X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Észak-Korea templomépítésre kérte fel a magyar baptistákat

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2018. április 22., vasárnap 10:19

 

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2018. április 22., vasárnap (MTI) - Az észak-koreai vezetés egy phenjani imaház megépítésére kérte fel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálatot - tájékoztatta az MTI-t szombaton a segélyszolgálat Washingtonban élő vezetője. 


 Szenczy Sándor baptista lelkész az MTI-nek elmondta: Phenjanban - példa nélkül álló módon - prédikálhatott az ország egyetlen protestáns templomában, és az észak-koreai külügyminisztérium magas rangú tisztségviselője azt is felajánlotta, hogy építsenek baptista imaházat is a fővárosban.
    A kommunista, tehát alapvetően vallás- és egyházellenes ország fővárosában orosz támogatással már épülőben van egy ortodox templom is. Szenczy Sándor elmondta: a hagymakupolás épület már szerkezetkész állapotban van.
    Szenczy Sándor és munkatársai több hivatalos találkozón vettek részt, amelyeken megállapodás született arról, hogy magyar módszerrel, a konduktív pedagógia bevezetésével fognak neki mozgássérült gyerekek rehabilitációjának. Erre azok után kerülhet majd sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető öt évvel ezelőtt elismerte: a korábbi állításokkal ellentétben Észak-Koreában is vannak fogyatékkal élő, sérült gyerekek.
    A helyi konduktorokat magyar szakemberek képzik  majd ki - mondta Szenczy Sándor.
H á t t é r:


A Baptista Szeretetszolgálat egyik első nagyszabású projektje éppen 20 éve kezdődött el: a szervezet a Baptist World Aid-el együttműködve 1998-ban négy nagyobb segélyszállítmányt juttatott el Észak-Koreába. Két szállítmányt személyesen kísért el Szenczy Sándor, az alapítvány elnöke munkatársaival, így az adományokat közvetlenül adhatták át a rászorulóknak. Még abban az esztendőben további 4 millió forint értékű gyógyszer érkezhetett meg a szarivoni árvaházba, egy magyar mezőgazdasági részvénytársaság pedig az éhínség enyhítésére 200 tonna jó minőségű hibrid kukorica vetőmagot ajánlott fel.  A magyar segélyszervezet munkatársainak nem volt könnyű dolguk. Megesett, hogy a nagy hideg miatt befagytak a kikötők, ezért Kínából vasúton szállították a tizenhárom méter hosszú konténereket. Nem volt egyszerű elérniük ezt, mert a phenjani hatóságok „megszűrték” a segélyszervezeteket. Fagy, természeti katasztrófák, éhség és nélkülözés, valamint fanatizált lakosság: ilyen körülmények között kellett dolgozniuk a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak a kommunizmus utolsó védőbástyájának számító országban.

Azóta két évtized telt el, az első akciókat számos további követte. Legutóbb éppen néhány napja érkezett haza a Baptista Szeretetszolgálat munkacsoportja. A látogatásnak három fontos feladata, eredménye volt.

Észak-Koreában sokáig még azt is tagadták, hogy lennének sérült gyerekek az országban. Mára ez a hozzáállás gyökeresen megváltozott, miután az ottani, sérült személyekkel való foglalkozáshoz kialakított program vezetője a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak koordinálásával korábban hazánkban járt és megismerkedett a Pető-módszerrel. A magyar segélyszervezet mozgássérültek érdekében 1997-ben Albániában indított Flame elnevezésű programja 2018 nyarán Észak-Koreában konduktorképzéssel folytatódik. Az elképzelés az, hogy a rövid, kéthetes intenzív kurzus után a legjobb hallgatók magyarországi továbbképzésen vehetnek részt.

Az észak-koreai város, Szarivon eredetileg Rákosi Mátyásról elnevezett kórháza egykor, még a magyarországi szocializmus éveiben partnere volt a Fejér megyei Szent György Kórháznak. Ott is jártak és megbeszéléseket folytattak a Baptista Szeretetszolgálat vezetői. A koreai partnernek elsősorban altatáshoz szükséges orvosi eszközökre van szükségük, s ez is tartalma lesz annak a segélykonténernek, amely rövidesen eljut Észak-Koreába. A magyar baptisták 20 éve, 1998 óta rendszeresen juttatnak el műtéti felszerelést, sebészeti, gyógyászati eszközöket a szarivoni kórháznak.

A Baptista Szeretetszolgálat és a segélyszervezet amerikai irodájának képviselői elmondták, a korábbiakhoz képest látványos fejlődést és nyitást tapasztaltak az országban. Ezért gondolhatnak arra, hogy idővel – amennyiben a kedvező folyamatok visszafordíthatatlannak és tartósnak bizonyulnak –, elősegíthetik, hogy minél több magyar látogathasson el a korábban teljesen bezárkózott országba. Máris akadnak turisták szép számmal: találkoztak például egy magyar fiúval, aki maratont futott ott, láttak orosz és mongol csoportokat, s úgy általában, egyre több turistabusz jelenik meg az utakon. Ez korábban teljesen elképzelhetetlennek számított arrafelé.   

A látogatás megható színfoltja volt az istentisztelet Észak-Korea egyetlen protestáns templomában, ahol Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, lelkipásztor prédikált a megjelent hívek előtt.  
KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Négyszázezer védőmaszk érkezett Pákozdról a határon túlra

Pákozd – Az egyik szállítmányt a Nagyvárad közelében lévő település Filadelfia Noom Idősek Otthona és más hasonló intézmények hasznosítják majd, hiszen a legfontosabb cél a gondozottak biztonsága. További 200 ezer védőmaszk az elmúlt napokban Böjte Csaba atya alapítványának erdélyi otthonaiba került a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjából.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Lap tetejére