“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Ünnepség a Szociális Munka Napján

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. november 14., szombat 16:45

 

A Szorgos Kezek Házának fiataljai énekkel, verssel köszöntötték a résztvevőket, majd Papp János egyházelnök és Opauszki György egyházi szociális szaktitkár osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel. Papp János bibliai életképet hozott fel példaként azok előtt, akik a szociális szolgálat területén dolgoznak, s kijelentette: amikor segítünk egymáson, abból adunk, amink van, de lehetőségeink, erőnk és életünk is véges. „Ám nem csak mi szolgálunk, rajtunk keresztül a Mindenható Isten is szolgál. De támogatja azokat is, aki az Ő nevében szolgálnak és segítenek.” Papp János arra emlékeztetett, hogy a 2015-ös nem volt könnyű év. „Minden esztendő más és más, de a szükség és a hitetlenség mindig ugyanaz. Amikor segítségre és iránymutatásra találunk, az áldást jelent”. Opauszki György hozzátette: „Aki küzd Istennel és az emberekkel azért, hogy másokon segíthessen, az legyen áldott, hogy megtapasztalhassa azt, milyen győzni.”

Csábi Lászlóné Melinda, a Baptista Szeretetszolgálat ellenőrzési igazgatója a segélyszervezet tevékenységéről adott képet, majd Tihanyi Tamás újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa a nemrégiben elkészült és megjelent A szegénység 100 arca című kiadványt mutatta be. Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a szociális munka új kihívásairól adott számot, Árvai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője pedig foglalkoztatási rehabilitációs helyzetképet adott.

Boncz Zoltán a pápai baptista gyülekezet Családok Átmeneti Otthonát, Kovács Zoltán a Menedék Alapítványt mutatta be, majd Heidl Beáta, a Baptista Szeretetszolgálat a gondozók és a rászorultak kapcsolatáról elevenített fel életképeket.

Zárszavában Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára nyilatkozatot olvasott fel.   

„A Magyarországi Baptista Egyház 2015. november 13-án rendezvényt szervezett a szociális munka ünneplésére, amelyen egyházunk szociális intézményei és a belső egyházi jogi személy gyülekezetek, szervezetek, a hatóságok jelenlévő képviselőivel együtt értékelték a reánk bízott, és általunk vállalt szociális munkát és szolgálatot. Hálaadással tekintünk az alapító elődökre, akik már a baptisták állami elismerésének évében, 1905-ben, majd 1910-ben Bentlakásos Idős Otthonokat (régiesen: Menházakat) hoztak létre egyedülálló, segítségre szoruló idős emberek számára, majd az első világháború következtében árvaságra jutottaknak Árvaházat létesítettek. Értékeljük gyülekezeteink önkéntes szociális szolgálatát, amelyekben a hívek egymás megsegítését folyamatosan végzik. A rendszerváltozás óta számtalan alapítványt hozott létre az egyház a szociális és karitatív szolgálatok segítésére.

Örömmel fogadtuk, amikor egyházunk és belső egyházi jogi személy szervezeteink szociális intézmények fenntartói jogának átvételére kaptak felkéréseket és engedélyeket. Kinyilvánítjuk, hogy elkötelezettek vagyunk abban, hogy a baptista fenntartású szociális intézményekben folyó munka kiváló minőségű legyen, és munkatársaink ellátottakhoz való viszonyulásában a szakmai igényesség mellett jelenjen meg a krisztusi szeretet és szolgálatkészség is. Célunk, hogy szolgálatunk középpontjában Jézus Krisztus parancsa alapján azok az emberek legyenek, akikért e szolgálatok létrejöttek, és működnek.”

 

 

 

 

 

Lap tetejére