“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Külföld

Mianmar: a katasztrófa-kezelés módszereit tanítottuk

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. március 15., vasárnap 11:06

 

A Baptista Szeretetszolgálat öttagú csoportja - Szilágyi Béla főigazgató, Gál Dávid nemzetközi igazgató, Horváth Sándor biztonsági szakértő, Lukács Csaba újságíró és Madarász Isti - minap, március 8-án érkezett haza Mianmarból, ahol egy program újabb küldetését teljesítették. A segélyszervezet és a magyar Külügyminisztérium közösen fedezik az oktatás költségeit: novemberben már megtörtént egy egyhetes képzés, ezt folytatták a szakemberek legutóbb. A hallgatók - tizennyolc népcsoport harminc képviselője - alapvetően a katasztrófa-elhárítás és kezelés módszereivel ismerkedhettek meg. Az előadások több más mellett a menekülttáborok kialakításáról, a menekültek ellátásáról, az ivóvíz és az élelem biztosításáról, a klímaváltozás hatásairól, a konfliktuskezelésről és az emberi jogokról szóltak, majd a kurzus résztvevői vizsga után oklevelet vehettek át tudásuk bizonyságaként. A cél az volt, hogy a közösségek vezetői annyi tudást és eszközt halmozzanak fel, amennyivel képesek lesznek a lakosságot megtanítani, hogyan lehet csökkenteni sebezhetőségüket, testi és lelki traumájukat és a környezeti károkat katasztrófák idején. Megtanították őket arra is, hogyan kutassák fel az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Pokoli vihar csapott le 2008. május 3-án, a délelőtti órákban Mianmarra. A 200-240 kilométer, per órás sebességű Nargis ciklon mintegy 200 ezer halálos áldozatot követelt és félmillió embert tett földönfutóvá. A vihar telibe találta Rangunt, ám a legnagyobb bajt az ország éléskamrájának számító Iravádi folyó deltájában okozta. A régebbi nevén Burmának nevezett ország vezetői hetekig nem engedték be a mentésre és a károsultak megsegítésére érkezett nemzetközi segélyszervezeteket. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a legtöbb nagy külföldi csoportot megelőzve, sok viszontagság után az elsők között jutott a helyszínre. A szervezet azóta tartja a kapcsolatot mianmari helyi partnereivel. Szilágyi Béla arra emlékeztetett: az országnak hozzávetőlegesen egynegyede továbbra is rendkívüli módon ki van szolgáltatva a természeti csapásoknak, a ciklonoknak, árvízeknek, de Mianmarban az emberi beavatkozás, az erdőirtás nyomán kialakult sárlavinák is pusztítanak. A délkelet-ázsiai országban - ahol a katonai diktatúra enyhülése után "öltönyös tábornokok" irányítják a mindennapokat -, még ma is igen nehéz körülmények között élnek a kisebbségek, közöttük a karének, a karennik, a sinek, kacsinok. A Baptista Szeretetszolgálat és a Külügyminisztérium közös programján, felkészítésén voltak olyan hallgatók, akik elárulták: polgárháborús körülmények közül érkeztek, és visszatérésük után az életük veszélyben lesz az északi területeken.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Amerikai egészségügyi csoportot kísértünk el Kárpátaljára

Nagydobrony - Megérkezett és elkezdte munkáját Kárpátalján a keresztény önkéntesekből álló egészségügyi csoport, amelynek tagjai a következő napokban missziót végeznek az ottani magyarul beszélő, mélyszegénységben élő romák között. A csoport logisztikai biztosítását a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai végzik immár sok éve.

Robotika: a kategóriában az eddigi legnagyobb magyar siker!

Sydney - Az ausztráliai Sydneyben rendezték meg 2019. július 2-től 8-ig a RoboCup Junior (RCJ) elnevezésű világversenyt, amelynek Rescue kategóriáiban a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata hatodik alkalommal képviselte Magyarországot.

Európa második legeredményesebb EB résztvevője volt a baptista csapat

Hannover – 2019. június 21-től 23-ig Hannoverben rendezték meg a RoboCup Junior Euro 2019 elnevezésű robotika Európa-bajnokságot, ahol a Baptista Szeretetszolgálat csapata három kategóriában képviselte Magyarországot.

Lap tetejére