X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Adatok, információk a népvándorlásról

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. június 28., kedd 09:55

 

Az előadások témája az IOM által nemrég kidolgozott és rendszerbe állított, a migránsok mozgását követő mátrix volt (DTM- Displacement Tracking Matrix), amely a balkáni útvonalon napjainkban végbemenő népvándorlásról gyűjt adatokat. A beszámolók az adatkezelés és adatfelhasználás során szerzett tapasztalatokat mutatták be a hallgatóságnak. Az előadók több országból, így Törökországból, Görögországból, Szerbiából és az IOM svájci központjából érkeztek.

A felszólalók kifejtették, hogy az egyes országokban milyen technikai módszerrel és nagyságrendben folyik az adatgyűjtés és arról is szóltak, mi történik az összegyűjtött adatokkal. Ezek gyűjtése a legtöbb esetben kérdezőbiztosok által történik, ezt egy-egy adott országban több helyszínen végzik az érkezéskor, a táborokban és kilépéskor. Egy előre elkészített standard kérdőívet használnak, de ezen túl személyes interjúkat is készítenek. Az így keletkezett adathalmazt elemzik, strukturálják, amely alapján heti, havi, de éves összehasonlító elemzéseket is készítenek és tesznek közzé az IOM honlapján (http://migration.iom.int/europe/).

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője elmondta, hogy a mátrixba bevitt adatok nyilvánosak és az IOM honlapján bárki számára elérhetőek, de még az adatok feldolgozását tartalmazó periodikus jelentések is letölthetőek. Mindezek az információk nagyban támogatják a migrációval foglalkozó segélymunkások és szakértők munkáját, de a laikus érdeklődőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtanak. Az esemény alkalmat adott a kapcsolatépítésre a hazai és külföldi szakemberekkel, meghívott vendégekkel. 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Telephelyvezetőket keres a Baptista Integrációs Központ

Budapest - A Baptista Integrációs Központ keres a 15. kerületben nyíló, új Családok Átmeneti Otthonába segítségnyújtásban elkötelezett munkatársakat, telephelyvezetői munkakör betöltésére.

Magyarországi tanulmányút a kelet-ukrajnai programhoz kapcsolódóan

Budapest - A Visegrádi Alap és a Koreai Köztársaság Pénzügyminisztériuma által támogatott kelet-ukrajnai programunkban év eleje óta folynak képzések Dnyipróban. A program keretében hárman vehettek részt egy magyarországi tanulmányúton.

Fókuszban a tudás és a tapasztalat átadása: program a civilekért

Budapest - A Visegrádi Alap által támogatott nyugat-ukrajnai programunkban év eleje óta folynak képzések Nagydobronyban. A program keretében a résztvevők közül tizenketten kapnak lehetőséget arra, hogy valamelyik „visegrádi négyes“ országba látogassanak és négynapos tanulmányúton vegyenek részt.

Lap tetejére