“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Együttműködés a katasztrófavédelemmel: a kutyás alosztályt segítettük

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2020. február 18., kedd 15:56

 

Budapest – A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás alosztálya a Fressnapf akciója nyomán kétmillió forintos támogatást kapott a Baptista Szeretetszolgálattól. Az ünnepélyes átadás már korábban megtörtént, az igazgatóság munkatársai február 18-án, kedden mutatták be, milyen eszközök beszerzésére fordították az összeget.  

Az eseményen jelen volt Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Horváth Sándor, a segélyszervezet Tisztelet a Hősöknek elnevezésű programjának vezetője, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Budapesti Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és gazdasági helyettese, Markos Zoltán tűzoltó ezredes, valamint a kutyás alosztály vezetője, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós – no és természetesen Karma, a nagyszerű belga juhász.  A kezdeményezés a Tisztelet a Hősöknek elnevezésű program keretében, a Baptista Szeretetszolgálat, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és a Fressnapf közös akciója során, a Fressnapf vásárlóinak adományaiból valósult meg. Az adományból a kutyás alosztály a mindennapi tevékenységhez és a felkészüléshez egyformán fontos, nélkülözhetetlen eszközöket vásárolt: egyebek mellett kötszereket, speciális ruhákat, övtáskákat, kennelt, egy csendes üzemmódban működő áramfejlesztőt, jelölőspray-t, fejlámpákat.  

– A Baptista Szeretetszolgálat Tisztelet a Hősöknek elnevezésű programja immár ötödik esztendeje ad lehetőséget számunkra arra, hogy a segítőket is segíthessük – mondta az eseményen Gál Dávid, hangsúlyozva, hogy a segélyszervezet nagy örömmel ajánlotta fel a támogatást a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás alosztályának. Teszi ezt már csak azért is, mert a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport miatt a Baptista Szeretetszolgálat a többi nagy magyarországi segélyszervezetnél is érzékenyebb akkor, ha a rendőrség, honvédség, vagy éppen a katasztrófavédelem munkáját kell – akár hosszabb távú együttműködéssel is – segíteni.

– Hálásan köszönjük a támogatást, mi annak örülnénk, ha minél kevesebb alkalommal kellene ezeket az eszközöket éles bevetésen használnunk, hiszen annál kevesebb volna a baj – reagált Varga Ferenc dandártábornok. Hozzátette, kutató-mentő kapacitásuk és készségük fejlesztésén keresztül az adományozók lényegében a magyar emberek biztonságát támogatták.

Leczki Sarolta főtörzszászlós elmondta: a kutyás alosztály elsősorban és leggyakrabban eltűnt személyek keresésében, felkutatásában vesz részt. Általában ha őket riasztják, olyan helyzetet találnak a helyszíneken, ahol már nincs idő hibázni, ezért is van szükség arra, hogy állandó tréningezéssel készüljenek feladataikra. Tudásukat nem csak a való élet kihívásai során, de nemzetközi versenyeken is rendszeresen bizonyítják.         

 

Lap tetejére