X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Külföld

Baptista vezetők Sierra Leonéból

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. május 09., hétfő 16:32

 

A sokat szenvedett afrikai országból érkezett Joseph S. Fornah és Titus Kamara a segélyszervezetnél járva megköszönte a Baptista Szeretetszolgálatnak azt a munkáját, amit az Ebola-járvány idején végzett elsősorban helyi önkéntesének irányításával. A vendégek meglátogatták a segélyszervezet néhány fővárosi szociális intézményét, majd tapasztalatokat gyűjtöttek, illetve cseréltek a magyar munkatársakkal. Baczkó Zsuzsannával, a nemzetközi részleg programvezetőjével a jövőbeni együttműködés, magyar segítségnyújtás lehetőségeiről is beszéltek.              

A tevékenység annak idején egy külügyes segéllyel indult, a magyar állam támogatásához a Baptista Szeretetszolgálat is csatlakozott: steril eszközöket vásároltak, ezeket a Külügyminisztérium juttatta el az ebola által leginkább érintett országokba. Füredi Kamilla baptista misszionáriusként több évtizede élt Sierra Leonéban, a szeretetszolgálat az ő segítségével nyújtott közvetlen támogatást, miután Kambia körzetet karantén alá helyezték a hatóságok, mert nagyon megemelkedett a fertőzöttek száma. „A helyzet reménytelen, imádkozzatok értünk és azért, hogy ez a halálos kór ne tegye tönkre az országot”, üzenték akkor. Füredi Kamilláék vödröket, fertőtlenítőszert, szappant vittek az embereknek és rizst, hogy ne éhezzenek. A járvány után a szervezet az újrakezdésben is segített: helyi partnereik révén vetőmagokat, palántákat, szerszámokat és tartós élelmiszerekből álló segélycsomagot adományoztak a rászorulóknak. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója nemrégiben a helyszínen járva mérte fel a helyzetet, neki külön is köszönetet mondtak minap a helyi baptista vezetők.   

 A WHO adatai szerint a járvány kitörése, vagyis 2013 vége óta a nyugat-afrikai térségben 11 ezer olyan ebolás esetet regisztráltak, amelynek áldozata nem élte túl a betegséget. A mezőgazdaságból és kiskereskedelemből élők többségét a karantén ellehetetlenítette, megfosztva őket amúgy is szerény megélhetésüktől. A járvány miatt nagyon sok gyerek maradt árván, mindenféle támogatás nélkül.  

 

 

  

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Amerikai egészségügyi csoportot kísértünk el Kárpátaljára

Nagydobrony - Megérkezett és elkezdte munkáját Kárpátalján a keresztény önkéntesekből álló egészségügyi csoport, amelynek tagjai a következő napokban missziót végeznek az ottani magyarul beszélő, mélyszegénységben élő romák között. A csoport logisztikai biztosítását a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai végzik immár sok éve.

Robotika: a kategóriában az eddigi legnagyobb magyar siker!

Sydney - Az ausztráliai Sydneyben rendezték meg 2019. július 2-től 8-ig a RoboCup Junior (RCJ) elnevezésű világversenyt, amelynek Rescue kategóriáiban a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata hatodik alkalommal képviselte Magyarországot.

Európa második legeredményesebb EB résztvevője volt a baptista csapat

Hannover – 2019. június 21-től 23-ig Hannoverben rendezték meg a RoboCup Junior Euro 2019 elnevezésű robotika Európa-bajnokságot, ahol a Baptista Szeretetszolgálat csapata három kategóriában képviselte Magyarországot.

Lap tetejére