X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Magyarország elsőként küld orvosokat Dél-Szudánba

Szerző: Süni Bejegyzés: 2014. január 15., szerda 13:36

A diplomata emlékeztetett: Dél-Szudánban tavaly év végén politikai nézetkülönbségek miatt belső fegyveres konfliktus robbant ki. December közepén történt egy sikertelen puccskísérlet, amelyen a kormányerők a fővárosban rövid időn belül úrrá lettek, de vidéken még ma is vannak fegyveres összetűzések – magyarázta. Hozzátette: a becslések szerint az összecsapásokban 1500-2000 ember halt meg, és sok a sebesült, valamint a menekült is.


A történtek után érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat emberei Jubába, hogy segítsenek – közölte.
A nagykövet kiemelte: Dél-Szudán nagyon fiatal állam, amely 2011-ben vált függetlenné, és az infrastrukturális helyzet még rendkívül rossz. Arról is beszélt, hogy az ország sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen itt tanultak, szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Megjegyezte: “Magyarország ismertsége, elismertsége” az afrikai régióban nagyon jó, és ez a kapcsolat is indokolta a segítségnyújtást.
Kveck Péter hangsúlyozta: Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti Dél-Szudánt. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a csoportot, és azt mondta, hogy nagyra értékelik a gyors segítségnyújtást.
A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos – egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus – érkezett Jubába. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával. Az orvosok jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak.
A nagykövet közölte: a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.
A Dél-Szudánban december 15-én indult vérontásban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket, az ENSZ pedig arról számolt be, hogy legalább 200 ezer embert vált földönfutóvá az erőszak miatt.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Várjuk az adományokat horvátországi segélyprogramunk folytatásához!

Budapest, Pákozd – A Baptista Szeretetszolgálat folytatja az adományok gyűjtését a horvátországi földrengéskárosultak javára. A tárgyi adományok átvétele két helyszínen lehetséges.

Lap tetejére