X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Szemüveget a hajléktalannak! – a Baptista Integrációs Központ sikeres akciója

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. május 28., csütörtök 14:52

 - A tavalyi sikeres pályázatot követően az Ofotért biztosította a legjobb feltételeket a program megvalósításához - mondta Agócs Ágnes, a projekt vezetője. - Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem kellett a rászorultaknak külön-külön elutazniuk a szemvizsgálat helyszínére, hanem sikerült egyszerre, egy időpontban sort keríteni az ellenőrzésre. Ugyancsak nagyon kedvezőnek bizonyult, hogy a cég széles választékot kínált ellátottjainknak, hiszen közel hatvan féle keretet biztosítottak a program kedvezményezettjeinek, így mindenki kiválaszthatta az egyéniségéhez legjobban illő szemüvegkeretet. Mindez az ellátottaknak természetesen teljesen ingyenes lehetőség volt.

A program során tehát a szakemberek megvizsgálták a rászorultak szemét, majd mindenkinek elkészítették a kiválasztott szemüveget.

- Több mint kétszázan kaptak úgy szemüveget, hogy mindenkinek a meglévő nagyobb szemészeti problémáját orvosoltuk - folytatta Agócs Ágnes. -  A pályázat kétszáz főre szólt, ám a Baptista Integrációs Központ biztosította, hogy e létszámon felül azok is élhessenek e lehetőséggel, akik erre rászorulnak.

Sok gondoktól, az élet viharaitól megtépázott ember arcára sikerült tehát mosolyt varázsolni a Baptista Integrációs Központ átmeneti hajléktalanszállóján. A szervezet négy ilyen szállót működtet egyenként mintegy 150 férőhellyel: Soroksáron kettőt, valamint Csepelen és Újbudán egyet-egyet.

A program végrehajtását felmérés előzte meg: kiderült, hogy meglepően sokan küszködnek valamilyen látásproblémával olyanok, akik saját anyagi erőből képtelenek lettek volna maguknak szemüveget vásárolni, sőt, még a vizsgálatig sem jutottak volna el.

A soroksári ellátottak egyike, Farkas Istvánné is csütörtökön kapott férjével együtt új szemüveget: ezután már számára sem okozhat gondot az olvasás.

- Óriási segítséget jelent ez itt mindenkinek, hiszen csak nagyon kevesen dolgozhatnak közülünk, a legtöbben segélyből vagy nyugdíjból éldegélnek - mondta az asszony. Ő férjével együtt már ötödik éve szállólakó, s bár kétszer is megpróbáltak saját lakást bérelni, ez csak akkor volt számukra lehetséges, ha akadt munkájuk. Azonban mindkétszer visszakerültek a szállóra. - Nekünk csak jó tapasztalataink voltak itt, ezért mindig ide jöttünk vissza. Le a kalappal a szociális munkások és a vezetők előtt, akik igyekeznek minden lehetségest megtenni az érdekünkben. Mindenben próbálnak segíteni.

- Hosszú és szomorú történet a miénk - sóhajtott Farkas Istvánné, amikor a sorsukról kérdeztem. Az asszony korábban tűzvédelmi vezető volt, majd halmozottan sérült embereket ápolt egy evangélikus szeretetotthonban, férje festő-mázolóként dolgozott. A lakásmaffia áldozatai lettek ők is, mint oly sokan Magyarországon, azóta kisebb megszakításokkal a hajléktalanok kenyerét eszik.

Amely másoknak csak félórás gond, nekik óriási problémát jelentett és ezért volt nagyszerű a segítség, amely megvalósult a Baptista Integrációs Központ soroksári szállójában.   

      

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A gratuláció és a köszönet hangjai a segélyszervezet konferenciáján

Galyatető – A Baptista Szeretetszolgálat 2019. évi, sorrendben nyolcadik országos vezetői konferenciáját május 15-én és 16-án rendezték meg. A segélyszervezet irányítói, szociális és oktatási területen dolgozó vezetői és munkatársai két napon át összegezték és értékelték az elmúlt időszak eredményeit, beszéltek a terveikről és előadásokat hallgattak meg a legfontosabb programokról.

Bíró Heni az Ultrabalatonon fut a fogyatékkal élő gyerekekért!

Balatonfüred – Bíró Heni, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági futója újabb versenyt teljesít a váci intézményünkben ellátott gyermekekért. Útnak indult az Ultrabalaton mezőnye!

Fejlesztés a hátrányos helyzetű gyermekekért a Bükk egyik falujában

Bükkszentmárton – A Baptista Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatának tagjai, szülők és gyermekek lesznek a kedvezményezettjei annak a fejlesztésnek, amely hetekkel korábban a Bükk-hegység egyik falujában kezdődött el. A projekt résztvevői és a helybéliek április 24-én, szerdán találkoztak a helyszínen, hogy rövid ünnepség keretein belül üdvözöljék a beruházás sikerét.

Lap tetejére