X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Minden szolgálat alapja a szeretet – baptista szolgáltatók záró konferenciája

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. október 14., szerda 16:10

 

 

Az eseményt Szenczy Sándornak, a Baptista Szeretetszolgálat elnökének, Papp Jánosnak, a Magyarországi Baptista Egyház elnökének és Mészáros Kornél főtitkárnak megnyitó beszéde vezette be. „Tudunk egységben gondolkodni, s képesek vagyunk olyan programok végrehajtására, amelyek növelik a szociális ágazat működésének színvonalát”, jelentette ki Szenczy Sándor. A magyarországi baptista gyülekezetek köszöntését Papp János tolmácsolta a konferencia résztvevőinek. „Az alapkellék a szeretet, mennél több a tudás, annál több elkötelezettségre van szükség a szociális munka területén”, mondta Mészáros Kornél.

Az egyházi szolgálatokról, a finanszírozás részleteiről, a normatívák változásairól Horváth Dániel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikai referense beszélt, majd Mester Dániel, a minisztérium főosztályvezetője az ágazati fejlesztési lehetőségekről számolt be az európai uniós támogatások tükrében. Beszélt egy új elemről, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programról, amelynek két célcsoportja van: a szegény gyermekes családok és a közterületen élő hajléktalanok. Az elmúlt hetek történései miatt Mészáros Kornél és Heidl Beáta, a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központjának intézményvezetője a Magyar Államkincstár intézkedésének (a normatív támogatás felfüggesztésének) hatásairól, következményeiről szólt. Több más mellett elhangzott: jelenleg 300 dolgozó 2600 ellátottról gondoskodik a házi segítségnyújtás rendszerében.    

Az első előadásnap második felében Kocsis-Nagy Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője a magyarországi baptisták „szocio-demográfiai sajátosságairól” tartott előadást. Egy adat a sok közül: a 2011-es felmérés eredménye szerint több mint 18 ezren vallották magukat baptistának, s az előadó hozzáfűzte, ez a korábbi adatokhoz képest némi emelkedést jelent, de ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy ennyi baptista van Magyarországon. És még egy érdekes adat a sok közül: az összes magyarországi vallási közösség közül a baptisták vállalják a legtöbb gyermeket, száz férfira 166 megszületett gyermek jut. (Ez az arány a katolikusnál 132, a reformátusoknál 137.) Varjú Lajos projektmenedzser a konferenciának témát adó projektet mutatta be, Opauszki György szakmai vezető az egyházi programokról, Révész Szilvia kommunikációs igazgató A szegénység 100 arca című kiadványról beszélt. A konferencia további részében szóba kerültek a gyülekezeti kapcsolatok, az önkéntesek, a képzések, a nemzetközi tevékenység, az együttműködések: például az evangélikus szolgálatokkal.         

A konferencia második napján a módszertani  anyagok bemutatása mellett az emberkereskedelem elleni küzdelemről, az intézkedéstaktikai képzésről, a szupervízióról, a Cipősdoboz Akcióról beszéltek az előadók, a szociális szolgáltatások jövőjéről pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselője szólt.       

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Családgondozó munkakör betöltésére keres munkatársakat a BIK

Budapest - A Baptista Integrációs Központ keres a 15. kerületben nyíló, teljesen új Családok Átmeneti Otthonába segítségnyújtásban elkötelezett munkatársakat, családgondozó munkakör betöltésére.

A Caola Zrt. is azok között van, akik segítik a védekezést

Diósd – A Caola Zrt. ötezer liternyi kéz- és felületfertőtlenítő-szer adományának átadásán jelen volt Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke is.

Sikeresen véget ért az egyhetes licit

Budapest – Mintegy 810 ezer forint gyűlt össze Vujity Tvrtko és Ambrus Attila felajánlása nyomán, az összeg a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott rászorulókhoz kerül.

Lap tetejére