“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

A nők és a gyerekek érdekében

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. augusztus 30., kedd 11:28

 

A Baptista Szeretetszolgálat néhány önkéntese az elmúlt héten Szalonikiben, a Softex elnevezésű menekülttáborban hajtott végre segélyezési feladatokat. Horváth Sándor programvezető elmondta: Görögország északi részén teljesen megváltozott a helyzet a korábbiakhoz képest, mivel a Macedóniával határos területeken, Idomeniben és az autópálya mentén már nincsenek menekült sátortáborok. Azonban Szalonikiben jelenleg körülbelül 8-10 tábort létesítettek, ezeket a görög bevándorlási hivatal a rendőrséggel vagy a katonasággal üzemelteti. A Softex menekülttábor az egyik legfiatalabb, ugyanis oda helyezték át a korábban Idomeniben táborozók egy részét: a létesítmény jelenleg 1200-1500 menekültnek ad otthont. A táborlakók összetétele vegyes, de láthatóan nagy számban vannak jelen a családok, nők és a gyermekek. Horváth Sándor és az önkéntesek kettős céllal utaztak a helyszínre, segélyt vittek, tapasztalatot cseréltek és kapcsolatokat építettek. „Mindent sikerült maradéktalanul végrehajtani”, összegzett a szakember.  

A csapat tagjai érkezésük után ellátogattak a Diavata menekülttáborba, ahol az ott folyó feladatokról és az NGO-k számáról, tevékenységéről tájékozódtak. A vezető elmondja, a tábor 2016 februárjában jött létre (korábban katonai táborként üzemelt), a kapacitás 2500 fő és körülbelül 1000- 1200 szír, afgán ás iraki menekült él ott. A létesítmény a különböző nemzetközi és nemzeti segélyszervezetek segítségével szervezetten működik. A beszélgetés során kiderült, sokkal nagyobb szükség van segítségre a nem olyan régen létrehozott Softex táborban, amely valamikor textilgyár volt.

A csapat tagjai nem sokat tétováztak, tovább indultak a Softexbe, ahol a tábor a katonaság segítségével üzemel. Az Inter Volve nevű  görög segélyszervezet  projektvezetőjével, Felix-el tanácskoztak.  A szervezet többek között a „The Hope”, azaz „Remény” iskolát üzemelteti és az egyik legújabb munkájuk befejezéséhez keresnek segítő kezeket. A cél egy olyan védett „női ház”, azaz „shelter” felépítése és működtetése, amely a táborban élő nők helyzetén segíthet. Ott a táborlakó nők szabadon és védett körülmények között beszélhetnek az őket ért atrocitásokról, az erőszakról, de ott lesz lehetőségük a kismamáknak egészségügyi és pszichológiai konzultációra, tanácsadásra, a kisgyermekes anyukáknak gyermekeik etetésére, tisztába tételére, egyéb női dolgaik és problémáik megbeszélésére. A táborélet nem veszélytelen. Felix elmondta, hogy ez különösen a nők szempontjából van így, ezért fontos egy ilyen ház üzemeltetése. 

A magyarországi baptisták a helyszínen felmérték a helyzetet és felajánlották azonnali segítségüket. A feladat ácsolás jellegű volt, be kellett borítani a tetővel rendelkező, körülbelül 200 négyzetméteres favázszerkezetet. Felix, az Inter Volve csoportvezetője szívesen fogadta a felajánlást, mivel a háznak már régen működnie kellett volna. A szeretetszolgálat önkéntesei a kétkezű munkán túl faanyag és szerszámok vásárlásával is segítettek. Horváth Sándor felidézte, hogy a shelter melletti „Remény” iskolában önkéntesek négy tanteremben oktatták a táborlakó kisgyermekeket. Olykor-olykor a fűrészelés, fúrás-faragás, kopácsolás hangjára egy-két lelkes kis önkéntes is megjelent közöttük, igyekezve segíteni a rögtönzött építkezést.

Az A21 elnevezésű NGO szervezet világviszonylatban számos regionális irodát üzemeltet. A 2007-ben alakult szervezet első irodáját éppen Szalonikiben nyitotta meg 2008-ban és azóta több mint 11 irodát üzemeltet a világ tíz országában.  Stratégájuk a megelőzésre, védelemre, igazságszolgáltatásra és az összefogásra épül. Az A21 a 21. századi igazságtalanságokkal szemben áll ki, különösképpen a modern rabszolgatartás és az emberkereskedelem ellen emeli fel a hangját. A kapcsolat korábbi, hiszen a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programja és az A21 már több közös projektet végrehajtott. A görögországi megbeszélésen az A21-es kollégák tájékoztatták baptista partnereiket a görög táborokban végrehajtott, az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztető tevékenységük részleteiről és az esetleges további együttműködés lehetőségeiről.

Egyébként a Baptista Szeretetszolgálat az A21-el közös felvonulást szervez október 15-én 16 órától Budapesten, az eseményre a segélyszervezet várja a jelentkezéseket. További részletek: (http://www.baptistasegely.hu/hirek/belfold/felvonulas-a-szabadsagert-)

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére