X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Külföld

Helyzetfelmérés Görögországban, az idomeni menekülttáborban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. március 29., kedd 22:00

 

A látogatás során a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai megbeszéléseket folytattak a helyszínen szolgáló rendőri vezetőkkel és a segélyszervezetek képviselőivel a kialakult helyzetről és a segítségnyújtás lehetséges formájáról. Az a döntés született, hogy a szeretetszolgálat a gyermekek – a legjobban rászoruló és legjobban veszélyeztetett csoport – ellátásában vesz részt a közeli jövőben.

Az általános helyzettel kapcsolatban Horváth Sándor elmondta: a táborban a viszonylagos nyugalom mellett érezhető a feszültség. A tábor viszonyait leginkább a röszkei zöldhatárnál tapasztalt körülményekhez lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy Idomeniben nagy, fűthető sátrakat állítottak fel, ahol van szállás, orvosi rendelő, gyermekfoglalkoztató, élelmiszerellátó egység. A központi rész – a vasútállomás – környékén a tábort megközelítve és attól jóval távolabb is különálló kisebb-nagyobb sátortáborok létesültek. A táborlakók összetételét tekintve elmondható, hogy elég sok a kisgyermekes család és sokszor látni egyedül, vagy csapatokba verődött kisgyermekeket kószálni.  Ezeken a területeken az ellátás hullámzó, nem mindig megoldott. Idomeniből Thesszaloniki felé haladva is akadnak még kisebb táborok. Kollégáink szemtanúi voltak egy, a belgiumi terrortámadást elítélő demonstrációnak, amit a helyi és a külföldi média is rögzített. Egyébként hasonlóan a tavaly Röszkén tapasztaltakhoz, a táborban nagyon erős a médiajelenlét.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Európa második legeredményesebb EB résztvevője volt a baptista csapat

Hannover – 2019. június 21-től 23-ig Hannoverben rendezték meg a RoboCup Junior Euro 2019 elnevezésű robotika Európa-bajnokságot, ahol a Baptista Szeretetszolgálat csapata három kategóriában képviselte Magyarországot.

De Coll Ágnesnek, az emberkereskedelem elleni program vezetőjének elismerése

Washington - A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője, De Coll Ágnes egyike annak a nyolc embernek a világ minden tájáról, akit elismertek az emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseiért Washington DC-ben, 2019. június 20-án! Gratulálunk!

A Baptista Szeretetszolgálat szakemberei Kelet-Ukrajnában nyújtanak segítséget

A Visegrádi Alap által támogatott projekt fő célkitűzése a helyi közösségek erősítése Ukrajnában: a Visegrádi Csoport országai által szerzett tapasztalatok továbbadása, valamint az összes V4-ország (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország) és Ukrajna nonprofit szervezetei közötti együttműködés erősítése.

Lap tetejére