszereiről, az életmódról, az élelmiszerekről, a vásárlásról és az önfenntartásról. Ezt tíz éve adtuk ki és nagyon sokat használtuk, igen sok példány elfogyott belőle. A visszajelzések és a saját tapasztalataink alapján tudtuk, hogy jónéhány adat elévült már: az ökolábnyom meghatározásánál például már csak 2009-es adataink voltak, most azonban már 2020-at írunk. Ezen kívül akadt néhány nehezebben értelmezhető fejezetünk, és emiatt is gondoltunk arra, hogy eljött az ideje annak, hogy alaposabban átírjuk, frissítsük a tartalmat a pályázat keretein belül.  Ehhez kapcsolódott egy 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés is, ám sajnos a vírus terjedése során kialakult helyzet ennek megtartását nem tette lehetővé, ez elmaradt. Ezért azt találtuk ki, hogy módosítási javaslattal élünk, amit elfogadott a pályáztató: a továbbképzés helyett a kiadványból néhány modult online változatban írunk meg. Létezett egy honlap, amelyhez öt országból írtak különböző modulokat a gyerekek számára, olyasmit, amit a gyerekek önállóan is el tudnak végezni, de akár tanóra keretein belül is használhatja a pedagógus. Ez a honlap, a migaproject.eu öt témakörben tartalmaz fenntarthatósági internetes feladatokat felsős diákok számára. De már elavult, nem működik, és mi úgy gondoltuk, van olyan jó a magyar anyag, hogy érdemes volna azt megmenteni. Erre is pályáztunk, s a napokban került át a magyar tartalom megújult formában a végleges helyére.

– Mennyire ismerik a többi pályázó munkáját? Van együttműködés?

– A többi pályázóval sok-sok éve kapcsolatban vagyunk, hiszen jól ismerjük azokat, akik zöld szervezetként dolgoznak: voltak, vannak közös projektjeink. Tudjuk, hol tartanak, s részt vettünk közös programokon, konferenciákon is.

– Szó van arról, hogy folytatódik a pályázati lehetőség: mit terveznek?

– Várjuk, hogy mi lesz a kiírásban, s mivel tudunk pályázni. Számos területen dolgozunk, és biztosan lesz új elképzelésünk.

– Mennyire érdeklődőek a fiatalok?

– Amikor mi tartjuk a foglalkozásokat az iskolákban, vagy amikor ők jönnek el hozzánk, látjuk, hogy ha a jövőjükhöz kapcsolódó témát érintünk, felcsillan a szemük és figyelnek. Olyankor mindenki felébred, mert van mondanivalójuk. Igaz, az összefüggéseket még kevésbé látják, de értik, mennyire fontos az, amiről beszélünk. Igaz, számukra is nehéz elvonatkoztatni a fogyasztói társadalom mindennapjaitól, attól, hogy anya mindent megvesz a boltban, s minden könnyen elérhető. De a legtöbben megértik, hogy a jövő érdekében tudatosabban kell élni, talán kevesebbet kell fogyasztani, és nem az a fontos, hogy a cipőmet milyen logó díszíti.    


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére