“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Példás összefogás Kommandóért, az erdélyi magyar jövőért

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. február 14., kedd 19:21

 

Leégett az év elején egy székelyföldi magyar falu iskolája, tűz martaléka lett a könyvtár és a sporteszközök raktára is. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola, az Alba Fehérvár KC kézilabdacsapata az elsők között ajánlotta fel segítségét: a kézisek például egy fontos kupamérkőzésükön gyűjtöttek sporteszközöket szurkolóiktól.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár éppen február 14-én kedden, a Nemzetközi Könyvajándék Napon adta át a Budai úti fiókkönyvtárban azt az 1220 kötetet, felnőtt és ifjúsági könyvet a Baptista Szeretetszolgálat munkatársának, amit a távoli Horn Dávid iskolának szántak. Aznap a Fehérvár KC által gyűjtött sportszerek és a seregélyesi oktatási intézmény erre az alkalomra felajánlott könyvei, valamint új labdák, tollaslabda ütők és más sporteszközök is a teherautóra kerültek. A seregélyesiek a későbbiekben minden bizonnyal számítógépeket is küldenek. Két civil szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei helyi csoportja, valamint a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány könyv- és ajándékcsomagot állított össze. A Fehérvár Médiacentrum és a Fejér Megyei Hírlap a nyilvánosság erejével segít: a fehérvári televíziósok a helyszínen is forgattak.

Kommandó Kovászna megye legmagasabban fekvő, a történelmi Magyarország legkeletibb települése, 1070 méter magasan fekszik a Kárpát-kanyar hegyei között, a Nagy-Bászka völgyében. Szinte teljesen magyarok lakják, arányuk még mindig 95 százalék. Iskolája, a Horn Dávid Iskola 103 gyermeknek biztosít magyar oktatást és nyilvánvalóan erőt a megmaradáshoz. Január 9-én, délután 4 óra 30 perckor tűnt fel egy falubelinek, hogy nagyon füstöl az épület teteje. Amikor az első emberek beértek az iskola udvarára, még csak nagyon fekete, sűrű füstöt láttak, aztán hirtelen lángba borult a tető.  Értesítették a tűzoltókat és oltani kezdték a lángokat. Nem hiába, de így is leégett az alma mater egy része, odaveszett a könyvtár 9 ezer kötettel együtt, az informatikai labor 15 számítógéppel, az archívum az 1920 óta gyűjtött minden dokumentummal, egy raktár spotfelszerelésekkel és népi viseletekkel, az illemhely, a kazánház, a tanári szoba, az igazgatói iroda, a konyha és három osztályterem. A megmaradt épületrészben az oktatást egy hét kényszervakációt követően mostoha körülmények között január 16-án kezdték újra és továbbra is nagyon várják a segítséget.

A segélyszervezet várhatóan két-három héten belül eljuttatja az adományokat a helyszínre. Jellemző az összefogás erejére – úgy látszik, Erdély még mindig egyfajta varázsszó –, hogy még ehhez a feladathoz is érkezett segítség. Nagy György velencei vállalkozó, az Alba Posta Kft. vezetője például egy teherautót ajánlott fel, állja az üzemanyag költségét is. A csókakői általános iskola tíz padot, a hozzávaló székeket, könyveket, sportszereket és számítástechnikai eszközöket tud nélkülözni a székely diákok javára. Terveznek pénzadományt is, és folytatják a gyűjtést a vértesi településen. További felajánlásokat a Baptista Szeretetszolgálat 1 4665978-as telefonszámán is várnak.  

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére