“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Folytatják a horvátországi munkát a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. január 29., péntek 08:09

 

 

 

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programkoordinátora január 27-én, szerdán végzett felmérést a horvát-bosnyák határvárosban, ahol tárgyalt a magyar segélyszervezet helyi partnereivel. A horvátok kérésére február első napjaiban magyar önkéntesek utaznak a Slavonski Brod-i tranzit táborba, hogy csakúgy, mint 2015-ben, segédkezzenek a menekülthelyzet kezelésében. Abban egyeztek meg, hogy a gyermekek ellátásában működnek közre a horvát hatóságokkal és humanitárius szervezetekkel, olyan eszközöket osztanak nekik, amelyek megkönnyítik mindennapjaikat. Slavonski Brodból egyébként a regisztrációt követően viszonylag rövid idő múlva a vonattal érkezők ugyancsak vasúti szerelvényekkel tovább utaznak Szlovéniába.  A Slavonski Brod-i táborban a horvát hatóságok nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, jelenleg a hármas fokozatnak (egy ötös skálán) megfelelő biztonsági szabályok vannak érvényben.  A segélyezési munkát koordináló Horvát Vöröskereszt illetékesének elmondása szerint az osztrák bejelentést követően naponta háromszor, négyszer érkeznek a migránsokat szállító vonatok. Egy-egy szerelvénnyel mintegy 900-2000 fő utazik.  

Horvátországból származó sajtóértesülések szerint egyébként déli szomszédaink azon dolgoznak, hogy a közeljövőben a migránsokat egyáltalán ne kelljen feltartóztatniuk. A belügyminiszter arra utalt újságírók előtt, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók a jövőben csak átutaznának Horvátországon, a menedékre jogosultakat korábban már egy másik országban regisztrálnák. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 611 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 432 365 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 1723, kedden 326, szerdán 2935, csütörtökön 6 óráig újabb 916 migráns lépte át. Az újévben összesen 53 761 fő volt az átlépők száma.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére