“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Többnyire a legszegényebbek válnak az emberkereskedelem áldozatává

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2015. augusztus 03., hétfő 14:26

 

De Coll Ágnes közölte: a szervezet több mint tíz éve küzd az emberkereskedelem ellen, valamint segít az áldozatokon. „Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy az emberkereskedelem áldozataivá leginkább a legszegényebbek, valamint az állami gondozottak vagy lakásotthonban élők válnak, akiket nem vesz körül a család mint megtartó, visszatartó közösség”. A programvezető elmondta, gyakori, hogy fiatal lányokat munkalehetőséggel külföldre csábítanak, majd házasságkötés céljából harmadik országbeli férfiaknak adják el őket, 500-600 ezer forintért. Gyakran férfiakat visznek külföldre építőipari vagy mezőgazdasági munkára, jó fizetést ajánlva nekik. Ott azonban borzalmas körülmények között tartják, fizikailag fenyegetik, sok esetben bűncselekmények elkövetésére is kényszerítik őket.

Kitért arra, hogy Magyarországon gyakori a családi ház körüli „rabszolgatartás”, az úgynevezett „csicskáztatás”, amelynek során hajléktalanokat dolgoztatnak az eldugottabb településeken, tanyákon. A szervezet a munkája során leginkább a szexuális kizsákmányolás áldozataival találkozik, a tapasztalatok szerint ők könnyebben kérnek segítséget – mutatott rá, jelezve, hogy a ház körüli „rabszolgaként” fogva tartott emberek inkább a rendőrséghez forduljanak segítségért. A szolgálat és a rendőrség együttműködési szerződésének köszönhetően jó partnerségi viszony alakult ki a két szervezet között – tette hozzá.

De Coll Ágnes hangsúlyozta: a szeretetszolgálat az országban több úgynevezett védett házat üzemeltet, ahol az áldozatok elbújhatnak, kezelik a traumájukat, és rehabilitáció során segítik visszailleszkedésüket a társadalomba. Az áldozatok a Baptista Szeretetszolgálat ingyenes hívható telefonszámán (06-80-205-520) a nap 24 órájában kérhetnek segítséget.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Pavelcze László, mentőcsapatunk parancsnoka az Év embere lett Fejérben

Pákozd - Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport parancsnoka lett az Év embere 2023-ban Fejér vármegyében - ez derült ki a vármegye hírportáljának szavazásából.

2000-nél több családnak segít karácsonykor a Lidl

Budapest – A Lidl Magyarország szívügyének tekinti a társadalmi felelősségvállalást, melynek jegyében hosszú évek óta szervez adománygyűjtő programot a szeretet ünnepe alkalmával is. A vállalat az idei rendhagyó kezdeményezésének köszönhetően összesen közel 20 millió forint értékben adott át élelmiszereket a Baptista Szeretetszolgálatnak.

Elismerések, díjak a 2023-as év legjobb szeretetszolgálatosainak

Budapest - A Baptista Szeretetszolgálat 2013-ban díjakat alapított azzal a céllal, hogy az általa fenntartott intézményekben dolgozó, kiváló szakmai tevékenységet végző kollégáit elismerje és megköszönje munkájukat. A 2023. év elismeréseit december 15-én a Benczúr utcai Baptista Házban vehették át munkatársaink, önkénteseink.

Lap tetejére