X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Robotika: a kategóriában az eddigi legnagyobb magyar siker!

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2019. július 09., kedd 13:00

 

Sydney - Az ausztráliai Sydneyben rendezték meg 2019. július 2-től 8-ig a RoboCup Junior (RCJ) elnevezésű világversenyt, amelynek Rescue kategóriáiban a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata hatodik alkalommal képviselte Magyarországot.

Az RCJ egy világméretű kutatóprojekt része, amelyben a résztvevő nemzetek bajnok csapatai, vagyis kategóriájukban a világ legjobb robotépítői-programozói izgalmas verseny keretein belül osztják meg egymással tapasztalataikat. Rescue kategóriában a Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2019 nemzeti minősítő versenyen bajnoki címet szerzett ifj. Abán Csaba, Parilla Anna összeállítású, 2_Bit elnevezésű csapat képviselte hazánkat.

A 2_Bit már nem ismeretlen a nemzetközi mezőny számára sem: 2018-ban a Rescue Line (U19) versenyszámban Európa-bajnok ezüst és világbajnok bronzérmes csapatunk a nemzetközi szabályok szerint az idei évben kötelezően kategóriát váltva először indult a Rescue Maze (U19) ligában. A Rescue Maze robotok katasztrófa-szimulációs helyzetekben emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. A feladat szerint egy akadályokkal nehezített labirintusban kell felkutatni, majd mentőcsomagokkal ellátni a hőmérsékletükkel azonosítható, vagy vizuális jelekkel (falakon elhelyezett betűkkel) szimbolizált áldozatokat. A folyamatosan megújuló szabályok következtében a kategóriában induló robotok fejlesztése mára az RCJ menekítő ligáin belül a legmagasabb szintű technológiát és programozási környezetet igényli a versenyzőktől. Konstrukció tekintetében a több éves fejlesztési folyamat első szakaszaként csapatunk idei célja a részleges szenzorozással megvalósított, megbízható működésű, pontos és megfelelős sebességű robot elkészítése, programozása volt. 

Az országok közötti egyéni versenyszámban induló 28 csapatnak három nap alatt összesen nyolc, előre ismeretlen pályán kellett mentési feladatot végrehajtania. A végeredmény meghatározásakor a hét legjobb futam összesítése számított. A mezőny első felét tekintve a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata a második legrövidebb idő alatt, illetve megbízhatósági szempontból a 4. legkevesebb számú újraindítással teljesítette a megmérettetést, melynek során összesen 35 áldozatot mentettek ki, ez pontszámok tekintetében végül a 10. helyezést jelentette.  

A mezőny első felének kiegyenlítettségét mutatja, hogy a világbajnoki dobogóra esélyes orosz egység végzett a 9. helyen. A 2_Bit csapatunk idei eredménye a versenyen jellemző technológiai szint, a résztvevők száma és az elért helyezés tekintetében is az eddigi legnagyobb magyar sikernek számít a Rescue Maze kategória országok közötti egyéni versenyszámában.

Az alkalmazott konstrukció stabilitása, és az újabb tapasztalatok jó alapként szolgálhatnak a fejlesztés második ütemének megvalósításához, ezáltal a világ élmezőnyében még előkelőbb helyezések eléréséhez. A résztvevők közötti együttműködés erősítése érdekében minden évben a verseny után kerül megrendezésre a SuperTeam vetélkedő, melyben a nemzetek csapatai közösen, egyszerre több robottal oldják meg a helyszínen ismertetett feladatot. A sorsolás alapján a 22. helyezett ausztrál, valamint 26. helyezett indiai csapatokkal alkotott egységben társaink robotjai nem voltak alkalmasak a kitűzött feladat hatékony végrehajtására.

Robotunk mindkét fordulóban magas pontszámmal, elakadás nélkül teljesítette küldetését, viszont mivel csak a magyar robot tudott pontokat szerezni, így ez kevés volt a sikerhez az olyan SuperTeam egységekhez viszonyítva, ahol több robotnak is voltak legalább részmegoldásai. Az együttműködő szellemű, és egyben fejlődőképes ausztrál csapattal végzett közös munka során újabb pozitív élményekkel gazdagodtak versenyzőink.

Versenyző tanulók és iskolájuk: ifj. Abán Csaba, Parilla Anna (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest). A csapat felkészítője, mentora: Abán Csaba (Baptista Pedagógiai Intézet).

A versenyre való felkészüléshez a MOL Alapítvány (MOL Tehetségtámogató Program 2018 Művészet-tudomány Kategória) pályázati támogatása is hozzájárult, amelyből az Országos Baptista Robotika Csapat a felkészüléshez eszközöket vásárolt.

 


KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A magyarországi segítséggel épített Haiti gyermekotthonnak most együtt segíthetünk!

Port-au-Prince – A Baptista Szeretetszolgálat a Haitit ért 2010-es pusztító földrengés után helyi és nemzetközi partnerségben épített gyermekközpontot, ahol óvoda, iskola, árvaház és szakképzés is segíti a fiatalokat. Most újabb sürgős támogatásra van szükség.

Négyszázezer védőmaszk érkezett Pákozdról a határon túlra

Pákozd – Az egyik szállítmányt a Nagyvárad közelében lévő település Filadelfia Noom Idősek Otthona és más hasonló intézmények hasznosítják majd, hiszen a legfontosabb cél a gondozottak biztonsága. További 200 ezer védőmaszk az elmúlt napokban Böjte Csaba atya alapítványának erdélyi otthonaiba került a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjából.

A horvátok hálásak a magyar emberek szolidaritásáért, segítségéért

PETRINJA - A Baptista Szeretetszolgálat legutóbb a helyszínre utazott, tízfős nemzetközi csoportja egy hétig tevékenykedett Horvátország földrengés sújtotta területein. Munkatársaink és önkénteseink az eltelt idő alatt számos helyen hajtottak végre segélyezési feladatokat horvát partnereinkkel közösen.

Lap tetejére