X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Mobil népkonyha Somogyban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. május 20., szerda 06:22

Mobil népkonyha Somogyban

Átadták Somogy-megyében a mobil népkonyhának is nevezett, 630 adag meleg étel osztására alkalmas gépjárművet. Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága hatmillió forintos támogatásából speciálisan kialakított járművet a Somogysárdi Római Katolikus Plébánia nyerte el tanulmányprogram elindításához, amelynek során Belső-Somogy zsákfaluiban a nincstelen rászorulók minden hétköznap – a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából népkonyha-jellegű szolgáltatás keretében - egy tál meleg ételhez juthatnak.

Világos Krisztián, püspöki titkár, plébános elmondta, hogy a somogyi kisfalvas területek speciálisak, mivel számos zsákfalu fekszik a térségben. Ennek több hátránya is van: a közlekedés állapota miatt a város nincs elérhető távolságon belül, ennek eredményeképpen a munkalehetőségek is beszűkültek; valamint a lakosság jelentős része képzetlen, e területen az analfabetizmus sem ritka. Ezeknek az embereknek az anyagi lehetőségei a rendszeres szociális segélyig vagy a közmunkaprogramból származó jövedelemig terjed. Ezek az emberek általában nagycsaládosok vagy kisnyugdíjasok, több ízben fogyatékosok, akik mélyszegénységben élnek – mondta a plébános, kiemelve, hogy van olyan terület, ahová nem vezet szilárd burkolatú út, nincs buszmegálló, csupán több kilométerre, a főúton. Van, ahol vezetékes ivóvíz vagy áram sincs. Ezen fennálló tényezők összessége generálja azt, hogy az itt élő magyar lakosság felzárkózása és a cigány lakosság integrációja rendkívül nehéz feladat, mind szociális, mind hitéleti szempontból is, hiszen nehéz azt felzárkóztatni, aki elsősorban éhezik – hangsúlyozta Világos Krisztián, a projektet koordináló „pap-menedzser”. Az atya kiemelte, hogy a mostani projekt kapcsán kialakult együttműködés során a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, a Baptista Szeretetszolgálat és a Kaposvári Egyházmegye a belső-somogyi régióban minden munkanap 630 mélyszegénységben élő embert juttat egy tál meleg ételhez. Elmondása szerint ez a felnőtt lakosság körében megoldotta az éhezés problémáját, valamint ennek kapcsán fontosnak tartotta megemlíteni, hogy jól érzékelhetően visszaesett az élelmiszerrel kapcsolatos bűncselekmények száma abban a térségben, ahol a mobil népkonyha-szolgáltatás működik.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára megjegyezte, hogy a program valós problémára valós megoldást adott, és a szociálpolitikai államtitkárság feladatának nevezte, hogy az ehhez hasonlóan jól átgondolt és felépített ötleteket felkarolja és a megvalósításban tevékeny közreműködést nyújtson. „Szívesen vesszük a hasonló ötleteket, melyekkel a rászorulók szociális helyzetén javítani lehet” – mondta a helyettes államtitkár, kiemelve, hogy ugyan ez a jelenlegi projekt a felnőtt lakosság számára jelent megoldást, de már a jelen együttműködés keretében gondolkodnak a 0-3 éves gyermekek éhezése felszámolásának megoldásain. Nyitrai Imre – aki a sajtótájékoztató után személyesen is részt vett az ételek kiosztásában – elmondta, hogy az Assisi Szent Ferencről elnevezett konyha dietetikus bevonásával már kidolgozta a mindennapi friss bébiétel elkészítésének a térségben megvalósítható metódusát. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy már önmagában ez az akció is tíz új munkahelyet teremtett a térségben.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy különös örömmel vette az együttműködés lehetőségét a Magyar Katolikus Egyházzal és helyi szervezeteivel.  Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés több egyházmegyében és területen is kiszélesedhet a rászoruló emberek mindennapi meleg étellel való ellátásában.

Balás Béla, a Kaposvári Egyházmegye megyéspüspöke köszönetét fejezte ki az együttműködés keretében megvalósuló szolgáltatásért, kiemelve, hogy húsz éve nem történt ilyen horderejű, egyházi berkeken belül megvalósuló szociális program az egyházmegyében.

Az akcióhoz csatlakozott a Béres Alapítvány is, amely a rászorulók számának megfelelő számú Béres Cseppet ajánlott fel. Jelen akció keretében a Baptista Szeretetszolgálat a rászoruló kisgyermekes családoknak bébiételt osztott, Balás Béla megyéspüspök pedig megáldotta az ételosztó gépjárművet.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

T a n é v n y i t ó 2 0 1 9: segítségeddel fesztivált nyerhet az iskolád!

Támogasd az iskolakezdést ott, ahol a legnehezebb a szeptember és nyerj iskoládnak egy Évnyitó Fesztivált! Mező Misi a talpalávalót, Polgár Tünde a jó hangulatot, a Baptista Szeretetszolgálat a „vásárfiát” és a remek falatokat biztosítja a nagyszerűnek ígérkező eseményhez. Gyűjtsétek össze június 3. és 14. között azt, amire már nincs szükségetek, mert sok lett, kicsi lett, más kellett, vagy éppen megmaradt, de még használható, ám nélküle Ti se kezdtétek volna el a sulit! A Baptista Szeretetszolgálat pedig eljuttatja az adományokat oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A gratuláció és a köszönet hangjai a segélyszervezet konferenciáján

Galyatető – A Baptista Szeretetszolgálat 2019. évi, sorrendben nyolcadik országos vezetői konferenciáját május 15-én és 16-án rendezték meg. A segélyszervezet irányítói, szociális és oktatási területen dolgozó vezetői és munkatársai két napon át összegezték és értékelték az elmúlt időszak eredményeit, beszéltek a terveikről és előadásokat hallgattak meg a legfontosabb programokról.

Bíró Heni az Ultrabalatonon fut a fogyatékkal élő gyerekekért!

Balatonfüred – Bíró Heni, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági futója újabb versenyt teljesít a váci intézményünkben ellátott gyermekekért. Útnak indult az Ultrabalaton mezőnye!

Lap tetejére