“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Civil-katonai párbeszéd a Baptista Szeretetszolgálattal

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2017. április 04., kedd 10:01

 

Budapest – Tizennegyedik alkalommal rendezett Civil Kerekasztal elnevezéssel programot az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK). A rendezvényen ott voltak a Baptista Szeretetszolgálat szakemberei is, valamint először vettek részt a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) képviselői.

 

A találkozó célja a katonai és a civil oldal közötti kölcsönös tájékoztatás, valamint az együttműködési lehetőségek továbbfejlesztése volt. Résztvevők: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának (UNHCR), a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a Nemzetközi Képzési Osztály, az Országos Rendőr Főkapitányság Oktatási és Kiképzési Központ, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Migrációkutató Intézet képviselői, illetve az amerikai haderő Székesfehérváron települő Civil Affairs csoportja.

A résztvevőket Szilágyi Csaba ezredes, az MH CKELMK parancsnoka köszöntötte, majd Garas László ezredes, a tavaly szeptember elsején aktivált magyar NFIU parancsnoka ismertette a Székesfehérváron működő szervezet létrehozásának történetét, a szervezeti struktúrát, valamint a feltöltöttség állapotát. A parancsnok kiemelte: az NFIU az összes hagyományos katonai törzsfunkciót teljes mértékben el tudja látni, hiszen rendelkezik az ehhez szükséges szervezeti elemekkel, a különbség egy nagyobb parancsnoksághoz viszonyítva csupán annyi, hogy az NFIU mindezt kisebb létszámmal valósítja meg.

A közeljövőben sorra kerülő legfontosabb, az NFIU-t érintő eseményekről szólva Garas ezredes elmondta: a szervezet májusi Precise Reception 2017 elnevezésű minősítő gyakorlatát és az ennek eredményeként várhatóan megszerzett NATO teljes műveleti képesség elérését egy újabb megmérettetés, a nagyszabású nemzetközi Sabre Guardian 2017 gyakorlat követi majd, amelynek alkalmával a magyar NFIU újból vizsgázni fog.

A parancsnok kiemelte: az NFIU alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátásához elengedhetetlen, hogy szoros együttműködést tudjon kialakítani ezekkel a civil szervezetekkel is, hiszen e nélkül nehezen lenne megvalósítható a beérkező szövetséges katonai erők megfelelő fogadása, állomásoztatása és továbbmozgatása. A nemzetközi törzzsel működő NFIU ugyanakkor a szövetség kollektív védelmi törekvéseinek, a NATO folyamatos, látható és megerősített jelenlétének szimbóluma is, aminek meg kell jelennie a civil szférában. Ennek érdekében a szervezetnek bővítenie, erősítenie kell civil kapcsolatait, így folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, amelyhez nem csak saját csatornáit, hanem az MH CKELMK-val egyetértésben annak már meglévő kapcsolati hálóját is igénybe tudja majd venni.

Az MH CKELMK kiemelt kiképzési eseménye idén a szeptember második felében sorra kerülő, harcászati szintű Soft Caps 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlat lesz, amely további lehetőséget biztosíthat a nem-kinetikus műveletek sikeres végrehajtásához szükséges együttműködés begyakorlásához a katonai oldal és a civil szereplők között. A gyakorlat magyarországi helyszíneken, valós környezetben, valós civil hatóságok, kormányzati, nem kormányzati, és nemzetközi szervezetek együttműködésével, nemzetközi CIMIC és PSYOPS szakállomány bevonásával valósul meg. Az MH CKELMK elképzelése alapján a részt vevő civil szervezetek igény szerint akár saját „miniex”-et, vagyis egy, a speciális feladataik célzott begyakorlását szolgáló kisebb gyakorlatot is beilleszthetnek a gyakorlat forgatókönyvébe, legyen szó természeti katasztrófa által előidézett vagy migráció miatt kialakult válsághelyzet kezeléséről.

A Baptista Szeretetszolgálatnak például nagy tapasztalata van ilyen téren, hiszen a világ több válsággócában hajtott már végre hasonló feladatokat katonákkal közösen, így várhatóan a soron következő gyakorlat során is sikerül majd megtalálni a mindkét fél számára előnyös együttműködési formát. Az évek során kialakult jó kapcsolat eredményeként a Baptista Szeretetszolgálat „Tisztelet a Hősöknek” programja keretein belül a hadiárvákat és a határon szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket is támogatásban tudja részesíteni.

(Forrás: honvédelem.hu)



Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Pont ott segítünk, ahol kell. Tedd jobbá a világot adód 1 %-ával!

Adószám: 18485529-1-42 Technikai szám: 0286

Köszönjük, hogy valóban több lehetett, mint egy ételosztás!

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szolgálata Kőbánya önkormányzatának támogatásával „Több mint ételosztás” elnevezéssel egy komplex szolgáltatást nyújtó rendezvényre várta 2024. február 10-én, szombaton elsősorban a 10. kerületi közterületen és az intézményekben élő, hajléktalan embereket.

Mentőcsapatunk tagjait köszöntötték a törökországi földrengés évfordulóján

Budapest - A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben látták vendégül azokat a magyar kutató-mentő csapatokat és családtagjaikat, akik az egy évvel ezelőtt bekövetkezett földrengések után harmincöt túlélőt emeltek ki a romok alól.

Lap tetejére