X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

A kudarc kezelésének helyes módja a humanitárius szakemberek szerint

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. október 25., szerda 12:02

 

Kijev – Miként tanulhatnak hibáikból a humanitárius szervezetek szakemberei? A témában „Elbukott projektek és új megközelítések” címmel rendeztek konferenciát minap Kijevben, az ukrán Adventista Szeretetszolgálat központjában. Az esemény előadója volt Gál Dávid, a magyar Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója is.

 

A konferencián több mint százan hallgatták meg a Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról érkezett szakembereket.

Daria Tikhonova, az ukrán Adventista Szeretetszolgálat, az ADRA Ukrajna projektmenedzsere, az esemény szervezője egyebek mellett hangsúlyozta: „A civil társadalom aktívan fejlődött az elmúlt időszakban, több száz projektet hajtottunk végre különböző országokban, beleértve Ukrajnát is. Nagyon fontos, hogy jól végezzük a dolgunkat és tanuljunk a hibáinkból, ne ismételjük meg azokat.”

A szakemberek a kudarcok okairól beszéltek, olyan nehézségekről, amelyek felmerülhetnek egy projekt végrehajtása során: ilyen lehet a felületes tervezés és kommunikáció, vagy a sikertelen partneri kapcsolatok sora.

Margaret Olasinska-Chart, a Lengyel Orvosi Misszió Humanitárius Segélyezési Programjának vezetője elmondta, a szervezetek irányítása szintjén legtöbbször nehéz megegyezésre jutni, hiszen a szakemberek különböző kultúrákkal, vallásokkal és tradíciókkal szembesülve végzik feladataikat, dolgoznak együtt. Azonban a kevésbé sikeres partneri kapcsolatok mellett számos olyan lehetőség adódik, amelyeket – például az afrikai és ázsiai helyi szervezetek esetében – mindig ki lehet használni. Hozzátette, a problémákat mindig meg kell vitatni. „Ez olyan, mint egy házasság. Különböző problémákon kell átküzdeni magunkat, azokat meg kell beszélni, a nehézségeket meg kell oldani, folytatva a partneri kapcsolatot.”

Egy másik szakember, Christina Nnaji, az ADRA oktatási részlegének csehországi vezetője egyetért ezzel az összehasonlítással, elmondása szerint a legnagyobb probléma gyakran nem a kudarc maga, hanem az megvitatásától való tartózkodás. Christina a konferencia résztvevőinek a projektek tervezéséről és az ezekkel egy időben történő helyes kommunikáció fontosságáról is beszélt, kiemelve, hogy a jó projekt végrehajtása érdekében kommunikálni kell a partnerekkel, a csapat többi tagjával és azokkal is, akik munkánkban segíteni szeretnének.

„Egy humanitárius szakmai szervezetben olyan környezetet kell teremteni, ahol a kudarcokat helyes módon fogadják. A kudarcokról lehet beszélni, kielemezni és lehet tanulni belőlük”, mondta Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója. A szakértő példaként szervezetének három olyan projektszintű kudarcáról beszélt, amelyek tanulságaként a szervezet elkötelezte magát a folyamatos szakmai fejlesztés, a végrehajtó partnerek megsokszorozása és sokfunkciós mentőcsapatok bevetése mellett.

„Arra szeretném bátorítani az ukrán civil szervezetek munkatársait: ha van egy álmuk, céljuk a szervezetükre nézve, amit meg szeretnének valósítani, akkor ne adják fel a kudarcoknál, és sikerrel járnak”, mondta Gál Dávid. 

A szakértők meg vannak győződve arról: a hiba egyben lehetőség arra, hogy megálljunk és elemezzünk egy bizonyos helyzetet. A bukások segítenek abban, hogy a történteket másik szemszögből is megvizsgálhassuk, hiszen ezek mozdítják elő azt a változást, amely a jövőben sikerhez vezethet. 

Milan Zboril, a keleti kapcsolatok és a civil szervezetek fejlesztésének szakértője arról beszélt, mi lehet a bukás másik oka. Kiemelte, a civil szervezeteknek nem úgy kell segíteniük másokon, hogy értük, inkább úgy, hogy velük együtt cselekszenek. Fontos a kommunikáció, hiszen csak így lehet megtudni, milyen segítségre van szükség. Elmondta, egy időben meg volt győződve arról, hogy a városoknak hulladék-újrahasznosítási rendszerre és kevesebb parkra van szükségük. „Amikor elkezdtem az emberekkel beszélgetni, rájöttem, tévedtem. A falusiaknak szükségük volt egy járdára az iskolához vezető úton, mert a gyerekek a pocsolyákon keresztül közlekedtek. Abban a faluban azután nem csak egy járda épült meg, hanem az iskola előtt egy teret is megnyitották”, mondta Milan Zboril. 

A konferenciát követően egy 2018 nyaráig tartó képzéssorozat kezdődik meg Kijevben, Kramatorskban és Slavyanskban. A szakemberek mondják majd el a trénereknek, hogy miként tudnak hatékonyan forrásokat keresni, szó lesz a projekt-menedzsmentről, valamint arról is, milyen módon lehet együtt dolgozni az önkéntesekkel. A képzés zárása után a legjobban dolgozó résztvevőknek lehetőségük lesz meglátogatni egy szlovákiai, csehországi, lengyelországi vagy magyarországi partnerszervezetet.

Minden rendezvény „Az ukrán civil szervezetek menedzsmentfejlesztése, támogatás-keresése és kommunikációja” elnevezésű projekt keretein belül a Visegrád Alap és a holland kormány anyagi támogatása mellett valósul meg. Ezért öt európai partnerszervezet felelős: az ADRA Slovensko (Szlovákia), a PMM – Polish Medical Mission (Lengyelország), az ADRA Ceská Republika (Csehország), az ADRA Ukraine (Ukrajna) és a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Négyszázezer védőmaszk érkezett Pákozdról a határon túlra

Pákozd – Az egyik szállítmányt a Nagyvárad közelében lévő település Filadelfia Noom Idősek Otthona és más hasonló intézmények hasznosítják majd, hiszen a legfontosabb cél a gondozottak biztonsága. További 200 ezer védőmaszk az elmúlt napokban Böjte Csaba atya alapítványának erdélyi otthonaiba került a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjából.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Lap tetejére