X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Szorgos Kezek Háza: évtizedes álom válik valóra

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. június 18., csütörtök 11:50

 

 

A váci Szorgos Kezek Háza sorrendben a harmadik intézménye lett annak idején, a 2006. februári kapunyitást követően a Baptista Szeretetszolgálatnak. Bérelt épületben kezdődött a munka és a tevékenység, de idővel esély nyílt arra, hogy a váci önkormányzat által 2007-ben adományozott telekre, új építésű házba költözhessenek a szakképzett gondozók és a gondozottak. Az elmúlt évben kiírt, Harmóniában Istennel elnevezésű (EGYH-EOR-14-0475-ös számú) pályázat adott lehetőséget arra, hogy a már rendelkezésre álló források kiegészülhessenek a rászorultak érdekében: ezzel 3 millió forint támogatta meg a saját erőt. A mintegy 42 millió forint teljes költségvetésű épület akkor már szerkezetkész állapotban volt, mára a létesítmény kívül-belül elkészült, a telek, illetve a parkoló kialakítása pedig folyamatban van. A költözés várhatóan a nyár végén megtörténhet.

A korábbi, bérelt épületben harminc 18 évesnél idősebb fogyatékkal élő nappali ellátására volt lehetőség, az új házban már negyvenen lehetnek a gondozottak. Az előrelépés azért is jelentős, mert a lakók nagy többsége súlyos fogyatékossággal él. Ezért is fontos az akadálymentes környezet kialakítása, amely elképzelés a spotpálya és a kert megépítésével együtt már a jövő tervei közé tartozik. A fenntartó Baptista Szeretetszolgálatnál úgy gondolják, mintegy 60 millió forint teljes összegből minden megvalósulhat, amire még a váci intézménynek szüksége lehet.        

A pályázat egyébként jelentős mértékben segítette a Szorgos Kezek Háza lakóinak érdekében kialakított és kialakításra váró speciális környezetet. A szakemberek úgy látják, a fejlesztéssel a közepesen súlyos és súlyosan-halmozottan fogyatékos fiatalok közlekedése, sport- és terápiás tevékenysége, az egyéni, kis- és nagycsoportos foglalkozások megszervezése előtt sokkal több lehetőség nyílik.A korszerű kialakítás, a vidám színek, a tágas terek, a hatalmas udvar a gondozottak kényelmét, komfortérzetét szolgálják, miközben az elektromos kapu, a biztonsági berendezés megfelelő védelmet nyújt.   

Rövidesen tehát a város vezetőinek, az egyházak, az illetékes minisztérium és a váci szociális intézmények, speciális iskolák és a sajtó képviselőinek jelenétében ünnepelhet a Baptista Szeretetszolgálat Vácott: a működési engedély megszerzése után a gondozók és a gondozottak birtokukba vehetik a nappali ellátást biztosító intézményt. A távolabbi jövőről szólva említették meg a segélyszervezet váci szakemberei, hogy igen nagy igény volna egy bentlakásos intézmény kialakítására, hiszen a szülők egyre idősebbek, a gondozottak pedig idővel magukra maradnak.

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

A gratuláció és a köszönet hangjai a segélyszervezet konferenciáján

Galyatető – A Baptista Szeretetszolgálat 2019. évi, sorrendben nyolcadik országos vezetői konferenciáját május 15-én és 16-án rendezték meg. A segélyszervezet irányítói, szociális és oktatási területen dolgozó vezetői és munkatársai két napon át összegezték és értékelték az elmúlt időszak eredményeit, beszéltek a terveikről és előadásokat hallgattak meg a legfontosabb programokról.

Bíró Heni az Ultrabalatonon fut a fogyatékkal élő gyerekekért!

Balatonfüred – Bíró Heni, a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági futója újabb versenyt teljesít a váci intézményünkben ellátott gyermekekért. Útnak indult az Ultrabalaton mezőnye!

Fejlesztés a hátrányos helyzetű gyermekekért a Bükk egyik falujában

Bükkszentmárton – A Baptista Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózatának tagjai, szülők és gyermekek lesznek a kedvezményezettjei annak a fejlesztésnek, amely hetekkel korábban a Bükk-hegység egyik falujában kezdődött el. A projekt résztvevői és a helybéliek április 24-én, szerdán találkoztak a helyszínen, hogy rövid ünnepség keretein belül üdvözöljék a beruházás sikerét.

Lap tetejére