X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Szemüveget a hajléktalannak! – a Baptista Integrációs Központ sikeres akciója

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. május 28., csütörtök 14:52

 - A tavalyi sikeres pályázatot követően az Ofotért biztosította a legjobb feltételeket a program megvalósításához - mondta Agócs Ágnes, a projekt vezetője. - Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem kellett a rászorultaknak külön-külön elutazniuk a szemvizsgálat helyszínére, hanem sikerült egyszerre, egy időpontban sort keríteni az ellenőrzésre. Ugyancsak nagyon kedvezőnek bizonyult, hogy a cég széles választékot kínált ellátottjainknak, hiszen közel hatvan féle keretet biztosítottak a program kedvezményezettjeinek, így mindenki kiválaszthatta az egyéniségéhez legjobban illő szemüvegkeretet. Mindez az ellátottaknak természetesen teljesen ingyenes lehetőség volt.

A program során tehát a szakemberek megvizsgálták a rászorultak szemét, majd mindenkinek elkészítették a kiválasztott szemüveget.

- Több mint kétszázan kaptak úgy szemüveget, hogy mindenkinek a meglévő nagyobb szemészeti problémáját orvosoltuk - folytatta Agócs Ágnes. -  A pályázat kétszáz főre szólt, ám a Baptista Integrációs Központ biztosította, hogy e létszámon felül azok is élhessenek e lehetőséggel, akik erre rászorulnak.

Sok gondoktól, az élet viharaitól megtépázott ember arcára sikerült tehát mosolyt varázsolni a Baptista Integrációs Központ átmeneti hajléktalanszállóján. A szervezet négy ilyen szállót működtet egyenként mintegy 150 férőhellyel: Soroksáron kettőt, valamint Csepelen és Újbudán egyet-egyet.

A program végrehajtását felmérés előzte meg: kiderült, hogy meglepően sokan küszködnek valamilyen látásproblémával olyanok, akik saját anyagi erőből képtelenek lettek volna maguknak szemüveget vásárolni, sőt, még a vizsgálatig sem jutottak volna el.

A soroksári ellátottak egyike, Farkas Istvánné is csütörtökön kapott férjével együtt új szemüveget: ezután már számára sem okozhat gondot az olvasás.

- Óriási segítséget jelent ez itt mindenkinek, hiszen csak nagyon kevesen dolgozhatnak közülünk, a legtöbben segélyből vagy nyugdíjból éldegélnek - mondta az asszony. Ő férjével együtt már ötödik éve szállólakó, s bár kétszer is megpróbáltak saját lakást bérelni, ez csak akkor volt számukra lehetséges, ha akadt munkájuk. Azonban mindkétszer visszakerültek a szállóra. - Nekünk csak jó tapasztalataink voltak itt, ezért mindig ide jöttünk vissza. Le a kalappal a szociális munkások és a vezetők előtt, akik igyekeznek minden lehetségest megtenni az érdekünkben. Mindenben próbálnak segíteni.

- Hosszú és szomorú történet a miénk - sóhajtott Farkas Istvánné, amikor a sorsukról kérdeztem. Az asszony korábban tűzvédelmi vezető volt, majd halmozottan sérült embereket ápolt egy evangélikus szeretetotthonban, férje festő-mázolóként dolgozott. A lakásmaffia áldozatai lettek ők is, mint oly sokan Magyarországon, azóta kisebb megszakításokkal a hajléktalanok kenyerét eszik.

Amely másoknak csak félórás gond, nekik óriási problémát jelentett és ezért volt nagyszerű a segítség, amely megvalósult a Baptista Integrációs Központ soroksári szállójában.   

      

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Megújult otthonban várjuk a rászoruló, támogatott családokat

Debrecen – Június 25-én, kedden ünnepélyes külsőségek mellett nyitottuk meg a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának korszerű, új épületét.

Folytatódik a kiváló együttműködés a Magyar Honvédséggel

Ócsa – Negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi, úgynevezett „nem kinetikus képességek” alkalmazásán alapuló gyakorlatát az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, melynek látogatói napjára a Baptista Szeretetszolgálat is meghívást kapott.

Ügyességi és logikai feladatokkal vártuk a fiatalokat a gyermekfesztiválon

Fót - Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is ott voltunk a sorrendben hetedik alkalommal megrendezett fóti Országos Nyárköszöntő Gyermekfesztiválon, ahol "hétpróbás" feladatokat állítottunk össze a fiatalok számára. Köszönjük a hozzánk csatlakozott önkéntesek értékes segítségét!

Lap tetejére