X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Minden szolgálat alapja a szeretet – baptista szolgáltatók záró konferenciája

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. október 14., szerda 16:10

 

 

Az eseményt Szenczy Sándornak, a Baptista Szeretetszolgálat elnökének, Papp Jánosnak, a Magyarországi Baptista Egyház elnökének és Mészáros Kornél főtitkárnak megnyitó beszéde vezette be. „Tudunk egységben gondolkodni, s képesek vagyunk olyan programok végrehajtására, amelyek növelik a szociális ágazat működésének színvonalát”, jelentette ki Szenczy Sándor. A magyarországi baptista gyülekezetek köszöntését Papp János tolmácsolta a konferencia résztvevőinek. „Az alapkellék a szeretet, mennél több a tudás, annál több elkötelezettségre van szükség a szociális munka területén”, mondta Mészáros Kornél.

Az egyházi szolgálatokról, a finanszírozás részleteiről, a normatívák változásairól Horváth Dániel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikai referense beszélt, majd Mester Dániel, a minisztérium főosztályvezetője az ágazati fejlesztési lehetőségekről számolt be az európai uniós támogatások tükrében. Beszélt egy új elemről, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programról, amelynek két célcsoportja van: a szegény gyermekes családok és a közterületen élő hajléktalanok. Az elmúlt hetek történései miatt Mészáros Kornél és Heidl Beáta, a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központjának intézményvezetője a Magyar Államkincstár intézkedésének (a normatív támogatás felfüggesztésének) hatásairól, következményeiről szólt. Több más mellett elhangzott: jelenleg 300 dolgozó 2600 ellátottról gondoskodik a házi segítségnyújtás rendszerében.    

Az első előadásnap második felében Kocsis-Nagy Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője a magyarországi baptisták „szocio-demográfiai sajátosságairól” tartott előadást. Egy adat a sok közül: a 2011-es felmérés eredménye szerint több mint 18 ezren vallották magukat baptistának, s az előadó hozzáfűzte, ez a korábbi adatokhoz képest némi emelkedést jelent, de ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy ennyi baptista van Magyarországon. És még egy érdekes adat a sok közül: az összes magyarországi vallási közösség közül a baptisták vállalják a legtöbb gyermeket, száz férfira 166 megszületett gyermek jut. (Ez az arány a katolikusnál 132, a reformátusoknál 137.) Varjú Lajos projektmenedzser a konferenciának témát adó projektet mutatta be, Opauszki György szakmai vezető az egyházi programokról, Révész Szilvia kommunikációs igazgató A szegénység 100 arca című kiadványról beszélt. A konferencia további részében szóba kerültek a gyülekezeti kapcsolatok, az önkéntesek, a képzések, a nemzetközi tevékenység, az együttműködések: például az evangélikus szolgálatokkal.         

A konferencia második napján a módszertani  anyagok bemutatása mellett az emberkereskedelem elleni küzdelemről, az intézkedéstaktikai képzésről, a szupervízióról, a Cipősdoboz Akcióról beszéltek az előadók, a szociális szolgáltatások jövőjéről pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselője szólt.       

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A gratuláció és a köszönet hangjai a segélyszervezet konferenciáján

Galyatető – A Baptista Szeretetszolgálat 2019. évi, sorrendben nyolcadik országos vezetői konferenciáját május 15-én és 16-án rendezték meg. A segélyszervezet irányítói, szociális és oktatási területen dolgozó vezetői és munkatársai két napon át összegezték és értékelték az elmúlt időszak eredményeit, beszéltek a terveikről és előadásokat hallgattak meg a legfontosabb programokról.

Bíró Heni az Ultrabalatonon fut a fogyatékkal élő gyerekekért!

Balatonfüred – Bíró Heni, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági futója újabb versenyt teljesít a váci intézményünkben ellátott gyermekekért. Útnak indult az Ultrabalaton mezőnye!

Fejlesztés a hátrányos helyzetű gyermekekért a Bükk egyik falujában

Bükkszentmárton – A Baptista Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatának tagjai, szülők és gyermekek lesznek a kedvezményezettjei annak a fejlesztésnek, amely hetekkel korábban a Bükk-hegység egyik falujában kezdődött el. A projekt résztvevői és a helybéliek április 24-én, szerdán találkoztak a helyszínen, hogy rövid ünnepség keretein belül üdvözöljék a beruházás sikerét.

Lap tetejére