X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Teremtés Heti konferencia a NoPlanetB! program támogatásával

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2019. október 09., szerda 13:03

 

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatán az elmúlt évben összesen mintegy 100 millió forint összegű támogatást nyert el hét magyarországi egyházi és civil szervezet. A „NoPlanetB!” elnevezésű, a Europe Aid társfinanszírozásában megvalósuló programban minap konferenciát rendeztek.


A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatán hét olyan honi szervezet nyert el jelentős összegű támogatást, amelyek a klímaváltozáshoz kapcsolódó veszélyekre hívják fel a figyelmet és készen állnak arra, hogy tegyenek a magyar társadalom ellenálló képességének javításáért. Néhány a támogatott célok közül: felelős fogyasztási és termelési minták kialakítása és megismertetése, innovatív oktatási módszerek alkalmazása, iskolai előadások, tudatosságnövelés, a helyi termelést, a fenntartható életvitelt népszerűsítő akciók.

A nyertesek egyike, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet partnereivel – a Csalán Egyesülettel, a Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhelyével, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportjával, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel és az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel – október 3-án rendezett konferenciát, amely része volt saját, Oikosz – közös házban élünk elevezésű projektjének. A tanácskozás egyrészt a sokszínű természet együttműködését kívánta példaként állítani, másrészt a hála és felelősség aspektusát emelte ki, mint lehetséges utat a teremtésvédelem számára.

Az esemény résztvevőit Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója is köszöntötte. Beszélt a segélyszervezet múltjáról, humanitárius és szociális tevékenységéről és azokról a programokról, amelyeket a szeretetszolgálat a természetvédelem vagy a fenntartható fejlődés érdekében folytat és kezdeményezett. E munka része például az ismeretterjesztés is, amelynek országszerte remek bázisai a baptista fenntartású oktatási intézmények. Az 1994-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott John Forbes Nash amerikai matematikus életéről beszélve jelentette ki, hogy „nem az a legjobb stratégia, ami az egyénnek a legjobb, hanem az, ami az egyénnek és a közösségnek a legjobb”.

A Példabeszédekből idézve: „Az igaz törődik még állatjának kívánságával is, a bűnösnek még az irgalma is kegyetlen”. Ennek a gondolatnak a kiterjesztése, hogy az igaz ember, a valódi ember ismérve, hogy gondoskodik a sáfársága alá rendelt erőforrásokról. Ez nem egy vasárnapi, szószéki megállapítás, hanem a hétköznapokba beépülő, hétfőtől péntekig tartó életstílus kifejeződése kell, hogy legyen, mondta, majd hozzátette: a teremtés védelmének legjobb gyakorlatai be kell, hogy épüljenek a családok, az iskolák, a gyülekezetek, és a közösségeken keresztül minden egyén életébe.

 

 


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Teltházas kortárs színielőadások a klímaváltozásról

Budapest - A Climate of Change Turné szeptember elején budapesti állomására érkezett, és az olasz társulat két teltházas, nagysikerű előadást tartott a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében.

Sulipak(k)olj velünk!

Segítsük együtt a rászoruló gyerekek beiskolázását! Ezekben a kiszámíthatatlan időkben is van, ami biztos: a szükségben élő, bajba került családok számítanak ránk.

A Baptista Szeretetszolgálat idén is megrendezi hagyományos kerékpártúráját

Bükkszentmárton - Szeretettel várunk minden 14 éven felülit kerékpártúránkra, a Bükkbe július 12-től 17-ig!

Lap tetejére