“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Aranyérem a luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon!

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2018. december 06., csütörtök 07:36

 

A Culinary World Cup 2018. november 24-28. között a szokásos helyszínen, Luxemburgban került megrendezésre, ahol 72 ország 2500 versenyzője mérte össze tudását a következő kategóriákban: szakács artisztika, cukrász artisztika, szakács díszmunka, cukrász-termékek. Számunkra legizgalmasabb a szakács artisztika volt, melyben 107 versenyző tette le a nemzetközi zsűri asztalára a többnyire otthon elkészített alkotásait, a helyszínen csupán apró utómunkálatok folytak.

Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Középiskolacukrász alapvégzettségű igazgató-helyettese – általában hétvégeken és éjszakákon – kb. 200 munkaórával készítette el alkotását. Szakács artisztika kategóriába különleges, egy 60 × 80 cm-es rizsképpel nevezett, mely körülbelül 150.000 rizsszemből és 11 fajta rizsből készült, köztük a híres kisújszállási indián rizzsel. A kép bagolymotívuma annak köszönhető, hogy Kisújszálláson kiemelkedően sok bagoly talál téli menedéket. Tehát az alkotás motívuma és a felhasznált alapanyag is erősen kötődik városunkhoz.

 Az öt napon keresztül zajló világversenyen a zsűri naponta értékelte a bemutatott verseny-munkákat. Tóth László kollégánk nyakába november 24-én – több száz versenyző, segítő és érdeklődő előtt – helyezték a nagyon megérdemelt arany medált.

Küzdelmes a győzelem áll a teljesítmény mögött olyan tekintetben, hogy versenyzőnknek elsősorban önmagával, a napi felelősségteljes munka és a szülői feladatok ellátása mellett jelentős időmennyiséget kellett befektetnie az elkészítéshez. Az alkotói munka is két összetevős volt, a rizskép tűzzománc párja szintén tanár úr alkotása. A kompozíciót megtekintők közül többen is „őrült jó” alkotásnak tartották, s valóban az elkötelezettség fontos összetevő, hiszen ezt az elhivatottságot példaként tudjuk állítani tanítványaink elé is.

A világbajnokságon öt kontinens versenyzői mérettették meg magukat, s szinte mindegyik versenyző nagy érdeklődéssel szemléli, fényképezi mások alkotásait, tanulnak egymástól, kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok egyaránt. Egy ilyen világbajnokság egyúttal a szakmai továbblépés helyszíne is: az új trendek, anyagok, technikák megfigyelése, de a kötetetlen szakmai beszélgetéseken túl a kapcsolatépítés színtere is. Egy pedagógus pedig napi munkájában mindezeket fel tudja használni.

Beszámolóm végén csapatunk nevében megköszönöm a támogatóink által nyújtott anyagi hozzájárulást, hiszen nélkülük nem tudtunk volna részt venni a jelentős költségeket (felkészülési és versenyalapanyagok, utazás, szállás, nevezési díj stb.) jelentő világbajnokságon: Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Écsy Kft. (Budapest), EPOSZ Kft., Indián Rizs Kft., Horváth Kert Vendéglő, Präzi Hungaria Kft., Sas János – villanyszerelő, Illéssy Sándor Baptista Középiskola.

Büszkék vagyunk kollégánkra, akinek mesterségbeli tudását tükrözi a világbajnoki aranyérem, illetve iskolánkban arra az összefogásra, mellyel segítettük az eredményes részvételt. Hogy támogatóink mire lehetnek büszkék? Tóth Lászlóra, az elért eredményére… és az Illéssy-iskolára.

 

 Toldi Attila igazgató

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére