X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Könyvek az elégett kötetek helyére

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. január 19., csütörtök 16:20

 

Kommandó Kovászna megye legmagasabban fekvő, a történelmi Magyarország legkeletibb települése, hiszen 1070 méter magasan fekszik a Kárpát-kanyar hegyei között, a Nagy-Bászka völgyében. Szinte teljesen magyarok lakják, arányuk még mindig 95 százalék. 

Iskolája, a Horn Dávid Iskola 103 gyereknek biztosít magyar oktatást. Január 9-én, délután 3 órakor befejeződött az oktatás, a gyerekek hazamentek, a kazánfűtő is megrakta a tüzeket a két fás kazánban, felment az emeletre és becsukta az ajtókat az archívumban, a raktárban, az informatika laborokban, a könyvtárban, majd bezárta az emeleti ajtót és hazament. Semmi különlegeset, semmi rendellenességet nem észlelt. A takarítónő fél négykor ment haza, semmit nem vett észre ő sem. Délután 4 óra 30 perckor vette észre egy falubeli, hogy nagyon füstöl az iskola teteje. Mikor az első emberek beértek az iskola udvarára, még csak nagyon fekete, sűrű füstöt láttak, aztán hirtelen lángba borult a tető.  Akkor már értesítették a hivatásos tűzoltókat és beindították a falu tűzjelző szirénáját. 

Percek alatt körülbelül háromszáz ember gyűlt össze, hogy segítsen. Kiürítették az egész iskolát 30 perc alatt. Az önkéntes komandói tűzoltók felmásztak a tetőre és két szivattyúval próbálták megállítani a tűzet, miközben egy apuka az önrakodós autóval megszakította az iskola tetejét, hogy ne terjedjen tovább a tűz, ami sikerült is, mire kiértek a hivatásos tűzoltók. Ekkor ők vették át az irányítást… Leégett az iskola egy része, odaveszett a könyvtár 9 ezer kötettel, az informatika labor 15 számítógéppel, az archívum minden iskolai dokumentummal 1920 óta, egy raktár spotfelszerelésekkel és népi viseletekkel, az illemhely, a kazánház, a tanári szoba, az igazgatói iroda, a konyha és három osztályterem. 

A megmaradt épületrészben az oktatást január 16-án kezdték újra, és nagyon várják a segítséget. A Baptista Szeretetszolgálat a komendóiak kérésére egy szállítmány összeállítását kezdte meg: az elégett könyvek pótlására eddig mintegy ezer kötet útnak indításáról döntött a segélyszervezet.       

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Négyszázezer védőmaszk érkezett Pákozdról a határon túlra

Pákozd – Az egyik szállítmányt a Nagyvárad közelében lévő település Filadelfia Noom Idősek Otthona és más hasonló intézmények hasznosítják majd, hiszen a legfontosabb cél a gondozottak biztonsága. További 200 ezer védőmaszk az elmúlt napokban Böjte Csaba atya alapítványának erdélyi otthonaiba került a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjából.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Lap tetejére