X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Adatok, információk a népvándorlásról

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. június 28., kedd 09:55

 

Az előadások témája az IOM által nemrég kidolgozott és rendszerbe állított, a migránsok mozgását követő mátrix volt (DTM- Displacement Tracking Matrix), amely a balkáni útvonalon napjainkban végbemenő népvándorlásról gyűjt adatokat. A beszámolók az adatkezelés és adatfelhasználás során szerzett tapasztalatokat mutatták be a hallgatóságnak. Az előadók több országból, így Törökországból, Görögországból, Szerbiából és az IOM svájci központjából érkeztek.

A felszólalók kifejtették, hogy az egyes országokban milyen technikai módszerrel és nagyságrendben folyik az adatgyűjtés és arról is szóltak, mi történik az összegyűjtött adatokkal. Ezek gyűjtése a legtöbb esetben kérdezőbiztosok által történik, ezt egy-egy adott országban több helyszínen végzik az érkezéskor, a táborokban és kilépéskor. Egy előre elkészített standard kérdőívet használnak, de ezen túl személyes interjúkat is készítenek. Az így keletkezett adathalmazt elemzik, strukturálják, amely alapján heti, havi, de éves összehasonlító elemzéseket is készítenek és tesznek közzé az IOM honlapján (http://migration.iom.int/europe/).

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője elmondta, hogy a mátrixba bevitt adatok nyilvánosak és az IOM honlapján bárki számára elérhetőek, de még az adatok feldolgozását tartalmazó periodikus jelentések is letölthetőek. Mindezek az információk nagyban támogatják a migrációval foglalkozó segélymunkások és szakértők munkáját, de a laikus érdeklődőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtanak. Az esemény alkalmat adott a kapcsolatépítésre a hazai és külföldi szakemberekkel, meghívott vendégekkel. 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Megújult otthonban várjuk a rászoruló, támogatott családokat

Debrecen – Június 25-én, kedden ünnepélyes külsőségek mellett nyitottuk meg a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának korszerű, új épületét.

Folytatódik a kiváló együttműködés a Magyar Honvédséggel

Ócsa – Negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi, úgynevezett „nem kinetikus képességek” alkalmazásán alapuló gyakorlatát az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, melynek látogatói napjára a Baptista Szeretetszolgálat is meghívást kapott.

Ügyességi és logikai feladatokkal vártuk a fiatalokat a gyermekfesztiválon

Fót - Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is ott voltunk a sorrendben hetedik alkalommal megrendezett fóti Országos Nyárköszöntő Gyermekfesztiválon, ahol "hétpróbás" feladatokat állítottunk össze a fiatalok számára. Köszönjük a hozzánk csatlakozott önkéntesek értékes segítségét!

Lap tetejére