“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Magyarország elsőként küld orvosokat Dél-Szudánba

Szerző: Süni Bejegyzés: 2014. január 15., szerda 13:36

A diplomata emlékeztetett: Dél-Szudánban tavaly év végén politikai nézetkülönbségek miatt belső fegyveres konfliktus robbant ki. December közepén történt egy sikertelen puccskísérlet, amelyen a kormányerők a fővárosban rövid időn belül úrrá lettek, de vidéken még ma is vannak fegyveres összetűzések – magyarázta. Hozzátette: a becslések szerint az összecsapásokban 1500-2000 ember halt meg, és sok a sebesült, valamint a menekült is.


A történtek után érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat emberei Jubába, hogy segítsenek – közölte.
A nagykövet kiemelte: Dél-Szudán nagyon fiatal állam, amely 2011-ben vált függetlenné, és az infrastrukturális helyzet még rendkívül rossz. Arról is beszélt, hogy az ország sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen itt tanultak, szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Megjegyezte: “Magyarország ismertsége, elismertsége” az afrikai régióban nagyon jó, és ez a kapcsolat is indokolta a segítségnyújtást.
Kveck Péter hangsúlyozta: Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti Dél-Szudánt. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a csoportot, és azt mondta, hogy nagyra értékelik a gyors segítségnyújtást.
A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos – egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus – érkezett Jubába. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával. Az orvosok jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak.
A nagykövet közölte: a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.
A Dél-Szudánban december 15-én indult vérontásban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket, az ENSZ pedig arról számolt be, hogy legalább 200 ezer embert vált földönfutóvá az erőszak miatt.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére