“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

EMBERKERESKEDELEMMEL KAPCSOLATOS HÍREKSzakmai nap az emberkereskedelemről a gyermekvédelemben dolgozók számára

2014.05.07.

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelemben dolgozó munkatársai egész napos szakmai napot tartottak kedden a gyermekvédelemben dolgozók számára. A szakmai nap megnyitójaként Szenczy Katalin, a Szeretetszolgálat elnökének felesége és az örökbefogadással foglalkozó munkacsoport vezetője röviden visszaemlékezett a kezdetekre: hogyan indult -több mint 10 évvel ezeleőtt- ez a munka. Toszeczky Renáta, az emberkereskedelem magyarországi helyzetéről, illetve a Baptista Szeretetszolgálat ezen a területen végzett tevékenységeiről tartott előadást. A résztvevők ezt követően az áldozattá válás folyamatáról hallhattak. Tóthné Vladár Ildikó a védettházakban folyó munkáról, és az áldozatok segítésében szerzett gyakorlati tapasztalatokról beszélt. A délután folyamán fórumbeszélgetés, csoportokban végzett esettanulmányok és egy emberkereskedelemről szóló film, Az összetört álmok sugárútján közös megtekintése volt a program. A résztvevők nagyon hasznosnak ítélték az egész napos programsorozatot, fontosnak látják, hogy minél hamarabb elkezdődjön a prevenció azok között a gyerekek között, akik esetében fennáll az áldozattá válás esélye.

 

Képzés az emberkereskedelem áldozatait segítő szakembereknek

2014.04.08.

A Baptista Szeretetszolgálat ismeretbővítő képzést tartott az emberkereskedelem áldozataival kapcsolatba kerülő szakemberek számára. A 2014. március 31-e és április 1-je között megtartott oktatás helyszíne Győr volt, és rendőrök, áldozatvédelmi szakemberek és a szociális szakma képviselői vettek részt rajta. A Szeretetszolgálat tevékenységét Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, valamint az áldozatok segítését végző munkatársaink mutatták be. A képzés részeként a Szeretetszolgálat osztrák partnerszervezete, a LEFÖ-IBF képviselői az ausztriai munkát, illetve az ottani jogi kereteket is bemutatták. A képzés a Lucia projekt keretei között valósult meg, amely egy másfél éves közös program a Baptista Szeretetszolgálat és a LEFÖ-IBF részvételével, és amelyet az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogat.

 

Együttműködés az ORFK-val

2014.04.02.

Együttműködési megállapodást írt alá 2014. március 27-én Papp Károly r. altábornagy országos rendőrfőkapitány, valamint Szenczy Sándor úr a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Alapítvány közötti együttműködési megállapodás a két szervezet feladatrendszerébe tartozó, különösen az emberkereskedelem elleni programmal és áldozatsegítési tevékenységgel összefüggő feladatok eredményes megvalósítását, valamint a szakmai együttműködés elmélyítésére irányuló intézkedések végrehajtását célozza.

 

Fiatalok az emberkereskedelem ellen – V4 pályázat

2014.01.13.

A Visegrád Fund által támogatott egy éves prevenciós programunkat zártuk le januárban. A projekt célja, hogy az emberkereskedelemmel, prostitúcióval kapcsolatos alapvető tudnivalókat megossza középiskolás diákokkal, felhívva ezáltal a figyelmet az emberi élet méltóságára, mint alapvető emberi jogra, megtanítsa a diákokat, hogyan lehet elkerülni, hogy áldozatává váljanak az emberkereskedőknek, illetve, ha veszélybe kerülnek, mit tudnak tenni, hogyan segíthetnek magukon és honnan kérhetnek segítséget. A program megvalósításakor több mint 1500 diákhoz jutottunk el interaktív játékokkal és a szervezetünk által egy korábbi programban elkészített kisfilmet mutattunk be.

Prevenciós előadásunkban továbbá beszéltünk az emberkereskedelem gyors terjedéséről és az áldozatok gyorsan növekvő számáról. Végezetül programunk záró rendezvényeként három napos tanulmányutat tartottunk januárban. A partnereknél korábban meghirdetett esszé pályázat nyertesei vehettek részt ezen a rendezvényen Budapesten, országonként két diák és egy kísérő.

A tanulmányúton cseh és szlovák partnerekkel átbeszéltük a program sajátosságait, országonkénti eltéréseit. Részt vettünk egy 5 órás mozi maratonon, ahol két hosszabb filmet néztünk meg az emberkereskedelem témakörében, ellátogattunk szociális intézményekbe és meghallgattunk egy előadást arról, milyen biztonsági intézkedések közepette menekítik az emberkereskedelem áldozatait.

 

2014. Távlati tervek előkészítése.

Szolgálatunk ebben az évben megkezdte munkáját a külföldi áldozatok segítésének érdekében. Migránsok számára nyitott két családok átmeneti otthonát, amely lehetőséget teremt arra, hogy a harmadik országbeli állampolgárok, akik emberkereskedelem áldozatai is látókörükbe kerülhessenek és szakmai segítséget tudjunk nekik is nyújtani.

Az ORFK-val aláírt együttműködésnek köszönhetően inetenzív munkát végzünk közösen. Így a Nemzeti Nyomozó Irodának is segítségére lehettünk egy nagy volumenű ügyük felgöngyölítésekor, amelyben kínai lányok estek emberkereskedők áldozatává. Állandó felmerülő probléma a gyermek áldozatok szakmai ellátása, segítése.

Magyarországon több ezer gyermek tűnik el évente. Már 11 éves korúkban az emberkereskedő bűnszervezetek fogságába kerülnek, prostítúcióra, valamint kisebb bűncselekményekre kényszerítik őket. Igen gyakori eszköz a drog és az érzelmi függőség kialakítása a kisgyermekeknél. Ezeknek a gyermekeknek a megsegítését, áldozattáválásuk megelőzését kezdtük el kidolgozni egy országos lefedettségű programmal, melynek első akciótervét az ORFK-val dolgoztuk ki

2014. júniusában.

 

Lap tetejére