X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Adatok, információk a népvándorlásról

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. június 28., kedd 09:55

 

Az előadások témája az IOM által nemrég kidolgozott és rendszerbe állított, a migránsok mozgását követő mátrix volt (DTM- Displacement Tracking Matrix), amely a balkáni útvonalon napjainkban végbemenő népvándorlásról gyűjt adatokat. A beszámolók az adatkezelés és adatfelhasználás során szerzett tapasztalatokat mutatták be a hallgatóságnak. Az előadók több országból, így Törökországból, Görögországból, Szerbiából és az IOM svájci központjából érkeztek.

A felszólalók kifejtették, hogy az egyes országokban milyen technikai módszerrel és nagyságrendben folyik az adatgyűjtés és arról is szóltak, mi történik az összegyűjtött adatokkal. Ezek gyűjtése a legtöbb esetben kérdezőbiztosok által történik, ezt egy-egy adott országban több helyszínen végzik az érkezéskor, a táborokban és kilépéskor. Egy előre elkészített standard kérdőívet használnak, de ezen túl személyes interjúkat is készítenek. Az így keletkezett adathalmazt elemzik, strukturálják, amely alapján heti, havi, de éves összehasonlító elemzéseket is készítenek és tesznek közzé az IOM honlapján (http://migration.iom.int/europe/).

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője elmondta, hogy a mátrixba bevitt adatok nyilvánosak és az IOM honlapján bárki számára elérhetőek, de még az adatok feldolgozását tartalmazó periodikus jelentések is letölthetőek. Mindezek az információk nagyban támogatják a migrációval foglalkozó segélymunkások és szakértők munkáját, de a laikus érdeklődőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtanak. Az esemény alkalmat adott a kapcsolatépítésre a hazai és külföldi szakemberekkel, meghívott vendégekkel. 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A gratuláció és a köszönet hangjai a segélyszervezet konferenciáján

Galyatető – A Baptista Szeretetszolgálat 2019. évi, sorrendben nyolcadik országos vezetői konferenciáját május 15-én és 16-án rendezték meg. A segélyszervezet irányítói, szociális és oktatási területen dolgozó vezetői és munkatársai két napon át összegezték és értékelték az elmúlt időszak eredményeit, beszéltek a terveikről és előadásokat hallgattak meg a legfontosabb programokról.

Bíró Heni az Ultrabalatonon fut a fogyatékkal élő gyerekekért!

Balatonfüred – Bíró Heni, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági futója újabb versenyt teljesít a váci intézményünkben ellátott gyermekekért. Útnak indult az Ultrabalaton mezőnye!

Fejlesztés a hátrányos helyzetű gyermekekért a Bükk egyik falujában

Bükkszentmárton – A Baptista Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatának tagjai, szülők és gyermekek lesznek a kedvezményezettjei annak a fejlesztésnek, amely hetekkel korábban a Bükk-hegység egyik falujában kezdődött el. A projekt résztvevői és a helybéliek április 24-én, szerdán találkoztak a helyszínen, hogy rövid ünnepség keretein belül üdvözöljék a beruházás sikerét.

Lap tetejére