X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Külföld

Helyzetfelmérés Görögországban, az idomeni menekülttáborban

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. március 29., kedd 22:00

 

A látogatás során a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai megbeszéléseket folytattak a helyszínen szolgáló rendőri vezetőkkel és a segélyszervezetek képviselőivel a kialakult helyzetről és a segítségnyújtás lehetséges formájáról. Az a döntés született, hogy a szeretetszolgálat a gyermekek – a legjobban rászoruló és legjobban veszélyeztetett csoport – ellátásában vesz részt a közeli jövőben.

Az általános helyzettel kapcsolatban Horváth Sándor elmondta: a táborban a viszonylagos nyugalom mellett érezhető a feszültség. A tábor viszonyait leginkább a röszkei zöldhatárnál tapasztalt körülményekhez lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy Idomeniben nagy, fűthető sátrakat állítottak fel, ahol van szállás, orvosi rendelő, gyermekfoglalkoztató, élelmiszerellátó egység. A központi rész – a vasútállomás – környékén a tábort megközelítve és attól jóval távolabb is különálló kisebb-nagyobb sátortáborok létesültek. A táborlakók összetételét tekintve elmondható, hogy elég sok a kisgyermekes család és sokszor látni egyedül, vagy csapatokba verődött kisgyermekeket kószálni.  Ezeken a területeken az ellátás hullámzó, nem mindig megoldott. Idomeniből Thesszaloniki felé haladva is akadnak még kisebb táborok. Kollégáink szemtanúi voltak egy, a belgiumi terrortámadást elítélő demonstrációnak, amit a helyi és a külföldi média is rögzített. Egyébként hasonlóan a tavaly Röszkén tapasztaltakhoz, a táborban nagyon erős a médiajelenlét.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Amerikai egészségügyi csoportot kísértünk el Kárpátaljára

Nagydobrony - Megérkezett és elkezdte munkáját Kárpátalján a keresztény önkéntesekből álló egészségügyi csoport, amelynek tagjai a következő napokban missziót végeznek az ottani magyarul beszélő, mélyszegénységben élő romák között. A csoport logisztikai biztosítását a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai végzik immár sok éve.

Robotika: a kategóriában az eddigi legnagyobb magyar siker!

Sydney - Az ausztráliai Sydneyben rendezték meg 2019. július 2-től 8-ig a RoboCup Junior (RCJ) elnevezésű világversenyt, amelynek Rescue kategóriáiban a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata hatodik alkalommal képviselte Magyarországot.

Európa második legeredményesebb EB résztvevője volt a baptista csapat

Hannover – 2019. június 21-től 23-ig Hannoverben rendezték meg a RoboCup Junior Euro 2019 elnevezésű robotika Európa-bajnokságot, ahol a Baptista Szeretetszolgálat csapata három kategóriában képviselte Magyarországot.

Lap tetejére