“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Valódi segítség lett a gyakorlatból: hazatért a mentőcsapat

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. október 18., kedd 15:21

 

Miközben a szokásos évi tréningjére érkeztek az észak-karolinai baptista szövetség táborába a magyarok által alapított nemzetközi Rescue24 mentőcsapat tagjai, a Matthew hurrikán gyilkos áradásokat okozott a térségben. A 27 főből álló, soknemzetiségű – kanadai, ecuadori, mexikói, amerikai és magyar – speciális mentők és az őket kiegészítő amerikai önkéntesek a helyi katasztrófavédelmi szakemberek kérésére azonnal megkezdték a mentés. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója a csoport hazaérkezése után értékelte a történteket.

– A Rescue24 éves gyakorlata természetesen teljesen véletlenül esett egybe a hurrikán észak-karolinai pusztításával. Mivel a vihar egy nappal érkezésünk előtt vonult el, mire leszállt velünk a repülőgép a terület nagy része víz alá került és áradások okoztak károkat. A lakosság kimenekítésében, vagyonának mentésében vettünk részt, amely feladat a későbbiekben kiegészült a meggondolatlan emberek mentésével is. Utóbbira azért volt szükség, mert nagyon sokan autóval behajtottak a területre, aztán árkokba borultak vagy más veszélyhelyzetbe sodorták magukat. Segédkeztünk az épületekre dőlt fák eltávolításában is. Összességében a humanitárius segélyezéstől az árvízi mentésen át a műszaki mentésig szinte minden szükséges és előforduló mozzanatnál ott voltunk és segítettünk, miközben elvégeztük az éves gyakorlathoz tartozó kötelezettségeinket is. Az akció eredményesen zárult és mindenhol szeretettel fogadtak bennünket.

Pavelcze László – akinek az amerikai volt az 57. nemzetközi bevetése – megemlítette, hogy a Baptista Szeretetszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között évek óta fennálló megállapodás alapján Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes is részt vett a tengerentúli továbbképzésben, illetve mentésben, így első kézből szerzett tapasztalatokat a Rescue24 képességeiről. Eközben a Baptista Szeretetszolgálat washingtoni székhelyű új, 2015-ben alapított szervezete, a Baptist Respond24 megkezdte egy humanitárius segély Haitiba küldésének szervezését.

– Több államból gyűjtik a Respont24 adományait. Úgy látom most, hogy az adomány mennyisége több lesz az előre eltervezett két konténernél, komolyabb logisztikát igényel majd a helyszínre juttatása – tette hozzá az elhangzottakhoz a mentésvezető.

A Baptista Szeretetszolgálat korábban gyűjtést indított Haiti megsegítéséért (ahol a magyar segélyszervezet évek óta gyermekközpontot működtet) a 1355-ös adományvonal hívásának lehetőségével és „hurrikán” közleménnyel az alábbi számlaszámon:   KDB BANK: 13555555 - 55555555 – 55555555.

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Tóásó Előd kártérítést kaphat a szörnyű bolíviai börtönévekért

La Paz - Úgy tűnik, ha lassan ugyan, de még a világ olyan helyein is kiderülhet az igazság, mint amilyen Dél-Amerika, mint amilyen Bolívia. Igaz, egy kisebb politikai földindulás kellett hozzá. Tóásó Elődöt kérdeztük a fejleményekről.

December 26-án volt 15 éve annak, hogy lecsapott a dél-kelet ázsiai cunami

Colombo - Elsősorban magyarországi adományozóinak köszönhetően árvaházat és Help-falut épített a Baptista Szeretetszolgálat a 2004-es szökőár után Srí Lankán.

Szakembereink tudását az Egyesült Államokban is nagyra értékelik

Dallas – A Dallas Baptista Egyetemen október 10-én és 11-én először rendeztek Humanitárius Akadémia elnevezésű konferenciát, ahol a magyar Baptista Szeretetszolgálat három szakembere is az előadók között volt.

Lap tetejére