X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Romok között a túlélőkért

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2020. augusztus 10., hétfő 18:09

 

Bejrút - Napok óta a libanoni fővárosban dolgoznak a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai.

 

Évek óta partneri kapcsolatban támogatja a Baptista Szeretetszolgálat szíriai keresztény menekült gyermekeket is befogadó libanoni iskolák munkáját. Az oktatás mellett a családokat szociális segítségben részesítik, élelmiszerrel, ruhával látják el a rászorulókat. Amióta megtörtént a robbanás, a szervezet 1355-ös adományvonalának tárcsázásával és pénzbeli felajánlásokkal is a 13555555-55555555-55555555-ös bankszámlaszámra „Libanon” közleménnyel gyűjt a tragédia elszenvedőinek érdekében. A beérkező összeget a megsérült bejrúti keresztény iskola újjáépítésére és a robbanás miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére fordítják. 

 

A Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Dr. Szilágyi Béla, valamint a segélyszervezet veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, Pavelcze László már napok óta a tragédia sújtotta libanoni fővárosban dolgozik. A két szakember számára Libanon már hosszú ideje nem ismeretlen terep, hiszen a segélyszervezet 2006 óta végez humanitárius tevékenységet a közel-keleti országban.

 – Mi tapasztaltak a helyszínen?

–  Azon a másfél-két kilométeres körzeten belül, amit igazán érintett a robbanás, valóban nagyon komoly a pusztítás képe – mondta el kérdésünkre Dr. Szilágyi Béla. – A jól megépített házak állnak, de a rosszabb minőségű anyagból, gyengén készültek összedőltek, öt kórház pedig használhatatlanná vált. A detonáció ereje miatt három-négy kilométeres körzetben, a távolabbi épületekben nagyon sok ajtó és ablak beszakadt, s ezek rengeteg sérülést okoztak. Néhány irodaépületet szinte üresre söpört a robbanás. A tűzoltók azt mondják, olyan hatalmas volt a pusztítás, hogy a halottakat nem csak a romok alatt, de még az épületek tetején is keresik.  

– Milyen határozott céllal érkeztek Bejrútba?

– Alapvetően humanitárius segélyszállítmánnyal jöttünk, azért, hogy egészségügyi és gyógyászati felszereléseket, valamint gyógyszereket és pénzadományt adjunk át. Utóbbiból élelmiszert és higiéniai eszközöket vásárolhatnak helyi partnereink. Az első 150 higiéniai és a 150 élelmiszercsomagot már össze is állították, rövidesen megkapják ezeket a legjobban rászorultak. A robbanást követően a helyszínre juttatott első baptista segély egyébként mintegy 10 millió forint értékű.

– Mi most a legnagyobb gond a segítségnyújtás során?

– Ahogy saját tapasztalataink és a libanoni Vöröskereszt elnökével való beszélgetés után megállapítottuk, a koordináció hiánya. Mi csak azért tudunk dolgozni, mert már 2006 óta együttműködünk helyi partnereinkkel, akiknek most is hosszú távon kívánunk támogatást nyújtani: akár a robbanás sérültjeinek kezelése, akár a szíriai háború elől menekülő keresztény gyermekek oktatásának területén. Akad baj bőven, például a helyi baptista iskolában kétszáz tanár dolgozik, de a pedagógusok több mint felének megsérült az otthona. Alapvető célunk tehát a humanitárius segélyezés, ám partnereink is kérték, menjünk olyan helyszínekre, ahol egészségügyi segítséget kell nyújtani. Mert erre még mindig nagy szükség van. Megtörtént, hogy az utcán állítottak meg minket a sérültek azért, hogy segítsünk rajtuk, és cseréljük ki kötéseiket. Találkoztunk például egy olyan örmény származású idős férfival, akin legalább húsz sérülést találtunk.

– Több sürgős kötözésen vagyunk túl – folytatta Pavelcze László. – Olyan betegekkel is találkoztunk, akiket szakorvosi ellátásra kellett tovább irányítani, például trombózis gyanúja miatt. Arra is felkértek minket, hogy nézzünk át bizonyos területeket, és állapítsuk meg, biztonságos-e az ott tartózkodás. Jártunk egy tűzoltó laktanyában, onnan vezényelték az első egységeket a raktártűzhöz. Később tíz tűzoltó eltűnt, és eddig csak kettőnek a holttestét találták meg. Összességében az a véleményem, a pusztítás nem érintette az egész várost, de még tíz kilométerrel a robbanás epicentrumától távolabb is találtunk üvegszilánkot. Hiszen ahol nem volt a légnyomás útjában semmi, ott akármilyen távolságra elrepülhettek a törmelékek.

– Mi lesz a következő lépésük?

– Olyan egészségügyi csapatok összeállításában gondolkodunk, akik a helyieknek tartósabb segítséget tudnak nyújtani a kórházi ellátás során. Sok szempontból egyébként akár tíz évre előre kell tervezni, hiszen legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy Bejrút újra olyan legyen, mint korábban volt.

– Egyre több hírt hallani zavargásokról…

– Ilyenek csak este vannak, és nem érintik a segélyezési munkát. Úgy látom, nappal „összezárnak” a libanoniak és végzik a feladataikat, próbálják felkutatni a holttesteket, igyekeznek eltakarítani az utcákat, hogy a járművek újra közlekedhessenek.

A Baptista Szeretetszolgálat vezető munkatársai szerdán érkeznek haza, hogy aztán átgondolják a további humanitárius segítségnyújtás leghasznosabb formáit.   

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Várjuk az adományokat horvátországi segélyprogramunk folytatásához!

Budapest, Pákozd – A Baptista Szeretetszolgálat folytatja az adományok gyűjtését a horvátországi földrengéskárosultak javára. A tárgyi adományok átvétele két helyszínen lehetséges.

Lap tetejére