X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Belföld

Szorgos Kezek Háza: évtizedes álom válik valóra

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. június 18., csütörtök 11:50

 

 

A váci Szorgos Kezek Háza sorrendben a harmadik intézménye lett annak idején, a 2006. februári kapunyitást követően a Baptista Szeretetszolgálatnak. Bérelt épületben kezdődött a munka és a tevékenység, de idővel esély nyílt arra, hogy a váci önkormányzat által 2007-ben adományozott telekre, új építésű házba költözhessenek a szakképzett gondozók és a gondozottak. Az elmúlt évben kiírt, Harmóniában Istennel elnevezésű (EGYH-EOR-14-0475-ös számú) pályázat adott lehetőséget arra, hogy a már rendelkezésre álló források kiegészülhessenek a rászorultak érdekében: ezzel 3 millió forint támogatta meg a saját erőt. A mintegy 42 millió forint teljes költségvetésű épület akkor már szerkezetkész állapotban volt, mára a létesítmény kívül-belül elkészült, a telek, illetve a parkoló kialakítása pedig folyamatban van. A költözés várhatóan a nyár végén megtörténhet.

A korábbi, bérelt épületben harminc 18 évesnél idősebb fogyatékkal élő nappali ellátására volt lehetőség, az új házban már negyvenen lehetnek a gondozottak. Az előrelépés azért is jelentős, mert a lakók nagy többsége súlyos fogyatékossággal él. Ezért is fontos az akadálymentes környezet kialakítása, amely elképzelés a spotpálya és a kert megépítésével együtt már a jövő tervei közé tartozik. A fenntartó Baptista Szeretetszolgálatnál úgy gondolják, mintegy 60 millió forint teljes összegből minden megvalósulhat, amire még a váci intézménynek szüksége lehet.        

A pályázat egyébként jelentős mértékben segítette a Szorgos Kezek Háza lakóinak érdekében kialakított és kialakításra váró speciális környezetet. A szakemberek úgy látják, a fejlesztéssel a közepesen súlyos és súlyosan-halmozottan fogyatékos fiatalok közlekedése, sport- és terápiás tevékenysége, az egyéni, kis- és nagycsoportos foglalkozások megszervezése előtt sokkal több lehetőség nyílik.A korszerű kialakítás, a vidám színek, a tágas terek, a hatalmas udvar a gondozottak kényelmét, komfortérzetét szolgálják, miközben az elektromos kapu, a biztonsági berendezés megfelelő védelmet nyújt.   

Rövidesen tehát a város vezetőinek, az egyházak, az illetékes minisztérium és a váci szociális intézmények, speciális iskolák és a sajtó képviselőinek jelenétében ünnepelhet a Baptista Szeretetszolgálat Vácott: a működési engedély megszerzése után a gondozók és a gondozottak birtokukba vehetik a nappali ellátást biztosító intézményt. A távolabbi jövőről szólva említették meg a segélyszervezet váci szakemberei, hogy igen nagy igény volna egy bentlakásos intézmény kialakítására, hiszen a szülők egyre idősebbek, a gondozottak pedig idővel magukra maradnak.

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Megújult otthonban várjuk a rászoruló, támogatott családokat

Debrecen – Június 25-én, kedden ünnepélyes külsőségek mellett nyitottuk meg a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának korszerű, új épületét.

Folytatódik a kiváló együttműködés a Magyar Honvédséggel

Ócsa – Negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi, úgynevezett „nem kinetikus képességek” alkalmazásán alapuló gyakorlatát az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, melynek látogatói napjára a Baptista Szeretetszolgálat is meghívást kapott.

Ügyességi és logikai feladatokkal vártuk a fiatalokat a gyermekfesztiválon

Fót - Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is ott voltunk a sorrendben hetedik alkalommal megrendezett fóti Országos Nyárköszöntő Gyermekfesztiválon, ahol "hétpróbás" feladatokat állítottunk össze a fiatalok számára. Köszönjük a hozzánk csatlakozott önkéntesek értékes segítségét!

Lap tetejére