X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Adatok, információk a népvándorlásról

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2016. június 28., kedd 09:55

 

Az előadások témája az IOM által nemrég kidolgozott és rendszerbe állított, a migránsok mozgását követő mátrix volt (DTM- Displacement Tracking Matrix), amely a balkáni útvonalon napjainkban végbemenő népvándorlásról gyűjt adatokat. A beszámolók az adatkezelés és adatfelhasználás során szerzett tapasztalatokat mutatták be a hallgatóságnak. Az előadók több országból, így Törökországból, Görögországból, Szerbiából és az IOM svájci központjából érkeztek.

A felszólalók kifejtették, hogy az egyes országokban milyen technikai módszerrel és nagyságrendben folyik az adatgyűjtés és arról is szóltak, mi történik az összegyűjtött adatokkal. Ezek gyűjtése a legtöbb esetben kérdezőbiztosok által történik, ezt egy-egy adott országban több helyszínen végzik az érkezéskor, a táborokban és kilépéskor. Egy előre elkészített standard kérdőívet használnak, de ezen túl személyes interjúkat is készítenek. Az így keletkezett adathalmazt elemzik, strukturálják, amely alapján heti, havi, de éves összehasonlító elemzéseket is készítenek és tesznek közzé az IOM honlapján (http://migration.iom.int/europe/).

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője elmondta, hogy a mátrixba bevitt adatok nyilvánosak és az IOM honlapján bárki számára elérhetőek, de még az adatok feldolgozását tartalmazó periodikus jelentések is letölthetőek. Mindezek az információk nagyban támogatják a migrációval foglalkozó segélymunkások és szakértők munkáját, de a laikus érdeklődőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtanak. Az esemény alkalmat adott a kapcsolatépítésre a hazai és külföldi szakemberekkel, meghívott vendégekkel. 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Sikeresen véget ért az egyhetes licit

Budapest – Mintegy 810 ezer forint gyűlt össze Vujity Tvrtko és Ambrus Attila felajánlása nyomán, az összeg a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott rászorulókhoz kerül.

Maszkok, fertőtlenítőszer és Béres Csepp érkezett Kiskőrösre

Kiskőrös - A Baptista Szeretetszolgálat május 14-én, csütörtökön adományokat adott át a Kiskőrösi Baptista Szeretetház részére: a maszkok, fertőtlenítőszerek és más készítmények természetesen továbbra is a legjobban veszélyeztetebbek, az idős emberek védelmét szolgálják.

Fertőtlenítőszerekkel támogat az Unilever Magyarország Kft.

Budapest – A Baptista Szeretetszolgálat is átvette a többi nagyobb segélyszervezettel együtt pénteken az adományként kapott fertőtlenítőszereket, amelyeket rövidesen célba juttat.

Lap tetejére